Понеділок, 20. Серпня 2018

Поліція використовує дикорослі коноплі для вирішення приватних інтересів?

На Херсонщині поліція приходить з ордером на пошук “наркоплантації”, але знаходить лише дикорослі коноплі. Фермери заявляють, що це тиск з метою відібрати їхню землю, і просять журналістів взяти справу під контроль.

Поліцейську спецоперацію “Мак” використовують для вирішення приватних інтересів, про це заявили Олександр та Сергій Корнієнки, батько і син з селища Нова Маячка Херсонської області. Їхнього відкритого листа було опубліковано ресурсом “Новий День“.
За словами фермерів, до їхнього господарства завітала слідча група поліції з ухвалою про проведення обшуку за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 310 ККУ (незаконне вирощування маку та конопель). Як випливає з опублікованого документу кримінальне провадження порушено на підставі рапорту дільничого інспектора Є. Філіпова, яким “була отримана інформація, що громадянин К вирощує на території свого домоволодіння … рослини роду коноплі”.
Фрагмет ухвали про обшук домоволодіння фермерів Корнієнко.
Олександр та Сергій Корнієнки рішуче заперечують факт незаконного вирощування, а обшук і кримінальне провадження пов’язують з наміром змусити їх припинити обробляти землю, яку вони орендують. Буцімто 12 гектарів паїв приглянулись конкуренту – колишньому сільському голові.

ЧИТАТИ: Заради статистики? Поліція фальсифікує справу проти інваліда (ВІДЕО)

“Маємо свою землю площею у 6,5 гектара на родину, а також орендуємо сусідські паї ще на 12 гектарів для вирощування картоплі, капусти й моркви. Суперприбутків на отримуємо, але є хліб і до хліба. І все було б добре, аж доки на нашу ділянку не кинув оком фермер — колишній селищний голова”, – йдеться у відкритому листі Корнієнків. “Сам він з нами про це не балакав, але його дорослий син неодноразово вимагав, аби ми пішли зі своєї землі. Причому не продали її, а просто забралися геть без жодного відшкодування. Звісно, наша родина на таку «спокусливу пропозицію» пристати не могла. За що й поплатилася.”
За словами фермерів у закутку присадибної ділянки за стіною бур’янів пильні поліцейські вгледіли дикорослі коноплі, яких нарахували аж 23 рослини. У протоколі обшуку, який  опубліковано разом з  відкритим листом, вказано, що це рослини “дикого походження”.
Фрагмент протоколу обшуку про вилучення 23 кущів “дикого походження”
Автори відкритого листа визнають невжиття заходів щодо знищення дикорослих конопель своїм недоглядом, однак переконані, що такий “вибірковий” обшук є провокацією з метою тиску на них.
“От що насторожує: дикорослої коноплі по Новій Маячці повнісінько. Зайди у кожен двір і десь та знайдеш. Однак із обшуком прийшли саме до нас, і саме після того, як нам почали «викручувати руки», вимагаючи віддати землю”, – говориться у відкритому листі Корнієнків.

ЧИТАТИ: “Ти ох..їв перед поліцією план курить?”: чим закінчився соціальний експеримент? (ВІДЕО)

Це не перший випадок, коли з ухвалою про обшук за кримінальною статтею про незаконне вирощування канабісу поліцейські вилучають на території домоволодінь дикорослі коноплі, та забезпечують собі статистику розкритих кримінальних злочинів, користуючись юридичною безпорадністю селян.
Так вже повідомлялось, що соцмережах з’явилось відео, де поліцейські рахують кущі канабісу, які вирощував мешканець одного з сіл, та докладають у вилучене стебла дикорослих конопель, які росли довкола бур’яном. Це дало їм підстави рапортувати про знешкодження справжньої “наркоплантації”. А в звинуваченнях проти інваліда тепер йдеться про “особливо великі розміри”.

Відповідь на «Поліція використовує дикорослі коноплі для вирішення приватних інтересів?»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *