Вівторок, 24. Грудня 2019

100 днів Зоряни Скалецької і медичний канабіс (ВІДЕО)

“Невесела новорічна казка: ліків для 2 мільйонів українських пацієнтів під ялинкою не виявилось. Зате чорти, схоже, відкорковують шампанське…”

За 100 днів перебування на посаді міністра охорони здоров’я Зоряна Скалецька не впоралась із легалізацією медичного канабісу, а віднедавна взагалі категорично уникає коментарів на цю тему. Такий висновок з аналізу публічних заяв і вчинків очільниці МОЗ України за 2019 рік, представленому у відеоблозі “Зміст державної політики щодо наркотиків” журналіста та громадського діяча Тараса Ратушного.

Як відомо, в минулий уряд мав намір перекласифікувати канабіс з повністю заборонених препаратів у субстанції обмеженого контрольованого обігу. За словами Уляни Супрун, яка очолювала МОЗ до 30 серпня, ці зміни на рівні Кабінету міністрів заблокував міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.


Але станом на 1 вересня врегулювання доступу медичного канабісу було для міністерства охорони здоров’я виключно питанням перепогодження. Щоб розпочати законне використання медичних препаратів на основі конопель новому керівництву МОЗ було достатньо перепідписати документи, підготовлені на засідання уряду командою Уляни Супрун.  Це Зоряна Скалецька підтвердила під час своєї першої прес-конференції у статусі міністра 4 вересня 2019 року. 
“Мені подали список документів, підготовлених на подачу до Камбіну, але оскільки вони мають нове перепогодження,[ці документи] були завернуті”, – заявила Скалецька.

З відповідними змінами до постанови Кабінету міністрів України канабіс отримав би статус субстанції, яка може бути лікарським засобом, а обмежений обіг таких препаратів контролює держава.. Це дало би можливість реєструвати хоча б ті ліки з канабісу, які вже використовуються в цивілізованих країнах. А також юридично відкрило би шлях до наукових досліджень фітоканабіноїдів, як анальгетиків та інших лікарських засобів. Додатково змінами до законів можна було би врегулювати питання внутрішнього виробництва таких ліків і вирощування фармацевтичної сировини. Але повноваження і компетенція для перших кроків є у міністерства, про це Зоряна Скалецька, зокрема, заявляла задовго до свого призначення міністром.

Упродовж вересня, за словами Скалецької, тривали її зустрічі з очільником МВС Арсеном Аваковим. У інтерв’ю для “Українська Правда. Життя” міністерка називає ці зустрічі конструктивними і заявляє про готовність перейти до їх документального оформлення. 
На початку жовтня питання медичного канабісу все ще виглядає для Скалецької суто “технічним”, очільниця МОЗ запевняє, що має підтримку уряду і висловлює сподівання на якнайскоріше вирішення питання через діалог з міністерством внутрішніх справ. Її не насторожує, що замість зустрічей рівня “міністр-міністр” це будуть зустрічі рангу “міністр-заступник міністра” (призначений 25 вересня Олександр Гогілашвілі, чоловік помічниці Володимира Зеленського в “95 квартал” та ОПУ).

Зоряна Скалецька (Фото Українська Правда)

“Сьогодні я мала зустріч із міністром внутрішніх справ, ми маємо зустрітись із його заступником цього тижня і визначити кроки, які будемо спільно напрацьовувати”, – повідомила Скалецька 1 жовтня в ефірі радіо НВ. 

Але за наступні два тижні Зоряна Скалецька змінює свою публічну позицію, а невдовзі взагалі наклає вето на коментарі про канабіс.
“Я би не хотіла, щоби хтось, можливо, зловживав, прикриваючись потребою доступу пацієнтів українських”, – заявила очільниця МОЗ 17 жовтня в ефірі програми “”Час з Тиграном Мартиросяном”. Під час цього ефіру Скалецька також не змогла назвати термін, у який питання медичного канабісу може бути вирішено в Україні. 
Цей ефір 17 жовтня взагалі останній, де Зоряна Скалецька говорить про медичний канабіс, стверджує Тарас Ратушний.

Проблему доступу до медичного канабісу на телебаченні активно оговорюють, але так виглядає, що в очільниці МОЗ “обітниця мовчання”.

“Найкраще це видно у Савіка Шустера. Топ-експерти з теми охорони здоров’я поводяться у студії “Свободи Слова” щонайменше дивно. Савік відверто цензурує спікерів, які при міністрі намагаються говорити про канабіс, робить вказівки під час рекламної паузи. А потім, коли шилом з мішка в прямому ефірі все-таки стає Яніна Соколова, невдало виправдовується. Мовляв, це через брак часу, а зовсім не через те, що для Зоряни Скалецької питання канабісу табу і це умова її участі у прямому ефірі”, – зазначає журналіст.
За його словами, подібна “аномалія” повторилась у листопаді і грудні ще мінімум на двох прямих ефірах, а перевірити цю гіпотезу зможе будь-яка редакція, яка запросить очільницю МОЗ поговорити про медичний канабіс і дізнатися, як від фіналізації документів їй всього за 100 днів вдалося дійти до стадії “невідомо коли”.

Зоряна Скалецька (праворуч) на відкритті конференції з наркополітики #DRUGSTRATEGYUA 27 листопада 2019 року (фото Тарас Ратушний)

“Ми бачимо, що уявлення Президента України про державну політику щодо наркотиків формують люди, які не мають жодного стосунку до охорони здоров’я. Вирішувати чим і як лікувати хворих збираються у міністерстві внутрішніх справ”, – написав Тарас Ратушний.


“І тому ця новорічна казка аж ніяк не весела. Ліків для 2 мільйонів українських пацієнтів під ялинкою не виявилось. Зате чорти, що вкрали у хворих надію на ефективне лікування, схоже, відкорковують шампанське…”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *