Понеділок, 12. Лютого 2018

Чи зупинить Ізраїль експорт канабісу через Трампа?

Уряд Ізраїлю заморожує програму експорту медичного канабісу попри очікуваний прибуток у $1-4 мільярди доларів на рік. І все через дзвінок Дональда Трампа прем’єр-міністру Біньяміну Нетаньяху?

Принаймні так пояснює ситуацію The Jerusalem Post з посиланням на місцевий телеканал Channel 2 News. Минулого тижня Нетаньяху викликав до себе міністрів фінансів, здоров’я та сільського господарства і оголосив, що вирішив призупинити амбітний проект постачання медичного канабісу до інших країн.
ЧИТАТИ: Трамп і конопля. Хто кого?
Голова уряду пояснив, що мав телефонну розмову з Дональдом Трампом, де американський президент “дуже чітко окреслив своє негативне ставлення” щодо намірів Ізраїлю експортувати коноплі. І що, можливо, не буде мудрим виступати в авангарді, коли, крім Канади, жодна країна не наважилась на зовнішньоекономічну діяльність з марихуаною. Пропозицію міністерства фінансів вирішити проблему, просто не експортуючи до США, також було відхилено. Як сказав Нетаньяху, йти проти волі адміністрації США не служитиме інтересам Ізраїля.
Як відомо, спільна комісія міністерств фінансів та охорони здоров’я Ізраїлю затвердила програму експорту медичного канабісу в серпні 2017 року.
“Експорт медичних конопель це індустрія з величезним економічнимпотенціалом для держави Ізраїль і зміцнить сільське господарство країни. Також це дасть можливість Ізраїлю використати свою перевагу у розробці та виробництві медичних препаратів на основі канабісу“, – заявив тоді міністр фінансів Моше Кахлон.  Комісія дійшла висновку, що Ізраїль має чимало переваг на конопляному ринку, особливо в галузі наукових досліджень, розумної регуляції, клінічного досвіду та кліматичних умов. 
Міністр фінансів Моше Кахлон та міністр охорони здоров’я Ізраїлю Яков Ліцман презентують програму експорту медичного канабісу в серпні 2017 року (HEALTH MINISTRY)
Постачати продукцію передбачалось виключно до країн, які врегулювали законом використання медичного канабісу та виключно для фермерів, що мають додаткову “експортну” ліцензію від Міністерства охорони здоров’я.
Рішення прем’єр-міністра безумовно розізлить фермерів та інвесторів, у індустрію напередодні гучного старту вкладено мільйони доларів. А найголовніше – для експорту вже вирощено щедрий урожай. І тепер через те, що уряд не хоче засмутити Трампа, бізнесу доведеться на невідомий термін заморозити і свої фінансові очікування.
ЧИТАТИ: В Ізраїлі закінчується конопля. Державі її потрібно набагато більше
Близько 50 компаній працюють на легальному ринку медичного канабісу в Ізраїлі, вирощуючи коноплі для потреб фарм-індустрії, а також виробляючи супутні товари. Лише у 2016 році міжнародні інвестори влили в ізраїльські конопляні компанії більше $100 мільйонів, як повідомляє Reuters.

Медичний канабіс для потреб більше 30 000 зареєстрованих пацієнтів вирощується з 2008 року на восьми великих фермах, що мають ліцензії уряду. Для вирощування в рамках експортної програми на ліцензії подали заяви більше 500 фермерів.
Робітник обрізає верхівки канабісу на фермі Tikun Olam (Getty Images)
9 лютого міністр юстиції Айєлет Шакед відвідала одну з конопляних ферм на півночі країни, де заявила, що спробує переконати Нетаньяху.
“Я була вражена, наскільки важливий медичний канабіс для пацієнтів. Експорт медичної марихуани може приносити Ізраїлю більше мільярда доларів на рік. Важливо не пропустити цей поїзд Сьогодні ми локомотив, але якщо будемо вагатися, станемо лиш одним із вагонів”, — сказала міністр.
ЧИТАТИ: У Європарламенті закликали визнати канабіс терапевтичною рослиною (ВІДЕО) 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *