П’ятниця, 9. Березня 2018

Ізраїль: “Не спізнитись на конопляний поїзд!”

Ізраїль має перший контракт $110 млн на поставки медичного канабісу в Європу. Хоча амбіційна програма конопляного експорту досі заморожена урядом. Тим часом Кнессет і далі рухає декриміналізацію особистого споживання – за джойнт у публічному місці буде штраф, кримінальне звинувачення – лише при четвертому такому порушенні. Одноголосно, у першому читанні – прийнято.

Попри те, що медичний канабіс законно широко використовується в Ізраїлі, незаконний обіг рослини переслідується і надалі. Пом’якшення покарання стосуються виключно індивідуального споживання заборонених речовин, так пояснив The Jerusalem Post логіку законопроекту міністр внутрішньої безпеки Ізраїлю Гілад Ердан:  “Ми повинні зменшувати шкоду від вживання наркотиків, наскільки це можливо, але уникаючи кримінальної стигматизації звичайних громадян”.

ЧИТАТИ: Україна вивчить потреби пацієнтів у медичному канабісі (ВІДЕО)

Тим часом, сфера медичного канабісу, де Ізраїль  безперечний світовий лідер у знаннях і технологіях, залишається лише внутрішнім досягненням.  До виходу на світовий ринок Ізраїлю залишається півкроку.
Tikun Olam – найперша і найбільша конопляна ферма Ізраїлю. Ще сім виникли тут після 2008 року
Компанія Medivie Therapeutic та її підрядник High Pharma для виконання контракту вже заклали 25 акрів землі – вирощувати на експорт 50 тон канабісу щорічно. Головна перешкода виникла минулого місяця, коли прем’єр-міністр Ізраїля Беньямін Нетаньяху раптом взяв і заморозив план експорту медичного канабісу. Джерела говорять про тиск на Ізраїль з боку адміністрації Дональда Трампа.
Тепер більше 300 ізраїльських фермерів, що встигли зробити серйозні інвестиції задля отримання урядової ліцензії, опинились в незручному становищі. Ще вчора всі відомства підтримували розвиток експортного коноплярства і малювали блискучі перспективи: розквіт фермерства в пустелі Арава, сотні нових робочих місць, мільярди шекелів додаткових прибутків, які потечуть у бюджет.  Силові структури були занепокоєні безпекою – фермери вклали мільйони у будівництво парканів та системи відеонагляду. Бо розрахунки показували – всі ці божевільні витрати окупляться.  Але Нетаньяху одним порухом зупинив добре змащений віз, не пояснюючи причин. Створено нову комісію, яка ще раз перевірить узгоджений план пункт за пунктом, а міністр внутрішньої безпеки  Гілад Ердан уповноважений убезпечити майбутню систему від потенційних несподіванок. Окрім прем’єр-міністра це єдиний урядовець, що має сумніви у технічній досконалості експортного проекту.  Зокрема, Ердан висловлював занепокоєння, що конопляні поля “потраплять під контроль мафії”.
Решта міністерств роблять все можливе, щоб виправдати сподівання фермерів, які повірили своєму уряду.
“Ми не можемо пропустити цей поїзд. Сьогодні ми – локомотив. Якщо вагатимемось, будемо лише вагонами”, – такий пост у Фейсбук написала міністр юстиції Айєлет Шакед.  Її підтримує і міністр сільського господарства Урі Арієль. “Експорт канабісу важливо затвердити, щоб допомогти людям по всьому світу, та щоб збільшити доходи в бюджет. Індустрія може приносити мільярди шекелів у країну та сприятиме розвитку сільського господарства Ізраїлю”, – заявив Арієль виданню Гаарец.
Міністр юстиції Айєлет Шакед та міністр сільського господарства Урі Арієль інспектують рослини медичного канабісу, лютий 2018 (haaretz.com)
Але експортний контракт Medivie не може чекати, у разі подальших вагань уряду, компанії доведеться … залишити Ізраїль.  Генеральний директор Medivie Менахем Коен заявив, що “не вагатиметься щодо перенесення діяльності та знань до іншої країни, якщо експорт із Держави Ізраїль буде неможливим”.

 

ЧИТАТИ: В Ізраїлі закінчується конопля. Маленькій державі її потрібно набагато більше

 

4 Відповіді на «Ізраїль: “Не спізнитись на конопляний поїзд!”»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *