Субота, 20. Жовтня 2018

Чи може Україна заробити на марихуані? – експерт

Українським корпораціям пора вивчити нову нішу для бізнесу. Україна цілком спроможна включитись в роботу на ринку канабісу, вважає економічний оглядач Олег Гавриш, ведучий ділової передачі Перша Шпальта на Першому національному телеканалі.

Таку оцінку журналіст виклав у авторській колонці для видання “НВ. Бізнес”, присвяченій старту легального обігу канабісу в Канаді.  Як повідомлялось, 17 жовтня у Канаді почали легально продавати марихуану особам, що купують її не за рецептом лікаря, а у рекреаційних цілях. Акції канадської компанії, що вирощує марихуану, виросли у п’ять разів з лютого по жовтень. Це відбулось через її легалізацію в Канаді.
Олег Гавриш, економічний експерт, журналіст та телеведучий (Фото nv.ua)
Сьогодні у багатьох країнах іде кампанія за легалізацію марихуани. Мандруючи, наприклад, по Каліфорнії на вулицях міст можно почути запах марихуани. Справа в тому, що у цьому штаті вона легалізована і люди досить активно її вживають, пише Олег Гавриш.

ЧИТАТИ:  Що чекає “чорний ринок” марихуани після легалізації?

Зараз марихуану легалізують не лише Канада і Каліфорнія, але і інші країни. “Легалізація приводить до збільшення об’єму виробництва цієї продукції. Багато компанія зацікавлені у виробництві першосортного продукту, якість якого можна було б перевірити, і який би був не шкідливим для здоров’я”, – вважає експерт.
Зазначається, що виробленням напоїв на основі марихуани вже зацікавились такі великі корпорації, як  Coca-Cola і Pepsi. Відтак компанії, що виробляють канабіс, стали цікаві для поглинання промисловими гігантами. Інтерес такого роду завжди найкраще “розігріває” акції та підвищує вартість капіталізації. Як результат, галузь стає цікавою для інвестування.
“Для України це не нова ніша. Наші аграрії мають досвід вирощування конопель. Зараз українці вироблять зерно і його проблематично вивезти, бо не вистачає зерновозів. Українські фермери виробляють інші види сільгосппродукції, які дуже волатильні. Це означає, що ціни на товар сильно коливаються. Україні важко постачати свою агропродукцію в Китай через сильну конкуренцію з Південною Америкою. Європа ж купує товар у США. Але марихуана – новий зростаючий ринок. Звісно, коли відкривається нова ніша, її треба займати. А з українськими умовами вирощування конопель це можна зробити ідеально. “, – пише Олег Гавриш.
Бізнес зацікавлений у виробництві першосортного продукту, якість якого можна було б перевірити, і який би був не шкідливим для здоров’я – Олег Гавриш.
Як приклад наводиться досвід потомка уславлених цукрозаводчиків Мішеля Терещенка, який вирощував великі обсяги технічних сортів канабісу на півночі Чернігівської та Сумської областей. Нещодавно бізнес Терещенка придбала бельгійська компанія, яка має намір заробляти на виробництві конопляної тканини. Однак, можливо, через певний час бельгійці почнуть вирощувати марихуану і для вживання, тобто куріння або харчових потреб, пише журналіст.

ЧИТАТИ:  Канада. День легалізації марихуани (фоторепортаж)

“Вважаю, українські корпорації повинні вивчити нову нішу для бізнеса. Україна цілком може починати роботу на цьому ринку. Рентабельність виробництва складає 80-100%. Акції компаній, які виробляють марихуану, ростуть, як на дріжжах. Вони виросли у п’ять разів з початку року, таке рідко, коли почуєш”, – зазначає Олег Гавриш.
Одна за одною країни легалізують цей новий продукт. Це дає можливість заробляти на ньому, виводить на ринок великих виробників. “Замість кустарщини прийдуть серйозні гравці і місця для кримінала не залишиться”, – резюмує автор.

Відповідь на «Чи може Україна заробити на марихуані? – експерт»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *