Вівторок, 10. Квітня 2018

Канабіс проти болю. Як це працює?

Про те, що канабіс полегшує біль, чули всі, але чим його дія відрізняється від інших знеболювальних?. Хоча у способі, яким коноплі працюють проти болю, криється потенціал їх медичного застосування. Так стверджують наукові дослідження, на які посилається українське видання “Наука Канабісу”. 

“Ми ввели пошукові слова pain та cannabinoids у міжнародну пошукову систему наукових досліджень Pubmed та отримали 2487 результатів”, – йдеться у публікації “Наука Канабісу.” “Це означає, що майже дві з половиною тисячі разів вчені зі всього світу прискіпливо дослідили роль канабіноїдів, як внутрішніх так і зовнішніх, для полегшення болю. Причому болю різного генезу та ступені важкості – від забитого пальця до тяжкого болю у термінально хворих”.
Ендоканабіноїдна система людини задіяна у механізмі полегшення болю, причому сучасною наукою їй відводиться чи не основоположне місце у цьому процесі. На малюнку ви можете дослідити, як це відбувається.
Як ендоканабіноїдна система регулює біль (Інфографіка – Наука Канабісу)
Зверніть увагу на цікавий момент. Полегшення болю відбувається шляхом вивільнення анандаміду, власного канабіноїду. І відбувається це водночас у двох місцях – безпосередньо у місці болю та у зонах мозку, що відповідають за пригнічення болю.

ЧИТАТИ: Канабіс проти аутизму. Дослідження тривають

У випадках, якщо внутрішні канабіноїди не справляються, їм на допомогу мають приходити зовнішні. Наприклад, призначене лікарем точне дозування ТГК, який приєднається до тих само канабіноїдних рецепторів і спричинить схожий анельгізуючий вплив. Завдяки взаємодії з ендоканабіноїдною системою людського організму, канабіноїди імітують природні речовини, які виробляє тіло. 
“Класичні” знеболювальні лише приглушують сигнали в больових центрах мозку, це з часом вимагає підвищення дози для стабільного ефекту. Але канабіс діє дещо інакше.
Доктор Міхаель Лі з Оксфордського центру Функціональної магнітно-резонансної томографії мозку говорить, що канабіс впливає не на сам біль, а на нашу емоційну реакцію на цей біль: “Знімки показують незначне зменшення активності в ділянках мозку, що відповідають за відчуття болю, як при прийомі інших наркотиків таких як опіати. Натомість, канабіс здебільшого впливає на емоційну реакцію на біль.” До того ж, канабіноїди діють напряму на пошкоджені тканини, надаючи протизапальний ефект.
Біль виникає від пошкодження тканин, коли запальні та імунні клітини організму активують больові рецептори на нерви в спинному та головному мозку. Відповідно, для ефективного подолання такого болю існує два шляхи: ослаблювати сигнал, що надходить до мозку, та блокувати сам запальний процес. Канабіс діє відразу в обох напрямках. Ключові канабіноїди тетрагідроканабінол (ТГК) та канабідіол (КБД) мають сильний протизапальний потенціал.  Тетрагідроканабінол також має властивість ослаблювати больові сигнали, які надходять до мозку. Зрештою, часто достатньо просто відволіктись від болю, щоб полегшити його – саме цього допомагає досягти ТГК завдяки своїм психоактивним властивостям. Інший важливий канабіноїд – КБД має властивість стимулювати діяльність протизапальних клітин тіла, та, що не менш важливо, запобігає звиканню до знеболювальної дії ТГК. Адже з часом до ефекту, який ТГК має на канабіноїдні рецептори виникає звикання. Саме тому для довготривалого знеболювання рекомендується збалансований прийом КБД та ТГК.

ЧИТАТИ: Встане чи ляже? Як на чоловічу ерекцію впливають канабіноїди.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *