Середа, 26. Червня 2019

Як пережити “передозування” марихуаною? – The Guardian

Жодної смерті від коноплі у світі не зафіксовано, бо спожити його смертельну дозу фізично неможливо. Але ризики передозування продуктами канабіса цілком реальні. Про них і поговоримо.

Зокрема їстівні продукти з канабісом можуть бути небезпечними для новачків, бо таким чином в організм потрапляє більша кількість тетрагідроканабінолу (ТГК). Оці всі шоколадки, тістечка, печиво з додаванням психоактивного екстракту: дозування важко розрахувати, якщо ви недосвідчений кулінар. А оскільки смаколик вже у шлунку, зазвичай не залишається нічого іншого, крім чекати поки дія закінчиться. Так про це пише Алекс Гальперін для видання The Guardian.

Типовою помилкою буде “з’їсти ще”, коли ще не подіяла перша порція (Ілюстрація George Wylesol)


На щастя, за 4 роки існування легального ринку в Колорадо трагедії, пов’язані з коноплями, були на диво нечастими. Один чоловік застрелив дружину, та як мінімум ще одна особа розбилась насмерть. Але більшість випадків конопляного “передозу” виглядає як історія, що сталась із журналісткою New York Times Морін Дауд коли та з’їла батончик з марихуаною в готельному номері в Денвері. «Протягом наступних 8 годин [я] лежала скрутившись клубочком та переживаючт галюцінації», не в стані навіть взяти склянку води. «Я була впевнена що померла, і ніхто мені про це не сказав» написала вона.

ЧИТАТИ: Собаки і канабіс. Що кажуть ветеринари? (ВІДЕО)


Цей стан безмежного страждання, який описує журналістка – не перебільшення, що і пояснює звернення до швидкої через вживання марихуани в штатах, де це легалізовано. Зростання кількості звернень пов’язують із більшою доступністю їстівних продуктів з ТГК та відсутністю небезпеки отримати проблеми з законом, звернувшись за медичною допомогою у разі потреби.


Відвідування станції невідкладної допомоги досвід аж ніяк не приємний, це завжди коштує сил та здоров’я, особливо мова йде про дітей. Гарна новина лише в тому, що практично ніколи такі ситуації не мають довготривалих наслідків для організму. Лікарі зазвичай просто наглядають за такими пацієнтами, поки тим не стане краще.


Типовою помилкою є нетерплячка – коли, не дочекавшись початку дії канабіноіда, люди з’їдають ще більше. На сьогоднішній день більшість штатів, які узаконили споживання канабісу, вимагають від виробників, щоб їстівні продукти з марихуаною легко ділились на менші порції, щоб попередити випадкові передозування. Виробники здебільшого старанно виконують ці вимоги, адже незадоволені споживачі не в їхніх інтересах. Також можна припустити, що виробники з часом навчились краще дозувати продукцію.

ЧИТАТИ: Навіщо українським вченим доступ до коноплі?


Іншою проблемою може стати готування з канабісом вдома, якщо до страви додати забагато трави. Я дізнався, що якщо запікати батончики з канабісом в формі для випічки, ТГК мігрує ближче до центру, створюючи всередині кексу один “надпотужний” шматочок. Ті, хто регулярно вживає канабіс в їжі рано чи пізно стикаються з таким неприємним сюрпризом.


“Для того, щоб батончик з канабісом подіяв, може знадобитись до 2 годин, тому типовою помилкою є ідея з’їсти ще трохи до того як подіяла перша порція.”


Головна рекомендація щодо безпеки – починати з маленької порції і повільно її збільшувати. Джордан Тішлер, лікар з Бостона, який спеціалізується на канабісі для початку рекомендує 5 міліграм ТГК, а також радить приймати маленькі порції кілька днів, перед тим як підвищити дозування. Деякі штати та компанії вважають нормою 10 міліграм, що в плані інтоксикації приблизно відповідає одному алкогольному напою.

ЧИТАТИ: Ліванське золото. Гашиш із долини Бекаа (ВІДЕО)


Ситуація в якій опинилась міс Дауд була спровокована дозою в 100 міліграм, а більша доза могла б викликати і довший епізод страху.


Якщо ви вже перебрали з канабісом, лікування цього стану не вимагає спеціальних медичних знань. «Підіть в тихе, безпечне місце, розслабтесь, нехай людина якій ви довіряєте побуде з вами, потримає за руку», – пише Тішлер. «Це дивовижно допомагає».


Бонні Голдштейн, лікар-спеціаліст з медичного канабісу з південної Каліфорнії та медичний радник Weedmaps радить наступне. «Перше та найважливіше, що треба зробити: заспокойте себе. Ви точно не помрете, точно не перестанете дихати… Спробуйте відволіктись. Подивіться телевізор, полежіть чи поспіть.»


Тішлер не радить приймати будь-що для лікування таких станів, незважаючи на поради в інтернеті: «КБД не спрацює. Жування перцю взагалі небезпечно. Є окремі спеціальні продукти що продаються, але вони мало вивчені і необов’язково безпечні.»


В якості немедичного засобу можу порадити фільми Віла Ферела. Подивіться кілька, а потім все-таки спробуйте трохи поспати.

ЧИТАТИ: Чехія покриватиме 90% витрат на медичний канабіс для своїх громадян

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *