Субота, 15. Вересня 2018

Мільйонам канадців cвітить довічна заборона на в’їзд до США. За марихуану!

Чистити соціальні мережі і бути обачним на кордоні радять юристи канадцям, пов’язаним з конопляним бізнесом. В США їх може чекати сюрприз – довічна заборона на в’їзд.

Канадським інвесторам та працівникам конопляних компанії краще уникати згадок про свої інтереси чи працевлаштування в соціальних мережах через загрозу пожиттєвої заборони перетинати кордон США.
Попри пом’якшання законів в окремих штатах Прикордонно-митна служба США (U.S. Customs and Border Protection agency, СBP) продовжить застосування законів, що розглядають канабіс, як заборонену субстанцію,  а учасників канабіс-індустрії – як наркозлочинців. 
Біля парламенту Канади в Отаві люди очікують, поки годинник покаже 4:20 (Фото: Lars Hagberg/AFP/Getty Images)
Про це чітко дав зрозуміти представник офісу польових операцій CBP Том Оуен у інтерв’ю виданню POLITICO.  Із забороною на в’їзд можуть стикнутись громадяни Канади, що зайняті у конопляній індустрії або ж інвестують у конопляні компанії.  Чиновник не зазначив, який мінімальний рівень інвестицій може спричинити відмову в перетині кордону США та у який спосіб на кордоні дізнаються про причетність особи до таких інвестицій. 

ЧИТАТИ: Останній бій? Трамп готує таємну змову проти канабісу

“Вони отримують всю інформацію, яка їм треба, щоб закрити вам в’їзд назавжди”, – говорить канадієць Лен Саундерс,  він працює у американському штаті Вашингтон, що межує з канадською Британською Колумбією.
Як юрист Саундерс представляє інтереси Сема Знеймера, інвестора з Ванкувера, що вкладає кошти у американські конопляні компанії. У травні Знеймер вирушив з дочкою в мандрівку по США, але їх зупинили на кордоні. Бізнесмена не запитували, чи вживає він канабіс, але питання стосувались інвестицій. Він чесно відповів і отримав пожиттєву заборону на в’їзд.
Саундерс переконаний, що ці питання виникли, бо прикордонники через Гугл побачили виступи Знеймера на тематичних конференціях та його статті у бізнес-виданнях. Юрист говорить, що йому відомо ще про десяток подібних випадків. Один із клієнтів Саундерса володіє комерційною власністю в штаті Колорадо, де його орендар займається законним конопляним бізнесом. Коли на кордоні серед паперів знайшли угоду оренди, чоловіку відмовили у в’їзді, бо він “отримує вигоду” з марихуани.
За словами Тома Оуена прикордонники не присікуються до кожного канадця, що прямує до США. Але є фактори, що справді можуть спричинити пожиттєву заборону на в’їзд. 
Легалізація марихуани в Канаді збільшить кількість “глибинних” перевірок на кордоні з США
“Наші офіцери не мають наміру допитувати кожного, чи вони вживали марихуану, але якщо інші питання до цього призводять, або ж чутно запах з машини, вони можуть таке спитати“, – пояснив Оуен. Мовляв, залишки марихуани, що тривалий час були в авто, можуть бути виявлені службовими собаками і стати причиною допиту.  І якщо запитають, чи вживали ви колись марихуану, мандрівник не повинен брехати. “Якщо ти говориш неправду, це шахрайство та перекручування, що має наслідком пожиттєву заборону”, – заявив чиновник.

ЧИТАТИ: Канабіс у подарунок. Як живе конопляна економіка у Вашингтоні (ФОТО)

Згідно роз’яснень митної та прикордонної служби США, якщо особа визнає, що раніше вживала незаконні наркотики, включно з канабісом, їй може бути відмовлено у в’їзді до США. CBP зазвичай надає можливість покинути кордон добровільно або ж застосовує “примусове видворення”. Але у будь-якому разі запис про це зберігається в базі даних і це закриває шлях до США у майбутньому.  Оскарження такої процедури обходиться у $585 та кілька місяців очікування рішення.
Також агенти CBP часто запитують у подорожніх, з чого вони живуть. І канадці, що чесно зізнаються у причетності до конопляної індустрії, не отримують дозволу перетнути кордон.   “Це значить, що ви задіяні у сфері, що є неприйнятною”, – заявляє Оуен. “Ми не визнаємо це легальним бізнесом”
Він також зазначив, що на цій підставі було відмовлено у в’їзді багатьом інвесторам з інших країн, зокрема з Ізраїлю.
Сем Знеймер – канадський венчурний інвестор з Ванкувера, у травні 2018 року отримав пожиттєву заборону на в’їзд в США
Як відомо, 17 жовтня Канада готується стати першою великою країною світу, яка легалізувала продаж марихуани для всіх повнолітніх.  Прогнозується, що новий сектор економіки принесе мільярди доларів доходу в найближчі роки, мільйони канадців планують кар’єри та інвестіції в конопляній промисловості.

ЧИТАТИ: Як Канада готує своїх поліцейських до легалізації марихуани

Згідно даних Statistics Canada 42 мільйони канадців перетинали кордон США минулого року з короткотерміновими візитами протягом минулого року. У CBP вже заявили, що легалізація канабісу в Канаді призведе до збільшення кількості  глибинних перевірок у пунктах перетину кордону з США.

2 Відповіді на «Мільйонам канадців cвітить довічна заборона на в’їзд до США. За марихуану!»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *