Середа, 4. Липня 2018

Канабіс проти хвороби Паркінсона. Як це працює?

Науці досі відомо мало про природу хвороби Паркінсона, а медицина безсила у її лікуванні. Але новим словом у лікуванні паркінсонізму стають канабіноїди, активні компоненти рослини канабіс.

Хвороба Паркінсона – поширений нейродегенеративний розлад, пов’язаний з віком. У світі з цим діагнозом живе від 7 до 10 мільйонів людей. Згідно зі статистикою МОЗ України в Україні зареєстровано більше 23000 хворих на хворобу Паркінсона, що становить 61,4 на 100 тис. населення. Кожного року про цей діагноз дізнаються від лікарів  2500 українців.

ЧИТАТИ: “Медичний канабіс – наше право”, українські пацієнти звернулись до суспільства (ФОТО)

Оскільки хвороба Паркінсона залишається у списку невиліковних хвороб, основним завданням при лікуванні таких хвороб вважається покращення якості життя хворих. Стандарти лікування паркінсонізму в Україні передбачають безперервний і пожиттєвий медикаментозний курс препаратами леводопи. Однак через серйозні побічні ефекти його не рекомендують розпочинати  “при легкому перебігу захворювання та людям молодшим 60 років”.
Про те, що канабіноїди здатні полегшувати перебіг хвороби Паркінсона, відомо давно. Сьогодні вчені знаходять все більше пояснень, чому так відбувається (PNG Merlin Archive)
Разом з тим, у країнах, де врегульовано використання медичного канабісу, хвороба Паркінсона займає стале місце у переліку діагнозів, де канабіс застосовується і допомагає. Допомагає краще за “золоті стандарти” класичної медицини та без нищівних побічних ефектів.  І щороку науковці знаходять все більше пояснень, чому так відбувається.

ЧИТАТИ: Україна вивчить потреби пацієнтів у медичному канабісі (ВІДЕО)

“Канабіс ефективний при полегшенні симптомів паркінсонізму через те, що канабіноїди модулюють CB рецептори, що полегшує моторні та не моторні симптоми хвороби Паркінсона. А також захищають дофамінергічні нейрони, які забезпечують нейропротекцію та вироблення допаміну”, – говориться у висновках дослідження 2015 року. Але це лише верхівка айсбергу, давайте подивимось на цю історію трохи глибше.
Прага, 2014 рік.  Пацієнтів з хворобою Паркінсона зібрали в Центрі розладу руху для участі в анонімному опитуванні. Питання стосувались покращень моторних симптомів після вживання канабісу.

ЧИТАТИ: Перша конференція “конопляної медицини” відбулась у Харкові (ФОТО)

45,9% з тих пацієнтів, хто канабіс вживали, повідомили про позитивну зміну симптомів. А 30% пацієнтів з цієї категорії заявили, що відчувають менше тремору. Ще 44,7% відзначили покращення симптому уповільненості рухів.
До слова, дослідження, проведене в Університеті Тель Авіва в Ізраїлі у 2017 році оперувало даними від 47 пацієнтів, які протягом кількох місяців стало вживали канабіс в рамках наукового експерименту. Згідно висновків, 82% засвідчили покращення симптомів оніміння та тремору. Ці пацієнти також відзначали покращення не моторних симптомів, таких як біль, настрій та сон.
Ще одне дослідження, проведене у Ізраїлі, засвідчило, що пацієнти відчувають полегшення симптомів вже через 30 хвилин, після того, як вжили канабіс.
Інфографіка видання “Наука Канабісу”
Все більше доказів свідчить про суттєву модулюючу функцію ендоканабіноїної системи в базальних гангліях, які забезпечують регуляцію рухових та вегетативних функцій, забезпечують координацію вищої нервової діяльності людини. Відтак, використання канабіноїдів, як нової терапевтичної мішені, є рекомендованим при терапії для хвороби Паркінсона. Про це повідомляє видання “Наука Канабісу“, яке узагальнило висновки всіх відомих на сьогодні наукових доробків у цьому напрямку.

 

Існує декілька ліній доказів ролі ендоканабіноїдної системи (ЕКС) у контролі руху, пише видання.
По-перше, спостерігається помітна присутність рецепторів CB1, CB2 та ванілоїдних рецепторів TRPV1 в базальних гангліях і мозочках, які є областями, які контролюють рух. По-друге, є дані про потужну інгібуючу дію рослинних, синтетичних та ендогенних канабіноїдів на рухову активність шляхом точної настройки активності різних класичних нейромедіаторів. По-третє, помітні зміни відбуваються у процесах циркуляції ендоканабіноїдів в базальних гангліях людей та тваринних моделях з хворобою Паркінсона. Ці лінії доказів зміцнюють ідею про те, що канабіноїди діють на основні шляхи передачі ендоканабіноїдів, а також рецептори, транспортери, амід гідролазу жирних кислот (FAAH), що можуть представляти терапевтичний інтерес через їх потенціал для пом’якшення рухових симптомів.

ЧИТАТИ: Українські вчені на конопляній хвилі (ФОТО, ВІДЕО)

За хвороби Паркінсона нейропротекція є важливою терапевтичною стратегією. Варто знати, що канабіноїди розглядаються як потужні нейропротектори, оскільки вони можуть зменшувати окислювальні травми, ексайтотоксичність та запобігати наростанню рівня кальцію у клітинах. Вони також здатні зменшувати запалення шляхом модуляції гліальних процесів, які пов’язані з виживанням нейронів.

Відповідь на «Канабіс проти хвороби Паркінсона. Як це працює?»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *