Неділя, 4. Грудня 2016

Південна Африка легалізує медичний канабіс

Південна Африка збирається врегулювати законний обіг медичного канабісу у  квітні 2017 року, про це повідомляє Talking Drugs з посиланням на місцеві джерела.

 

Профільний комітет з охорони здоров’я парламенту Південно-Африканської Республіки  заявив, що уряд збирається внести зміни до Закону про лікарські засоби та пов’язані з ними субстанції 1965 року (MRS Act).   Після змін у законодавстві статус коноплі , яку місцеві називають”дагга”,  буде змінено.  Із  списку заборонених препаратів канабіс перемістять до списку препаратів, які можуть бути прописані лікарем. Передбачається, що зміни до закону підготують до кінця січня та вже у квітні затвердять, йдеться у повідомленні News24 (ПАР).

sa_ifp2
Білль про медичні іновації був предметом жарких дебатів у парламенті Південно-Африканської республіки з 2014 року.

Перший крок до узаконення медичного канабісу в Південній Африці зробили на початку 2014, коли член парламенту Маріо Оріані-Амбросіні  (Mario Oriani-Ambrosini) висунув відповідний проект закону  (the Medical Innovation Bill).  Закон про медичні іновації мав би узаконити і врегулювати вживання конопель з лікувальною метою, але не знайшов необхідної підтримки в парламенті.  Через кілька місяців після провалу голосування Орані-Амбросіні здійснив самогубство через хронічні болі на термінальній стадії раку легень.  Застосування олії канабісу проти хронічних болей було серед інших пропозицій його законопроекту.

 

Лише через два роки після смерті Оріані-Амбросіні Південно-Африканська рада медичного контролю розпочала широкі дослідження коноплі в медицині. Спираючись на докази лікувального потенціалу канабісу, його партія – Партія Свободи Інката (IFP) – заново представила в парламенті  доопрацьований Білль про медичні іновації.

sa_ifp
Партія Свободи Інката (IFP) виступає за доступ хворих до лікування медичним канабісом.

Лідер партії Наренд Сінгх заявив, що розглядає можливість відкликати законопроект покійного колеги  у разі, якщо запланована ревізія Закону про лікарські засоби реалізує його суть. А саме – ефективно врегулює доступ до медичного канабісу.

 

Сінгх з обережним оптимізмом оцінює рішення уряду. “Це віщує великий  крок вперед для доступу [до канабісу] населення та наукових досліджень його використання, як лікарського канабісу,”- говорить він, “[отже], головним  на сьогодні є те, як департамент гарантуватиме, що доступ до медичного канабісу не обмежиться доступом лише для багатих».

 

Подібна зміна в законодавстві може стати шоком для багатьох південних африканців – стигма навколо канабісу залишається сильною, а 42 відсотки всіх вилучень коноплі у Африці, за даними ООН, припадають саме на Південно-Африканську республіку.

 

Згідно змін до Закону про лікарські засоби, вирощування канабісу для рекреаційних потреб залишиться нелегальним, але вирощування канабісу для медицини буде регулюватись спеціально створеним органом (South African Health Products Regulation Authority), який і видаватиме ліцензії гроверам.

 

На початку 2016 року Південно-Африканська рада медичних досліджень (SAMRC)  опублікувала результати клінічних досліджень реакцій пацієнтів на дію конопляного масла.  Як результат, обіг медичного канабісу в Південній Африці буде спершу спрямований на хворих, що страждають від хвороб, зазначиних у доповіді SAMRC, включно з хронічними болями, нудотою та глаукомою.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *