Субота, 3. Березня 2018

Канада. Флін-Флонська ера конопляної історії

Близько 90 років свого існування містечко Флін Фло́н було відоме в Канаді своїми морозними зимами, шахтами та грубим хокеєм. І майже на 10 років Флін-Флон прославився завдяки коноплям – а точніше медичній марихуані. Тут з 2001 до 2009 вирощувались коноплі для медичного застосування. І не просто так, а в глибокій шахті. Вперше в Канаді – абсолютно законно, за державним контрактом.

Проекту пророчили велике майбутнє. Здавалося, Флін-Флон знайшов нарешті другу за величиною індустрію там же, де і першу – серед скелястих підземних тунелів Канадського щита. Але одного дня все закінчилося так само несподівано, як і розпочалось.
Звістка
23 грудня 2000 року мешканці  Флін Флон готувалися до Різдвяних свят, коли телебачення принесло новину: міністерство охорони здоров’я Канади підписало контракт з приватною біотехнологічною компанією на постачання марихуани для медичних цілей. І всі ці коноплі будуть вирощуватись у шахтах Флін Флон.
Одна із шахт поблизу Флін Флон, штат Манітоба. (MIKE DEAL / WINNIPEG FREE PRESS)
Замовлення від уряду на вирощування 400 кілограмів канабісу щороку отримала компанія Prairie Plant Systems (PPS), контракт укладався на п’ять років, з перспективою продовження.  Компанія мала інвестувати $ 1,1 млн у розбудову виробничих потужностей під землею, на території шахти Траут Лейк. Вирощування під землею не було дивиною, в сусідній шахті вже гровили більше 10 років, але досі це були лише томати та троянди. І ось тепер – марихуана для важкохворих.
“Канада діє з розумінням, допомагаючи людям, які страждають на важкі та виснажливі хвороби”, – коментував підписанням контракту тодішній міністр  здоров’я Канади Алан Рок. Міністр наголошував, що медичний канабіс стане доступними для пацієнтів, у яких є підстави для їх вживання.  Від пацієнтів лише вимагалось надавати МОЗ Канади данні для моніторингу. Очікувалось, що установа в Траут Лейк створить вісім-десять постійних робочих місць. І, можливо, набагато більше у майбутньому.
Конопляна столиця
Флін Флон було засновано у 1927 році компанією Hudson Bay Mining and Smelting (HBM&S), яка знайшла у цих глухих місцях нікель та мідь, провела сюди залізницю і заклала поселення навколо першої шахти. Населення  формувалось в роки Великої Депресії, коли розорені фермери кидали свої поля і вирушали до шахт заробляти на хліб.  Місто назвали іменем Флінтабатті Флонатіна, вигаданого персонажу з фантастичної повісті “Місто без сонця”.
Флін Флон дорожив своїми славними традиціями і робочими місцями на шахтах, які періодично закривалися. Пік благополуччя залишився далеко у 60-х роках, відтоді з міста виїхало більше половини мешканців. За переписом 2006 року все населення Флін Флон складало 5770 осіб, більшість працювала на шахтах.
Більшість жителів Флін Флону особливо не переймались інформаційною лихоманкою навколо “конопляних шахт”. Зрештою, надто мало місцевих було залучено до проекту, а доступ до об’єкту в Траут Лейк був суттєво обмежений. 
Втім, дехто бачив в цьому унікальну можливість для власного бізнесу. В лютому 2001 місцевий магазин подарунків Zig Zag Zone запустив у продаж футболки,  проголошуючи Флін Флон “конопляною столицею Канади”. Футболки зображали мультяшного Флінтабатті, який штовхає із шахти вагонетку, наповнену коноплями. Ще там був напис “High ho, high ho, it’s off to work we grow!” (“Хей-хо, хей-хо, кінець роботі, ми вирощуємо!”) з нотами веселої пісеньки.
Футболки добре продавалися, але деякі місцеві жителі були не в захваті. Вони побоювались, що через ці футболки асоціюватимуть Флін Флон з незаконною “вуличною” марихуаною. “Така реклама спричинить паломництво наркоманів”, – казали вони. А найзатятіші ревнителі гірняцьких традицій взагалі розцінили затію, як паплюження символу міста. І влаштували кампанію протесту. Тож власник магазину подарунків Кріс Пілз був змушений сказати репортерам, що він не заохочує вживання нелегальних наркотиків, і що це був просто невинний жарт з приводу нової місцевої індустрії.
Футболки звісно мали певний резонанс у ЗМІ, але це було ніщо у порівнянні з тим днем, коли репортерів вперше пустили до шахти Траут Лейк. Вперше в історії Флін Флон всі три місцеві готелі були заповнені – журналістами та членами урядової делегації. Міністр Алан Рок прибув з візитом на “конопляну шахту”, де саме визрівав перший урожай. Побачене вразило міністра.
Міністр охорони здоров’я Канади Алан Рок (праворуч) та керівник Prairie Plant Systems Брент Зеттл інспектують виконання урядового контракту на вирощування канабісу в шахті Траут Лейк, 2001 рік.
“Сьогодні я ще раз переконався, що це було правильним рішенням”, сказав Рок журналістам.
А невдовзі “підземний” канабіс почали тестувати. Відбувались клінічні дослідження на добровольцях, потім доступ до ліків розширився на зареєстрованих урядом пацієнтів по всій Канаді. На початок роботи підземної ферми у Флін Флон таких пацієнтів налічувалось заледве кілька сот.
Чи стане це початком нової перспективної галузі? Пересічний місцевий мешканець Гордон Велс так не думав у 2001 році, відповідаючи журналісту Canadian Press “Це просто якась велика метушня на порожньому місці. Це просто смішно”.
Але керівництво PPS не жартувало.
Конопляна мотивація
Брент Зеттл дуже цілеспрямована особа. Це може здатись іронією, враховуючи те, наскільки його особистість сьогодні асоціюється з канабісом. Згідно його профілю в Lift News  Зеттл ніколи не курив марихуани в старших класах,  школу він закінчив достатньо успішно, щоб вступити до університету та отримати ступінь бакалавра з агрономії. З відзнакою. А у 1988 році Брент заснував Prairie Plant Systems. 
Головне питання стояло: чи можливе вирощування рослин в умовах, коли всі зовнішні фактори, такі як кисень, світло та наявність поживних речовин будуть повністю штучними? Саме це привело компанію  Зеттла до шахтарського краю Флін Флон, а згодом – і до вирощування марихуани у шахті Траут Лейк. Він зміг переконати місцеву гірничо-добувну компанію дати нове життя штольням, з яких вже видобули всю руду.  Діставати з під землі цинк і нікель, звісно прибутковий бізнес, але ж руда рано чи пізно з шахти вичерпується?
І цей аргумент подіяв на власників шахт.  На деякий час.
Коноплі дозрівають у шахті Траут Лейк поблизу Флін Флон, штат Манітоба, 2007 рік
В той час питання, чи веде  канабіс до інших наркотиків, активно дебатувалось в Канаді і Брент Зеттл ніколи не сперечався, що може й веде.  Палкі суперечки були і щодо ризиків, які буцімто несе вирощування канабісу навколишньому середовищу. Противники марихуани вимагали божевільних заходів безпеки щодо “особливо небезпечного наркотику”, але  “підземна” технологія Зеттла всі подібні побоювання розвіювала. На глибині у 1000 футів до рослин не дістануться мародери, плантації надійно ізольовані і від стихійного висівання в навколишню флору.  Закономірно, що всі ці стереотипи не давали спокою шахтарям-старожилам, яким газети і телебачення постійно нагадувало – тут у них, у Флін Флон ростять наркотики! І де? У шахті,  де з діда-прадіда ми копали руду? Це ж ганьба славним шахтарським традиціям! 
Зеттл не втомлювався пояснювати місцевим економічні перспективи нової галузі. Що в 2006 році, коли урядовий контракт було продовжено, законний обіг канабісу для медичних пацієнтів показав річний приріст у 37%. У 2007 він повідомив громаді Флін Флона, що марихуана це лише початок. Що фармацевтична промисловість потребує вирощування не лише канабісу, а й інших лікарських рослин. І що у шахтах Флін Флон вже створено для цього унікальні умови.
“Зараз ми наближаємось до того, щоб перероблювати рослини у певні білки”, –  говорив Зеттл.  “А ці білки можуть використовуватися для лікування таких хвороб, як рак та дисфункції імунної системи”. 

ЧИТАТИ: Канабіс і кров. Чи можна бути донором?

Жвавого інтересу серед місцевих ці проповіді не викликали. Зате, коли знак “Ласкаво просимо  до Флін Флон!” іронічно прикрасили конопляним листком, делегація обурених містян негайно завітала до мера з претензіями дощо “конопляних” сусідів.
“Об’єкт Троут Лейк” наймав відносно небагато людей. Площу в 12000 футів обслуговувало 20 спеціалістів.  Зеттл вважав, що в майбутньому компанії знадобиться близько 200 працівників. І це майбутнє наступало стрімко.  У 2008 році PPS підписала новий контракт на розробку вакцини проти гепатиту С на рослинній основі. Для цього було потрібно розширити площу вирощування. Але у Зеттла вже не було певності, що це вдасться зробити у Траут Лейк. Поточні підземні потужності вже займали площу трьох фубольних полів, але власники шахти все частіше демонстрували нерозуміння щодо розширення виробництва, відколи мова перестала йти про томати і троянди. 
12 000 квадратних футів підземних теплиць шахти Траут Лейк обслуговували спершу 8, а у 2009 році – 20 найманих спеціалістів
“В нас тут є хороша інфраструктура”, – говорив Зеттл про Флін-Флон. “Ми маємо наміри продовжувати працювати тут з істотно вищим рівнем інтересу. Перешкодою лишається відсутність довгострокового доступу. В нас його немає”. Як виявилось, ніколи і не буде.
Кінець епохи
Новина, що Флін-Флонська “конопляна шахта” закривається, сколихнуло місцевих жителів не більше, ніж її відкриття дев’ять років тому. У травні 2009 HBM&S підтвердили що договір про аренду шахти Траут Лейк з PPS закінчується в липні 2009 і продовжено його не буде.

ЧИТАТИ: Канада. Легалізація це арешти?

Зеттл дав зрозуміти, що не хоче лишати Флін Флон. Він виступив перед місцевою торговою палатою. “Я думаю, потрібно розпочати діалог”, – сказав він.  “На даний момент діалогу немає”. Палата одноголосно прийняла пропозицію підтримати всі місцеві ініціативи для того, щоб PPS залишились у Флін-Флон. Але таких ініціатив не знайшлося. У серпні 2009 року все обладнання з шахти Траут Лейк вивезли у місце, яке не розголошувалось журналістам.  Цього року, за даними Health Canada, в країні налічувалось 4029 медичних пацієнтів канабісу. 
Закриття компанії коштувало містечку 12 робочих місць. Мер, відповідаючи на запитання Globe and Mail, розвів руками: “Ми, жителі шахтарського містечка, переживали і гірше.”
Наслідки
Так нову сторінку в історії Флін Флон було перегорнуто, а унікальна економічна можливість розтанула, мов дим. Чи жалкують за втраченим унікальним шансом мешканці Флін Флон, спитати нікому. Журналісти більше не мають приводу їздити у цю канадську глушину. 
Фінансована державою дослідницька агрохімічна мережа в Манітобі деякий час робила спроби вияснити, які проекти, пов’язані з лікарськими рослинами, можуть підійти для шахт Флін Флон. Але місцева влада відхиляла всі запити. На шахті Траут Лейк ще три роки добували руду, а потім руда скінчилась і об’єкт, колись відомий, як “конопляна шахта”, закрили назавжди у 2012 році. 
Але навіть, якби власники тутешніх шахт змінили свою думку щодо марихуани, сьогодні під землею у Канаді коноплі більше ніхто не вирощує. Задовільняючи законний попит на медичний канабіс, уряд спростив умови ліцензії у 2013. Однією з перших компаній таку ліцензію отримала Prairie Plant Systems Inc.
Кількість зареєстрованих урядом пацієнтів медичного канабісу в Канаді з 2015 по 2017 (statista.com)
В 2015 році кількість медичних пацієнтів, що потребують канабісу для лікування, становила вже 23 930, а 2017 перевалила за 200 000.
ЧИТАТИ: У 2017 році канадці витратили на канабіс $5.7 млрд 
Сьогодні в Канаді за ліцензією вирощуванням займається 89 великих компаній, але їхніх потужностей не достатньо для потреб законного ринку. І Канада імпортує медичний канабіс з Португалії, Данії, Македонії а також веде переговори про імпорт з Ізраїлю.
У 2017 році у Флін Флон закрилась ще одна легендарна шахта, що означало для 900 мешканців втрату роботи. Ще три шахти прогнозовано вичерпають свій ресурс з 2018 по 2020 рік, це означає, що лавина безробіття поглине не лише шахтарів, а і сусідні металургійні виробництва. Уряд гарячково шукає вихід для кризового регіону, повідомляє місцеве видання.
 27 лютого 2018 року перша канадська компанія, що вирощує коноплі для медицини, вийшла на міжнародну біржу. Відкриті торги конопляної індустрії на Nasdaq означають для медичного канабісу кінець стигматизації та підпілля

 

 

Відповідь на «Канада. Флін-Флонська ера конопляної історії»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *