Субота, 7. Липня 2018

Дебати про канабіс. Нейрофізіолог Ісаєв проти нарколога Заїки

Канада —  не перша розвинена країна, яка легалізувала вживання конопель. То, може, й нам піти таким шляхом? Журналісти запитали експертів і ось що з цього вийшло.

Видання Express запросило до дискусії про легалілацію канабісу В’ячеслава Заїку, лікаря-нарколога вищої категорії, головного аддиктолога Національної медичної палати України,  кандидата біологічних наук, та Дмитра Ісаєва, провідного наукового співробітника Інституту фізіології ім. О. Богомольця НАН України, експерта з нейрофізіології.
—  Насамперед хочу спитати: якою є дія марихуани на людину?  
В’ячеслав Заїка: —  При вживанні канабісу можливі і галюцинації, і марення. Наслідки дії марихуани можуть спостерігатися навіть тижнями: як страхи, депресії, невмотивовані переживання. Я працював у реанімації, мав досвід допомоги  пацієнтам, які потрапляли до лікарні після вживання марихуани. Тож знаю, про що кажу.   Унаслідок тривалого вживання канабісу відбувається перебудова мислення: воно стає неефективним, нелогічним, фрагментованим. Людина втрачає соціальну активність, стає примітивною, дезорієнтованою, складні професійні завдання їй не під силу.
Лікар-нарколог вищої категорії В’ячеслав Заїка (gazeta.ua)
Дмитро Ісаєв: —  Чимало дослідників вважає: канабіс завдає меншої шкоди організму, ніж алкоголь. Це міф, що канабіоїди такі неймовірно шкідливі!    Скажімо, один із канабіоїдів —  тетрагідроканабінол —  психоактивна речовина. Він викликає залежність як, приміром, кава. Якщо вживати надто високі дози, можлива панічна атака, яка минає після того, як дія марихуани припиняється. Немає жодного наукового підтвердження, що це пов’язано із шизофренією. Негативних наслідків від вживання канабіоїдів упродовж всього життя теж не виявлено.   Вважається, що людина повинна викурити 16 кілограмів марихуани за 10 хвилин, аби померти. Очевидно, що це неможливо.
—  Чому прогресивні країни йдуть шляхом легалізації конопель?  
В’ячеслав Заїка: —  Неправда, що багато держав це роблять. От легалізувала Канада. Можна вживати марихуану в Нідерландах, але лише в окремих місцях. І це в законі окреслено. У США ситуація різниться: у деяких штатах дозволено вільно купити коноплі, у деяких за це садять у тюрму. А, до прикладу, в Арабських Еміратах та Китаї за вживання наркотиків, включно з марихуаною, передбачено смертну кару.

ЧИТАТИ: “Медичний канабіс – наше право”, українські пацієнти звернулись до суспільства (ФОТО)

Дмитро Ісаєв: —  Варто згадати ще Уругвай. У цій країні теж дозволено вживання марихуани з рекреаційною метою (простіше кажучи, для відпочинку) —  мова про доросле населення. А для медичних потреб коноплі можна застосовувати майже по всьому Євросоюзу, а також в Ізраїлі, Австралії, Новій Зеландії. У нас заборонено використовувати марихуану для будь-яких потреб.   Країни, які йдуть шляхом легалізації, прагнуть, щоб канабіоїди були належної якості, продавалися легально виключно дорослому населенню, тобто, йдеться про обмеження поширення серед дітей. Адже нелегально наркомафія продає канабіоїди всім, хто хоче купити. І якість їх невідома.
Нейрофізіолог Дмитро Ісаєв (konopravda.com)
—  Чи варто в нашій державі легалізувати вживання конопель?   
В’ячеслав Заїка: —  Якщо є медичні покази для призначення препаратів конопель, якщо вони ліцензовані сертифіковані та апробовані, нічого страшного у призначенні їх не бачу. Але в нас є спроба підмінити поняття: говорять про медичне використання й тут же пришпилюють рекреаційне вживання. А це —  різні речі! Щодо другого, то кожна нація має свою історію, і, зокрема, ця історія співвідноситься з вживанням чи невживанням психоактивних речовин: алкоголю, опіуму, канабісу. Пригляньмося, хто ми, а не копіюймо когось!

ЧИТАТИ: До легалізації “ментально не готові”? Що за приниження нації? (ВІДЕО)

Дмитро Ісаєв: —  Спочатку влада має дозволити науковцям дослідити ці рослини, лікарям —  призначати їх людям з певними діагнозами. А далі суспільство вже може вирішити самостійно, хоче воно вживати канабіоїди як рекреаційний засіб чи ні. Сам я за те, щоб дорослі люди мали право доступу до них нарівні з алкоголем. До того ж, повторю, якщо канабіс продається легально, є можливість контролювати його якість.   —  До речі, які хвороби лікують коноплями?   —  Епілепсію, глаукому, деякі види раку, анорексію, хворобу Альцгеймера, хворобу Паркінсона, хворобу Крона, деменцію та багато інших. Цікаво, що, приміром, у лікуванні епілепсії добрі результати дають навіть непсихоактивні канабіоїди. Але й вони у нас наразі заборонені.

Відповідь на «Дебати про канабіс. Нейрофізіолог Ісаєв проти нарколога Заїки»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *