Неділя, 28. Січня 2018

Канада. Легалізація це арешти

Хоча медичний канабіс в Канаді узаконено, а рекреаційне вживання чекає врегулювання законом цього літа, нелегальний ринок коноплі в Канаді надалі суворо переслідується державою. На думку активістів – надто суворо.

Поки поліція Торонто регулярно проводила рейди та затримання, тримаючи в напруженні гроверів та продавців, Ванкувер залишався доволі спокійним містом. Але протягом минулого тижня поліція заарештувала чотирьох осіб за продаж канабісу перед галереєю мистецтв на площі Робсона. 
Офіцер поліції Ванкувера розмовляє з вуличним торговцем канабісом на площі Робсона 2 грудня 2017 року (Amanda Siebert)
Цей стихійний ринок тут існував понад два роки. Попри арешти та попередження активісти регулярно виходили на площу Робсона та пропонували канабіс всім, хто шукав заміну важким наркотикам. Для активістів з “Програми заміни опіоїдів”  це справа принципу.
Але поліція вилучила 9 фунтів сухого канабісу та 28 фунтів конопляної випічки і оголосила це результатом 6-місячного розслідування. Висунуто 11 звинувачень у збуті та зберіганні з метою збуту. І хоча всіх затриманих невдовзі відпустили, а звинувачення досі не підтверджено в суді, поліцейський департамент обіцяє нові затримання у разі, якщо вуличні торговці повернуться.
Вилучене поліцією під час рейду на площі Робсона у Ванкувері (Courtesy of Vancouver Police Dept)
Схоже, рейд у Ванкувері – ще один сигнал для конопляного бізнесу, який не хоче залишати “сіру зону” канадського законодавства.  
На сьогодні, лише 89 виробників по всій країні мають державну ліцензію на вирощування медичного канабісу. Щодо численних диспенсаріїв, то вони по суті досі залишаються типовим “сірим” ринком, постачаючи медичний канабіс пацієнтам без офіційного дозволу.
ЧИТАТИ: Чи куритимуть діти більше трави, якщо її легалізувати
З 2001 року, коли Апеляційний суд Канади визнав заборону вживання для медичних потреб неконституційною, диспенсарії почали виникати по всій країні, реалізуючи право нових і нових пацієнтів на доступ до лікування. Не обходилось без поліційних рейдів і затримань, однак і пацієнти, і ті, хто забезпечував їх канабісом, успішно відбивали звинувачення у судах.
У 2007 уряд Канади врегулював статус пацієнтів медичного канабісу, однак не спішив цього робити з мережею диспенсаріїв. Спеціалізованих закладів, де за рецептом і членською карткою організації можна було отримати доступ до лікування, до 2012 року вже налічувалось тисяча.  В країні з населенням у 36 мільйонів законний статус пацієнта того ж року мали близько 100 000 громадян.
З 2015 на федеральному рівні почалась чітка політика повного придушення будь-якого нерегульованого обігу, що привело до численних рейдів та обшуків в диспенсаріях по всій країні. Зокрема в Торонто в ході найбільшого рейду було закрито 43 диспенсарії. Від величезних штрафів та ув’язнення – такі покарання загрожують їх власникам та постачальникам. Серед обвинувачуваних опинились Марк та Джоді Емері, відомі активісти та прихильники легалізації. За злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотиків, Марка і Джоді засуджено до штрафу в $150,000 та двох років випробувального терміну, повідомляє Vice.
Джоді і Марк Емері. Канадських активістів визнано визнаними у “наркозлочинах”. (CANADIAN PRESS/Chris Young)
У суді адвокат пари Джек Ллойд назвав опіку його клієнтів над диспансерами формою громадянського непокори, протестом проти нечесних законів.
Сьогодні в Канаді жваво обговорюється законопроект, який у разі схвалення влітку 2018 року узаконить рекреаційне вживання для повнолітніх та залишить регулювання обігу на розсуд провінцій.  Долю проекту легалізації Сенат розпочне розглядати 6 лютого, повідомляє Bloomberg. Тим часом міністри фінансів провінцій та федерації вже домовляються про розподіл податків та прибутків. За логікою законопроекту 75% від прибутку з продажу легальної марихуани лишатиметься в провінціях, а решта йтиме до федерального бюджету. 
Поліцейські виносять вилучене з офісу Toronto Cannabis Dispensary.Травень 2016 року (Global News)
Доки законопроект “дозріває” до голосування, акції канадських компаній-виробників канабісу стрімко зростають в ціні – інвестори в передчутті відкриття нового ринку. Більше того, активна політика переслідування легальної коноплі, що її просуває Генеральний Прокурор США лише підігріває інтерес до канадського ринку.
ЧИТАТИ: Конопляні війни у США. Нова загроза
Перспектива узаконення обігу коноплі звісно ж піднімає питання поставок. Чи зможуть 89 виробників, що мають ліцензії, забезпечити цілу країну, коли попит обмежуватиметься не лише пацієнтами? Згідно з вимогами для виробників, отримати ліцензію буде непросто, принаймні без серйозного капіталу, пише Montreal Gazette, зауважуючи, що обмежена кількість великих компаній, які матимуть перевагу, вочевидь не піде на користь вільному ринку. Для держави – простіше, менше суб’єктів яких треба контролювати. Для середнього бізнесу – олігополістичний ринок, на якому шанси на успіх стрімко падають.
Поза тим закон, що надасть усім повнолітнім громадянам доступ до легального канабісу, якість якого контролюється та виробництво якого оподатковане – безумовно великий крок вперед. До того, передача повноважень  провінціям, можливо, нарешті дозволить поліції не витрачати шалені ресурси на численні рейди по диспенсаріям.
Фестиваль Свободи у Торонто(Toronto Freedom Festival), 2007 рік

Підготувала Ivona Semren.

2 Відповіді на «Канада. Легалізація це арешти»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *