Вівторок, 8. Жовтня 2019

“Просто зробіть це!” – у Києві знову конопляний Марш Свободи

26 жовтня у Києві відбудеться конопляний Марш Свободи за реалізацію Стратегії державної політики щодо наркотиків. Про це інформували міську адміністрацію організатори, повідомляється на сторінці події у Facebook. Учасники Маршу Свободи мають намір зібратися о 12:00 біля Кабінету міністрів України, звідки пройдуть ходою до двох міністерств: внутрішніх справ та охорони здоров’я. Згідно повідомлення, марш має завершитись мітингом біля будівлі парламенту.


Учасники акції вимагатимуть врегулювання законного доступу пацієнтів до медичного канабісу, а також декриміналізації незначних проступків, пов’язаних із незаконним зберіганням канабісу без мети збуту.


“Все, що ми вимагаємо, вже включено до урядового плану заходів з реалізації Стратегії державної політики щодо наркотиків на 2019 рік і просто має бути вчасно урядом виконано”, – повідомила речниця Маршу Свободи Татьяна Кузьменко. “Разом з тим, ми бачимо, як виконання державної стратегії саботується конкретними державними чиновниками, а експертна дискусія на урядовому рівні зайшла у глухий кут”.

Плакат Маршу Свободи за реформи державної політики щодо наркотиків (Marshsvobody.in.ua)

Як повідомлялось, 6 лютого 2019 року розпорядженням Кабінету міністрів України було затверджено План заходів на 2019-2020 роки з реалізації Стратегії державної політики щодо наркотиків.

План заходів, зокрема, передбачає в 2019 році розробити нові стандарти встановлення малих, великих, особливо великих розмірів наркотиків у напрямі підвищення їх порогової кількості “з метою збалансування в нормативно-правових актах положень про розміри наркотиків і науково обґрунтованих підходів до проблем їх вживання та збуту”.

Також планом передбачено в поточному році врегулювання порядку наукових досліджень канабіноїдів, як анальгетиків та інших лікарських засобів, та внесення відповідних змін до підзаконних актів.

Ніна Резніченко, лідерка ГО “Афіна. Жінки проти раку” виступає на Марші Свободи 27 жовтня 2017 року

Втім, як заявила колишня очільниця МОЗ України Уляна Супрун, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заблокував перенесення канабісу з категорії наркотиків, обіг яких заборонений, до категорії речовин, обіг яких обмежений. За словами Супрун, такі зміни до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів необхідні для створення правових передумов використання препаратів канабісу в медичній практиці. Роком раніше з боку МВС було заблоковано спроби Міністерства охорони здоров’я внести зміни до наказу МОЗ 188 (Таблиці невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які знаходяться у незаконному обігу). Під запитанням залишається і доля інших важливих заходів з реалізації державної стратегії щодо наркотиків, запланованих урядом на 2019 рік.


Як повідомлялось 15 червня біля Верховної Ради України відбулась акція “Закон – медичному канабісу!” в рамках щорічного Маршу Свободи за реформи державної політики щодо наркотиків. Активісти оприлюднили відкрите звернення до всіх політичних партій, громадських та релігійних об’єднань.  Політичних та духовних лідерів України, правозахисників, журналістів та всіх небайдужих закликали об’єднати зусилля задля ухвалення законопроекту №10313 “Про забезпечення фундаментального права людини на життя”, покликаний врегулювати використання продуктів канабісу (конопель) у медицині та науці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *