Понеділок, 10. Вересня 2018

5 найбільших досягнень легалізації канабісу в США

Американські штати Колорадо і Вашингтон, що узаконили марихуану, стали своєрідними “тестувальними майданчиками” для решти країни. На їхньому досвіді можна робити прогнози про ефекти від легалізації на національному рівні.

Медичний канабіс у тій, чи іншій формі, вже узаконено в 30 штатах, а рекреаційний – лише у 9. Громадяни, що живуть в інших штатах, можуть замовляти і використовувати препарати канабідіолу (CBD), або ризикувати з перевезенням канабісу через кордони штату. В принципі, сьогодні марихуана в Америці є доступною, як ніколи. Але реформа законодавства щодо канабісу в США виявилась значно довшою за часом, ніж у сусідній Канаді. То, що отримає країна у разі остаточного прощання з політикою заборони канабісу? Пропонуємо передбачення, зроблені виданням Herb.

1. Економічне зростання

Велика конопляна ферма (“грінхаус”) компанії CannTrust Holding Inc.  у штаті Онтаріо, Канада.
Ви можливо вважаєте, що негативні наслідки легалізації канабісу переважають позитивні. Досліджень канабісу все ще не достатньо і часто вони суперечливі. Найкращим прикладом тут є недавня експертна дискусія щодо вживання канабісу під час вагітності. Одне дослідження встановило, що немовлята, що піддавалися впливу канабісу в утробі матері,  є більш тривожними і менш дратівливими, ніж ті, хто такого впливу не зазнавав. Інше дослідження показало, що вживання канабісу під час вагітності може призвести до дочасних пологів та меншої ваги при народженні.  А дані з Каліфорнії, де медичний канабіс легальний з 1996 року, показують збільшення кількості вагітних, що борються за допомогою канабісу з ранковою слабкістю і взагалі покращують свій стан у такий спосіб.
Але один факт не піддається оскарженню.

ЧИТАТИ: Канабіс і лікарі: навчати чи карати?

Що безспірно продукує зелена маса канабісу – це зелену масу доларів. Аналітики New Frontier Data передбачають, що канабіс у разі легалізації принесе щонайменше $132 мільярдів податків у першій декаді. Це також означатиме 782,000 нових робочих місць чи загалом мільйон робочих місць до 2025 року. Це цілий спект профільних спеціальностей, від гровера до продавця, а також суміжних індустрій, що супроводжують конопляний бізнес.
У штатах з легальним канабісом відповідні закони покликані спрямовувати податки з марихуани до місцевих общин, тобто підтримувати школи, реабілітаційні центра та інші недофінансовані програми.

2. Зменшення споживання рецептурних наркотиків 

Федеральна політика заборони створила купу проблем для штатів з легальною конопляною індустрією, починаючи від можливості користуватися банківською сферою до постійної загрози федеральних облав. Але попри всі палки в колеса цей експеримент дозволяє побачити, що станеться, якщо б марихуана стала доступною по всій країні.

ЧИТАТИ:  Забороняти не можна легалізувати. Інтерв’ю про марихуану з психіатром Тіною Берадзе

Одним із суттєвих наслідків є зниження споживання рецептурних наркотичних медичних засобів, зокрема опіоїдів, що викликають залежність.  У 2014 році медичне видання JAMA Internal Medicine Journal відзначило спад на 25% випадків передозувань опіоїдними препаратами у штатах з легальним канабісом.  Для США, де фіксується епідемія таких передозувань, це надзвичайно важлива інформація. Ці дані доповнили інші чисельні дослідження, де канабіс постав багатообіцяючою заміною опіоїдам. Це також стосується багатьох видів раку, де пацієнти використосують канабіс щоб справлятися з ускладненнями після хіміотерапії. А також – пост-травматичого стресового розладу, з яким стикається велика кількість американських ветеранів.
Канабіс і особливо його компонент канабідіол (CBD)  демонструє здатність заміщувати класичні антидепресанти, як також снодійні і знеболюючі засоби. І ще добре себе зарекомендував проти епілепсії і хвороби Альцгеймера. Так чи інакше, політика прогібіціонізму ускладнює доступ до повноцінних досліджень канабісу, як заміни традиційним видам терапії. В той час, як продукти CBD можна придбати онлайн, вони не проходять контроль якості, як це відбувається у штатах з легальними диспенсаріями.  Доступ до інформації про такі продукти у штатах, де канабіс під забороною, також обмежено.

3. Зменшення споживання алкоголю

Експерти алкогольної та конопляної індустрії мають різні прогнози на те, як вплине легалізація канабісу на ринок алкоголю. Чимало конопляних ентузіастів переконують, що після важкого робочого дня надають перевагу джойнту перед склянкою. Бо це розслабляє без похмілля на ранок. В той же час алкоголь невід’ємна складова американської культури. То чи змінять свої звички люди, які досі відмовлялись від канабісу через те, що він поза законом?

ЧИТАТИ:  Собаки і канабіс. Що кажуть ветеринари? (ВІДЕО)

Недавнє дослідження університету Конектикута стверджує, що так.  Дослідники вивчили динаміку споживання алкоголю у штатах з легальною медичною марихуаною між 2006 та 2015 роками і виявили спад продаж алкоголю загалом на  12.4 відсотка. Найбільш постраждало вино (16.2%).  Відомо також про звіт міжнародної компанії Rabobank, найбільшого в Європі фінансиста сільськогосподарської сфери, де зокрема прогнозується, що покупці (передусім жінки) у випадку легалізації обиратимуть канабіс замість вина через меншу кількість калорій.
Не дивно, що чимало великих виробників алкоголю вже роблять ставки також і на канабіс. Це не обов’язково означає їхні переконання, що канабіс витіснить алкоголь, але звісно є індикатором. Алковиробники бачать значний потенціал для зростання у новому ринку.  Constellation Brands, власники торгових марок Modelo і Corona, вже інвестували $200 мільйонів у канадську компанію Canopy Growth а також думають, чи не краще було би вкласти $4 мільярди.

4. Реформа кримінального законодавства

На будь-якому рівні, чи то місцевому, штату чи федеральному, на виконання законів про заборону канабісу витрачаються чималі кошти. Згідно даних організації Drug Policy Alliance щороку США витрачає на боротьбу з наркотиками більше $50 мільярдів. Відомо, що в 2016 році у США відбулось 1,572,579 арештів за порушення антинаркотичного законодавства, а їх третина стосувалась зберігання марихуани. У штатах з легальним канабісом кількість таких арештів стрімко скорочується. Статистика у штаті Каліфорнія свідчить, що у 2016 році, коли штат проголосував за рекреаційну марихуану, кількість арештів за канабіс складала 14000. Наступного року ця цифра була меншою на 56%.
Також дослідження показують, що поліція стає більш ефективною у розслідуванні серйозних злочинів у штатах Колорадо та Вашингтон, адже звільняються ресурси, які традиційно були зайняті боротьбою з канабісом.

 ЧИТАТИ: Поліція використовує дикорослі коноплі для вирішення приватних інтересів?

Але мабуть найбільш важливим наслідком реформи є те, що люди отримують другий шанс. Такі штати, як Каліфорнія і Масачусетс, стирають із баз даних записи про осіб, що понесли відповідальність за діння, які нині є законними. Це дає можливість цим особам знаходити роботу, голосувати і взагалі почуватися вільно і безпечно.

5. Кінець стигматизації

Ви знаєте, з чим зазвичай стикаєтесь, коли говорите людям, що курите траву? Іноді це захоплення (“Покуримо якось разом?”), але часом це і погляд з легким нальотом засудження. Ставлення до канабісу у Сполучених Штатах змінюється стрімко.
У 1969 році легалізацію марихуани підтримувало 12 відсотків американців, згідно даних компанії Gallup. Але в 2017 цей показник досяг 64%. І вперше в американській історії сьогодні легалізацію канабісу підтримують обидві політичні партії, і республіканці, і демократи.
Антиконопляна істерія схоже добігає кінця, хоча канабіс і надалі залишається предметом палких дискусій. Громадяни всіх вікових категорій все ще мало знають про терапевтичний потенціал СBD та інших канабіноїдів. Лікарі все ще отримують недостатньо знань про предмет у медичних школах.  І легітимізація канабісу прискорює ці процеси передусім тому, що викорінює стереотипи про “укурків”.

ЧИТАТИ: Портрет типового “планокура”? Потребує переосмислення

2 Відповіді на «5 найбільших досягнень легалізації канабісу в США»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *