Середа, 30. Січня 2019

Врегулювати канабіс для медицини та науки – опубліковано звернення до Верховної Ради України

На сайті Верховної Ради розміщено петицію, від депутатів вимагають ухвалення закону, що дозволить використання канабісу в медичних та наукових цілях.

Про це повідомляє Конопляна Правда. Звернення до парламенту “Законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини – захистити конституційні права громадян” зареєстрував адвокат Геннадій Шабас, керівник Української асоціації медичного канабісу, за його словами це перша спроба добитися реальних змін у зміні законодавства.  На збір 25 000 підписів процедурою відведено 90 днів. Після цього, у разі підтримки, звернення надійде на розгляд комітетів Верховної Ради.

ЧИТАТИ: “Медичний канабіс – наше право”, українські пацієнти звернулись до суспільства (ФОТО)

Сьогодні в Україні понад два мільйони громадян позбавлені доступу до ефективного лікування.  Серед них більше 20 тисяч дітей з фармрезистентними формами епілепсії, сотні тисяч онкохворих,  більше ста тисяч паліативних пацієнтів,  десятки тисяч ветеранів війни із посттравматичним стресовим розладом.  Всі вони страждають щодня від неможливості використання ефективних лікарських засобів.
Святослав Прохоров, ветеран АТО, асистент кафедри ортопедичної стоматології, на брифінгу в підтримку врегулювання канабісу в медичних цілях (фото UCMC)
“Ці тортури потрібно зупинити і для цього є реальна можливість – дати нашим співгромадянам доступ до ефективного лікування препаратами, якими користуються мільйони хворих у цивілізованих країнах. Ключовими складовими таких препаратів є фітоканабіноїди – активні компоненти, що містяться у коноплях” – зазначають автори звернення до парламенту.
Від Верховної Ради вимагають законодавчо врегулювати доступ пацієнтів до препаратів з канабісу, чим  забезпечити дотримання конституційних прав громадян на ефективне лікування:  “Створити належні умови для повноцінного застосування рослин у медичній та науковій діяльності, в тому числі з метою розробки, клінічних досліджень та державної реєстрації дієвих лікарських засобів чи протоколів лікування, що передбачають використання продуктів з вмістом канабіноїдів”.
У разі підтримки петиції достатньою кількість підписів перед парламентом України стоятиме задача, як врегулювати законний обіг  (придбання, зберігання, переміщення) продуктів, що містять канабіноїди, в тому числі хворими особами, які їх застосовують виключно у власних медичних цілях за призначенням лікаря та без мети збуту.
“Потрібно врегулювати законодавство, яке заперечує наукову істину. Вимагаємо полегшити страждання пацієнтів і захистити право громадян на гідне життя та доступ до сучасного і ефективного лікування”, – говориться у зверненні.

ЧИТАТИ: Україна: депутат виступив за скасування обмежень для вирощування конопель

Як повідомлялось, 27 квітня 2016 році у Верховній Раді України було зареєстровано проект Закону про внесення змін до Закону України “Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори” (щодо порядку обігу підконтрольних речовин). Однак до цього часу його так і не було розглянуто депутатами.
Врегулювання законного доступу до лікування канабісом було вимогою конопляного Маршу Свободи. Зокрема 19 травня 2018 року на акції під будівлею Кабінету міністрів України від уряду вимагали узаконити медичний канабіс та почати його наукові дослідження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *