Понеділок, 9. Грудня 2019

Медичний канабіс: реєстрація законопроекту під загрозою?

За словами Уляни Супрун, легалізацію медичного канабісу заблокував Арсен Аваков. Схоже, доступу хворих до ліків знову перешкоджеють, тепер – у парламенті?

Законопроект про легалізацію медичного канабісу станом на цей момент вже підписали понад два десятки народних депутатів від різних фракцій. Про це повідомила програма Час. Підсумки тижня на 5 каналі у неділю з посиланням на власні джерела у парламенті.


Журналісти програми поспілкувались із співавтором законопроекту адвокатом Геннадієм Шабасом, а також пацієнтами із важкими захворюваннями, які очікують доступу до ефективного лікування, а відтак – рішучих кроків від парламенту. Втім, назвати терміни, у які законопроект буде принаймні зареєстрований у Верховній Раді дев’ятого скликання, схоже, не може ніхто. А поки юридичний статус канабісу унеможливлює не лише використання у якості медичного препарата, але і наукові дослідження.

Екс-міністрерка охорони здоров’я Уляна Супрун повідомила 5 каналу, що цього літа у МОЗ намагались вирішити проблему через зміни до постанови Кабінету міністрів, але завадило міністерство внутрішніх справ.


“Ми могли одним, дуже швидким голосуванням на рівні Кабміну, вирішити це”, – заявила екс-очільниця МОЗ. “Але це було заблоковано міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Всі інші відомства дали свої погодження…”

Напередодні журналіст і громадянський діяч Тарас Ратушний у своєму відео-блозі заявив, що реєстрацію законопроекту про легалізацію медичного канабісу може бути відтерміновано за вимогою Офісу президента. Таке припущення один із організаторів конопляного Маршу Свободи зробив через відсутність публічних коментарів керівництва фракції Слуга Народу після початку збору підписів під законопроектом про медичний канабіс, особливо – в контексті суперечливих повідомлень анонімного телеграм-каналу.


У вівторок на однин із Telegram каналів, що спеціалізується на оприлюдненні скандальних подробиць внутрішньої комунікації фракції Слуга Народу, повідомив, що Давид Арахамія буцімто поскаржився, що його “обманули з канабісом”.


“Не в сенсі «кинув барига”, а обманним шляхом змусили поставити підпис під законопроектом про легалізацію”, – написав анонімний Teleram-канал.

Згадка про Давіда Арахамію і канабіс у анонімному телеграм-каналі 3 грудня 2019 року

Активіст вважає, що через відсутність офіційної інформації підписання законопроекту уповільнилось саме після публікації “анонімки” в обід вівторка.


“Можливо, що така інформація справді пройшла всередині фракції, але ж підписи під законопроектом збирають не лише у Слузі Народу. А у депутатів немає ніякої інформації для роздумів, окрім чуток”,- зазначив Тарас Ратушний.


На його думку, причиною таких кроків став наказ відтермінувати реєстрацію законопроекту, який надійшов до керівництва фракції з офісу президента Володимира Зеленського.

“В офісі президента хтось дуже занепокоївся швидкістю, з якою депутати підписувались під законопроектом? Перспектива швидкої реєстрації для когось з оточення Володимира Зеленського стала несподіванкою? Потяг, який уже рушив, можна екстрено зупиняти хіба так. Стоп-краном”, – говорить Ратушний.


Раніше видання The Page з посиланням на джерела в офісі президента повідомляло, що Володимир Зеленський перебуває у сильному напруженні через падіння протягом осені рейтингу на 20%. Мовляв, президент переконаний, що рейтинг він втрачає через спроби ліберальних реформ, а це може позначитись і на його рішенні про легалізацію канабісу.

Давид Арахамія під час брифінгу в Верховній Раді України (Фото: konopravda.com)


Як повідомлялось, 26 жовтня у Києві відбувся конопляний Марш Свободи за реформи державної політики щодо наркотиків. Його учасники вимагали невідкладної реєстрації законопроекту про легалізацію медичного канабісу. У акції зокрема взяли участь народні депутати з фракції “Слуга Народу” Микита Потураєв та Мар’ян Заблоцький.


Напередодні керівник фракції “Слуга Народу” Давид Арахамія публічно підтримав ідею врегулювання канабісу для потреб медицини і науки і виразив готовність зареєструвати відповідний законопроект, підготований групою народних депутатів. Про це Арахамія заявив на прес-брифінгу в Верховній Раді України.

Відповідь на «Медичний канабіс: реєстрація законопроекту під загрозою?»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *