Вівторок, 19. Червня 2018

Канада на крок ближче до легалізації, як це виглядає?

Сенат Канади проголосував за законопроект щодо легалізації рекреаційного канабісу, тепер Палата Громад доопрацювала поправки і знову направила документ до Сенату.

Тиждень тому 56 голосів в верхній палаті канадського парламенту Сенаті ще на один крок наблизили країну до узаконення рекреаційного вживання марихуани, як і було обіцяно у передвиборчій компанії уряду Трюдо. Проти цієї ініціативи виступило 32 сенатори Консервативної партії, проте голоси на підтримку легалізації переважили.

ЧИТАТИ: Канада. Конопляний ринок у цифрах

Наступним кроком став розгляд майже півсотні запропонованих поправок до законопроекту. Від них залежить, як саме виглядатиме законний обіг для повнолітніх у країні. Серед поправок, наприклад, є питання врегулювання самостійного вирощування та брендинг продуктів канабісу на легальному ринку.
Палата Громад опублікувала заяву, аргументуючи чому не погоджується з  13 пунктами серед запропонованих поправок. Зупинимось детальніше на найбільш суперечливих із них.
Конопляний листок на прапорі Канади став справжнім символом боротьби, але консерватори побоюються, що він витіснить державну символіку у разі узаконення.
Одна з поправок стосується продажу виробів з логотипами,  асоційованими з  марихуаною.  Виявляється, консервативні політики в Канаді досі бояться футболок з коноплею. Сенаторка від консерваторів Марлин Гладу поділилась переживаннями своїх колег: “є багато канадців які переживають, що, коли марихуану буде узаконено, День Канади будуть використовувати, щоб прийти з прапорами зі зображеннями канабісу. Всі будуть носити футболки з канабісом і це виглядатиме обридливо. Це дегенерує нашу країну і людей, що їй служать…”.
Представники Палати Громад не розділяють цього занепокоєння, адже щодо канабісу вже передбачені “всеохоплюючі обмеження просування”. Наприклад, як і в випадку з алкоголем і сигаретами, пакування з канабісом мають включати попередження щодо можливих наслідків застосування, зокрема виникнення залежності чи ускладненнями під час вагітності.

ЧИТАТИ: Канада. Легалізація це арешти

Самих виробників хвилюють можливі обмеження на рекламу продукції – “як відрізнити один бренд від іншого, коли навіть не можна повідомляти про основні властивості та відмінності в якості, смаку та пакуванні продуктів?”, – скаржиться виконавчий директор компанії-виробника канабісу Aphriа.
Також серед поправок закралася ініціатива дозволити окремим провінціям самим встановлювати закони щодо вирощування канабісу. І такі провінції, як Квебек та Маніто́ба вже висловили бажання заборонити самостійне вирощування. Теоретично такий підхід міг лише створити розбіжності між федеральним законодавством та законами провінцій, приводячи до судових процесів, в результаті яких на думку Міністра Юстиції Джоді Уілсон-Райболд “перевагу матиме федеральний закон”.
В документі Палати Громад розсудили що така ініціатива зводить нанівець ідею законопроекту, адже “критично важливо дозволити особисту культивацію з метою підтримки мети влади – витіснення нелегального ринку”.
Працівник обрізає рослини канабісу на виробничих потужностях Canopy Growth Corporation у Сміт Фолс, Канада ( REUTERS/Chris Wattie )
Пропозиція встановлення максимальної допустимої норми вмісту рівня ТГК в продуктах також опинилася в списку відхилених поправок. Зрештою, зазначають в Палаті Громад “…уряд вже поставив перед собою зобов’язання встановлювати обмеження ТГК в нормативних актах, що забезпечить гнучкість у майбутніх коригуваннях, заснованих на нових доказах та інноваціях продуктів;”.

ЧИТАТИ:  Канада. Флін-Флонська ера конопляної історії

Друге голосування в Сенаті, куди Палата Громад  направила доопрацьований законопроект для остаточного рішення, відбулося без зволікань. “Нашим дітям було легко дістати марихуану, а злочинцям отримувати з цього прибуток. Сьогодні ми змінюємо це. Наш план узаконення та регулювання марихуани щойно схвалено Сенатом”, – так прем’єр-міністр Джастін Трюдо у Twitter прокоментував виконання своєї передвиборчої обіцянки.

It’s been too easy for our kids to get marijuana – and for criminals to reap the profits. Today, we change that. Our plan to legalize & regulate marijuana just passed the Senate. #PromiseKept

— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) 20 июня 2018 г.

В будь-якому випадку, для провінцій передбачено 3 місячний термін після вступу закону в силу, протягом якого вони мають налагодити механізми забезпечення попиту на легальний канабіс.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *