Вівторок, 2. Жовтня 2018

Що чекає “чорний ринок” марихуани після легалізації?

До жовтня 2018 в Канаді готуються не лише поліцейські та ліцензовані виробники, але й “чорний ринок” марихуани. Для нелегальної індустрії починаються “чорні дні”, хоча і не відразу.

Інвестори, аналітики та дослідники канабіс-індустрії не мають сумнівів, що чорний ринок марихуани в Канаді нікуди не зникне 17 жовтня зі стартом законного обігу канабісу для всіх повнолітніх.  Більше того – нелегальний канабіс буде головним конкурентом нового легального ринку рекреаційної марихуани, пише Reuters.  Згідно даних від хедж-фонду GTV Capital та дослідницької компанії Marijuana Policy Group, поява легального ринку для багатьох споживачів не стане причиною переходу на легальний продукт.  Марихуана в офіційних місцях продажу буде дорожчою та менш доступною, ніж на старому доброму “чорному ринку”.
Працівник компанії Tweed Inc. стежить за рослинами канабісу в приміщенні колишньої шоколадної фабрики Hershey’s у Сміт Фолз, Канада (Фото MICHEL COMTE / AFP/GETTY IMAGES)
Наприклад в місті Камлупс, де проживає приблизно 90 тисяч чоловік 17 жовтня відкриється лише одна офіційна точка продажу. Приватні ж бізнеси все ще мають пройти шлях отримання відповідних ліцензій і дозволів. За словами Генерального соліситора Майка Фарнворта повідомив, що було місцевою владою в окрузі Британська Колумбія отримано більше 100 аплікацій для відкриття інших точок продажу. Тож перший державний заклад – B.C. Cannabis Store – недовго лишатиметься єдиним. Проте місцева влада планує ввести онлайн-продаж, для того щоб забезпечити жителів Британської Колумбії рекреаційним канабісом по всій провінції.

ЧИТАТИ: Мільйонам канадців cвітить довічна заборона на в’їзд до США. За марихуану!

В Онтаріо, найбільш густонаселеній провінції Канади передбачається відкрити 40  державних магазинів, а до 2020 року їх має стати 150. Квебек, друга за розміром провінція (більше 8 млн. жителів) розпочне еру легального канабісу з 20 точками продажу. Для порівняння варто зауважити, що в штаті Колорадо (США) таких точок, для прикладу, 1000. З 2012-того, коли рекреаційну марихуану було узаконено в штаті, ціна в офіційних магазинах впала з 12$ за грам до 7$, повідомляють BDS Analytics. На сьогоднішній день, 70% споживачів в штаті купують марихуану легально, пише Reuters з посиланням представників місцевої влади.
Нестабільність з постачанням та високі ціни скоріше за все зроблять канадський чорний ринок канабісу конкурентоспроможним принаймні в перші роки. Якщо за цей час законодавчі обмеження стануть меншими, а ціни впадуть, можна розраховувати на збільшення споживачів на легальному ринку та більші надхоження від податків, передбачає аналітична компанія Moody’s Investors Service.
Канадська поліція виявила 4000 нелегальних рослин канабісу і 635 фунтів незаконного урожаю 27 липня 2018 року. Правила законного обігу передбачають вирощування повнолітніми громадянами до 4 рослин канабісу
В Британській Колумбії, з найліберальнішим законодавтвом, передбачається і найбільший прибуток від податків з легального ринку марихуани за очікування буде приблизно на 50 мільйонів доларів вище, ніж в провінціях з більш строгим законодавчими обмеженнями. В федеральну казну з податків відправлятиметься лише 25%, решта, відповідно, залишатиметься в провінціях.
Що ж до чорного ринку, то за словами Даміта Патмала, менеджера компанії GTV, більшість покупців – це постійні споживачі, які “залишаться в чорному ринку, враховуючи різницю в цінах”, оскільки ця група “споживає більше, ніж всі інші разом”. Ті, хто споживає марихуану щоденно складають лише 14 відсотків від усіх споживачів, але використовують до двох третин всього товару. Ті з них, хто живуть задалеко від легальних точок продажу теоретично можуть замовити канабіс онлайн. Проте більшість з них шукатимуть можливостей придбати канабіс на місці і більшості неважливо, легально це буде чи ні, каже Майл Лайт, співзасновник Marijuana Policy Group з Денверу, Колорадо. “Це питання комфорту. Така модель життєздатна, вона функціонує, але вона має бути локальною”.

ЧИТАТИ: Канада. Конопляний ринок у цифрах

В той же час, поліція готується на рішучу боротьбу з нелегальним продажем – за словами Розалі Віонч, політичного аналітика С.D. Howe Institute, “якщо чорний ринок все ще буде профітувати, потрібні будуть значне посилення виконавчих ресурсів”.
Таким чином, питання чи виконає узаконення рекреаційної марихуани своєї остаточної мети – придушення чорного ринку, тепер залежить від динаміки на ринку, цін, наявності продукту, ефективності поліції та, не в останню чергу, від поведінки самих споживачів. 

2 Відповіді на «Що чекає “чорний ринок” марихуани після легалізації?»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *