Вівторок, 30. Січня 2018

Подолання симптомів тривоги. Який канабіс краще?

Чимало людей використовують канабіс, щоб полегшити прояви симптомів тривожних розладів. Однак, добираючи правильний сорт чи пропорцію канабіноїдів, почуваєшся, наче граєш у російську рулетку.

Чимало факторів впливають на ефективність різних сортів, але штами, що зменшують тривогу, як правило, мають високий вміст канабідіолу (CBD) та мірцену.
Полегшення тривожності: індіка чи сатіва? Наука – в процесі вивчення. (фото – Shutterstock)
Тривога може бути побічним ефектом при вживанні тетрагідроканабінолу (ТГК/THC), компонента коноплі, який має психоактивний ефект. З огляду на те, що каннабіноїдів досліджено більше 100,  і терпени у різних штамах працюють по різному, вибір правильного канабісу може стати справді складним завданням.
Поточні дослідження показують, що найкраще зосередити увагу саме на співвідношені канабіноїдів і терпенів у штамі, а не на назві “Indica” чи “Sativa”. І хоча багато людей вважають, що штами Indica гарантують полегшення тривожних симптомів, деякі експерти з цим не погоджуються.
Канабіс зменшує симптоми тривожності
Попри те, що медичний канабіс часто призначають для полегшення симптомів тривожних розладів, існує брак формальних досліджень, щодо того, які штами найкраще підходять для лікування. Але через процес проб і помилок,  виявили сорти, які полегшують ці симптоми.
Полегшення симптомів тривожного розладу канабісом не досліджене в повній мірі.
Дослідження, проведене в 2017 році, показало, що 40% пацієнтів, яким призначили медичний канабіс, змогли припинити використання препаратів на основі бензодіазепіну. Дослідники вважають, що марихуана допомагає у лікуванні тривожності пацієнтів, дозволяючи їм скорочувати вживання інших препаратів.
На жаль, дослідники не збирали даних про ті штами, які використовували пацієнти.  Тож, які саме властивості коноплі роблять її корисною у лікуванні тривожних розладів, зможуть показати  дослідження у майбутньому.
Indica чи Sativa?
Сорти канабісу поділяються на два підтипи, відомі як Indica і Sativa. Відомі ефекти Cannabis Indica – це розслаблення та заспокоєння. Штами Sativa, як вважається, підносять, додають енергії і світлих думок у голові.
Штами Indica найчастіше рекомендуються для лікування симптомів тривоги, оскільки вони, як правило, більш заспокійливі, тоді як штами Sativa можуть бути занадто “збуджуючими”.
У той час, як багато користувачів повідомляють про різницю між ефектами Indica і Sativa, деякі дослідники не переконані у цій різниці . На думку деяких експертів, часто буває краще шукати певні компоненти, ніж занадто багато уваги приділяти цим назвам штамів.
ЧИТАТИ: Як допомагає канабіс в лікуванні ПТСР?
У інтерв’ю 2016 року дослідник канабісу та експерт доктор Ітан Руссо назвав тенденцію  розмірковувань про переваги і недоліки “Indica-Sativa” повною нісенітницею.
І все через те, що сьогодні у світі канабісу нероздільно панують гібриди. Високий рівень схрещування підвидів призвів до того, що Indica та Sativa вже не так і легко розрізнити. Існує також дуже високий рівень мінливості в межах кожного окремого штаму внаслідок хаотичної селекції. 
Як вважає доктор Руссо, куди важливіше звертати увагу на вміст терпенів та каннабіноїдів у конкретному сорті, а не на його назву.
Доктор Кімрон де Кесаре, дослідник з Steep Hill Labs, погоджується з тим, що: “терміни sativa та indica дійсно підходять лише для опису фізичних характеристик штамів каннабіса в навколишньому середовищі”.
Штами з високим вмістом КБД (CBD)
Коли справа доходить до профілактики симптомів тривожності, як ТГК, так і КБД можуть мати переваги. Проте КБД імовірно буде кориснішим.
TГК (THC) – це психоактивний компонент марихуани, що вживають зазвичай для релаксації, полегшення болю та досягнення ейфоричного стану. Тим не менше, TГК також має побічні ефекти, що включають запаморочення, плутанину мислення, що в свою чергу може тривогу лише посилити.
У дослідженні 2015 року, в якому взяла участь 121 особа, дослідники дали учасникам чистий TГК, і виявили, що це доводить їх до параної, крайньої стадії тривожного мислення.

ЧИТАТИ: Німецький пацієнт. Як починався медичний канабіс у ФРН
КБД (CBD), з іншого боку, є непсихоактивним елементом рослини. Було показано, що він протидіє соціальному тривожному розладу, і дослідники вважають, що це обіцяє в перспективі лікування і інших тривожних розладів. Крім того, канабідіол (CBD) зменшує побічні  ефекти психоактивного тетрагідроканабінолу (ТНС).
Багато сортів канабісу, рекомендованих для лікування тривожності, мають високий коефіцієнт КБД по відношенню до ТГК. Деякі штами із високим вмістом КБД, такі як Charlotte’s Web та Avidekel, мають настільки низький вміст ТГК, що вони навіть не підвищують психоактивність. Це може бути корисним для людей, які чутливі до параноїдальних ефектів тетрагідроканабінолу.
Але і ТГК має певні переваги при лікуванні тривожності, зокрема сприяє релаксації та седації. Високий рівень КБД з деяким вмістом ТГК, здається, є виграшною комбінацією, оскільки КБД може допомогти збалансувати вплив ТГК на зміну свідомості та максимізувати потенціал, що зменшує тривогу.
Штами з високим вмістом Мірцена
Терпени – це група хімічних сполук, які надають рослинам коноплі смак і аромат. Але, окрім чудового запаху, ці елементи відповідальні за ефекти, що полегшують симптоми тривожності.
Коли справа доходить до терпенів, мірцен, здається, найчастіше полегшує тривогу. Мірцен відомий своїми заспокійливими,розслабляючими властивостями,  які можуть бути корисними при лікуванні тривожності.
Доктор Руссо заявляє, що ефект розслаблення, що зазвичай пов’язують зі сортами Indica, насправлі більше пов’язаний із вмістом мірцена, ніж із самим підвидом.
Доктор ДеСеаре, разом із Steep Hill Labs, також вважає, що вплив ТГК залежить від того, чи містить сорт достатню кількість мірцену. “Мірцен є основним інгредієнтом, відповідальним за “трансформацію “нормального енергетичного ефекту тетрагідроканабінолу в ефект розслаблення”, – говорить він.
За даними лабораторій Steep Hill, сорти підвиду Indica, як правило, мають вміст мірцену більше 0,5%, тоді як штами Sativa зазвичай містять менше. Це може пояснити, чому люди вважають, що штами Indica краще підходять для лікування симптомів тривоги.
Терпени – компоненти канабісу, відповідальні за запах. Але не тільки…
Окрім мірцену, існують і інші терпени, які можуть полегшувати симптоми тривожних розладів. Це ліналол, бета-каріофіллен та терпінолен. Кожен з цих терпенів, як виявилося в наукових дослідженнях, має анти-тривожну або заспокійливу дію.
Інформації про вміст терпенів у більшості сортів на сьогодні замало. Але в майбутньому більш досконалі дослідження терпенів зможуть дати відповідь на питання пацієнтів з тривожними розладами, який же підвид канабісу найкраще працює саме для них. 
ЧИТАТИ: Українські вчені на конопляній хвилі (ФОТО, ВІДЕО)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *