П’ятниця, 16. Лютого 2018

Португалія обговорює медичний канабіс, але “без диму”

Парламент Португалії розглядає проект закону про обмежений контрольований обіг канабісу для медичних потреб, ініціативу підтримує Міністерство охорони здоров’я та Національна медична асоціація. Вже дві великі ферми у країні вирощують канабіс на експорт, але португальські пацієнти досі позбавлені законного доступу до лікування.

У доповіді парламенту медична асоціація визнає, що існує чимале свідчення ефективності конопель для деяких терапевтичних цілей, але попереджає, що його рецепт має бути виключно лікарським, а терапія, що призначається, не повинна бути у формі паління.
Керівник асоціації Керівник Мігель Гімараес заявив, що він виступає за легалізацію виключно науково обгрунтованої терапії, а токсичність від диму, що вдихається, ще недостатньо досліджена. 
ЧИТАТИ: Хорватія. За ліки – за грати?
Він зазначив, що “парламентські законопроекти повинні слідувати науковим свідченням і обмежувати себе на цьому етапі перевіреними лікарськими засобами”, додавши, що Португалія повинна проводити подальші клінічні дослідження щодо канабісу, який використовується для куріння.
“Португалія має прекрасну можливість для клінічних випробувань, в нас вже є дві ліцензійовані ферми… Це надзвичайно перспективна область на міжнародному рівні”, сказав він. У вересні 2017 року канадська компанія Tilray виграла в урядовому конкурсі ліцензію на вирощування і тепер інвестує 20 мільйонів євро у виробництво в Португалії, зводячи гігантський гроухаус неподалік Лісабону.
Канадська компанія Tilray інвестує в нові потужності в Португалії 20 мільйонів євро
Аналогічну позицію озвучив і міністр охорони здоров’я Португалії Адальберто Фернандес (Adalberto Campos Fernandes). Міністр підтримав ідею узаконити обіг медичного канабісу за умови, що цей обіг добре регулюється та має чіткі обмеження, але додав, що не схвалює вдихання диму у якості лікування.
“Я погоджуюся з тим, що це має регулюватися Національним органом з питань наркотиків, на основі чітких наукових обгрунтувань та дієвої системи фармакологічного нагляду”, – повідомив Фернандес.
ЧИТАТИ: Чи зупинить Ізраїль експорт канабісу через дзвінок Трампа?
Висновок Національної ради з питань лікарських продуктів передбачає можливість використовувати канабіс для зняття хронічного болю у дорослих, для зменшення нудоти у хворих на рак, а також при розсіяному склерозі та синдромі тривожного розладу.
У медичному використанні канабісу чи канабіноїдів на людях, рекомендоване також затвердження лікарських засобів регуляторними органами охорони здоров’я, як національними, так і європейськими. Медична асоціація також попереджає, що через свою недостатньо вивчену наукою токсичність, контроль за рецептами повинен мати спеціальне регулювання, як це відбувається, наприклад, з похідними морфіну. Керівник Медичної асоціації  також розкритикував частину законопроекту, де йдеться про вирощування рослини в домашніх умовах.
В парламенті врахували рекомендації експертів, ініціатори законопроекту з Лівого Блоку (BE) та Партії PAN погодились піти на компроміс і виключити з тексту частини про дим та самостійне вирощування. Все заради ефективної наркополітики, що, на думку законотворців, забезпечується балансом між дієвим регулюванням законного обігу та результативною боротьбою з обігом нелегальних наркотиків.
“Проти кризи – легалізуй!” – конопляний марш у Лісабоні, 2012 рік.
Так, в далекому 2001 році Португалія, що знемагала від навали вуличних наркотиків, поліцейської корупції та епідемії ВІЛ, повністю декриміналізувала зберігання  заборонених речовин для особистого вживання. Продаж наркотиків, їх виготовлення і зберігання – все це переслідувалось,  і значно рішучіше. Проте персональне використання незначних кількостей (до 1 граму героїну,  2 грамів кокаїну або 25 грамів канабісу) перестало бути кримінальним правопорушенням. Результати всіх вразили.  Сьогодні смертність від передозувань в Португалії одна з найнижчих в Європі, а рівень заховрюваності ВІЛ та СНІД невпинно знижується.
ЧИТАТИ:  Македонія. Медичний канабіс за колючим дротом?
Доки в інших країнах вирощування канабісу прирівнюють до загрози громадському здоров’ю, в Португалії рівень вживання т.н. “спайсів” (токсичних синтетичних замінників канабісу) лишається наднизьким. Також, в останньому звіті Європейського Центру з Моніторингу Наркотиків та Наркотичної Залежності було помічено зниження вживання опіоїдів та збільшення кількості вживання канабісу.
Зрештою тенденція прогресивності в питаннях наркополітики в Португалії збереглась – ще один законопроект, що наразі обговорюється, передбачає узаконення рекреаційного вживання для осіб від 21 року, державний контроль якості на всіх етапах виготовлення продукту та продаж лише в ліцензованих закладах. В разі якщо закони про медичний та рекреаційний канабіс буде ухвалено парламентом, Португалія стане першою європейською державою, яка повністю урегульовує обіг канабісу на всіх етапах від “а” до “я”. Єдиним досі актуальним питанням лишається оподаткування – адже вся ідея створення законного регульованого ринку втрачає суть, коли ціни на чорному ринку залишаються конкурентноспроможнішими.
Про перебіг дебатів у Португалії читайте у наших наступних публікаціях.
ЧИТАТИ: Як Каталонія легалізувала канабіс і що з того вийшло.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *