Середа, 19. Вересня 2018

Південна Африка декриміналізує канабіс для особистого вжитку

Особисте вживання канабісу в ПАР – більше не кримінальний злочин. Конституційний суд зобов’язав уряд привести законодавство у відповідність з таким вердиктом.

Індивідувальне споживання марихуани, яку тут називають “дагга”, а також зберігання канабісу для власних потреб не може переслідуватись, як кримінальний злочин. Таке рішення Конституційний суд Південно-Африканської республіки озвучив 18 вересня.
“Право на приватне життя не обмежується лише домом або приватним простором. Для дорослої людини використання або зберігання конопель у приватному просторі не буде кримінальним правопорушенням”, – заявив у вівторок заступник голови суду Реймонд Зондо.
Прибічники лібералізації законів щодо марихуани в Йоханесбурзі, Південна Африка (Фото africanews.com)
Рішення також стосується вирощування марихуани з метою особистого вживання. Конституційне подання ініціювали троє споживачів, яких звинуватили у вживанні канабісу. У позові вони зазначили, що така заборона є “незаконним втручанням у їхній особистий простір”.

ЧИТАТИ: “Ти ох..їв перед поліцією план курить?”: чим закінчився соціальний експеримент? (ВІДЕО)

Конституційний суд надав парламенту термін у 24 місяці, щоб змінити законодавство відповідно до свого рішення. BBC повідомляє, що повнолітні громадяни ПАР будуть захищені від вказаних звинувачень допоки новий закон не вступить у силу.
Конституційний суд не встановив кількість канабісу, яку одна особа може вирощувати або використовувати в себе вдома. Це повинен визначити парламент, зазначено у рішенні суду.
Кореспондент BBC News в Йоханесбурзі Ендрю Хардінг називає декриміналізацію особистого вживання канабісу заходом, здатним підірвати могутність банд, які тероризують місцеві громади. Однак поліція, яка досі заперечувала проти змін, побоюється, що рішення Конституційного суду посилить різночитання закону і “дасть невірний сигнал злочинцям”.
“Потенційні наслідки прийняття рішення про примусове виконання є грандіозними та непередбачуваними, особливо з точки зору системи кримінального правосуддя, яка зазвичай переслідує тисячі переважно бідних громадян за вживання марихуани чи її зберігання у невеликих кількостях”, – зазначає журналіст.
Декриміналізація особистого вживання. Парламенту ПАР належить виконати рішення найвищого суду і змінити закони щодо канабісу.
Уряд Південно-Африканської республіки, який тривалий час вагався з реформою антинаркотичного законодавства, досі не прокоментували рішення Конституційного суду.

ЧИТАТИ: Канабіс-клуби Великобританії. Нелегальні, але бурхливо розвиваються

Як повідомлялось, у 2014 році парламент ПАР зробив спробу узаконити обіг канабісу для медичних потреб. Проект закону від депутата Маріо Оріані-Амбросіні  (Mario Oriani-Ambrosini) не знайшов необхідноїпідтримки. Після провалу голосування Орані-Амбросіні здійснив самогубство через хронічні болі на термінальній стадії раку легень. Протягом наступних років до його ініціативи кілька разів поверталися, але жодного разу без результату. За цей час першими африканськими країнами, що узаконили медичний канабіс, стали Лесото та Зімбабве.

Відповідь на «Південна Африка декриміналізує канабіс для особистого вжитку»

  1. Артем

    Так ось як це робиться!
    Дякую юнакам за досвід, і автору за статтю!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *