П’ятниця, 20. Липня 2018

Майже одностайно. Ізраїль декриміналізував зберігання канабісу

19 липня Кнесет Ізраїлю схвалив законопроект, що декриміналізує зберігання канабісу. 41 голос “за” і 1 – “проти”.

Новий закон набирає чинності 1 квітня 2019 року. 

При першому звинуваченні у незаконному зберіганні канабісу кримінальне переслідування і позбавлення волі, як покарання, замінено штрафом у 1000 шекелів ($275). Повторне звинувачення означатиме штраф 2000 шекелів ($550), а на третій раз – ще більший штраф або громадські роботи. 

ЧИТАТИ: Ізраїль: “Не спізнитись на конопляний поїзд!”

Закон робить і виключення. Для підлітків, спійманих з канабісом, передбачено спеціальні програми у реабілітаційних центрах. Ще декриміналізація не поширюватиметься на військових (в армії зберігається політика “нульової толерантності”) а також на осіб, раніше засуджених за кримінальні злочини.
Жінка палить джойнт під час акції на підтримку законопроекту про декриміналізацію споживачів канабісу в Тель-Авіві, 4 лютого, 2017. (фото Baz Ratner, Reuters)
Орен Лебовіч, керівник Ізраїльського журналу Cannabis Magazine, повідомив виданню Herb, що нова норма також не буде застосовуватись, якщо особа пов’язана з “паралельними злочинами”.  Але такими злочинами, за словами Лебовіч, може бути і спроба знищити доказ, і недоречні слова на адресу поліцейського.

ЧИТАТИ: Канабіс проти аутизму. Дослідження в Ізраїлі тривають

У березні 2017 року, коли законопроект пройшов у Кнесеті перше читання, він сколихнув світові медіа передчасними заголовками про декриміналізацію марихуани в Ізраїлі. Але лише минулого тижня проект затвердили у парламентському комітеті до фінального голосування. Втім, були побоювання, що це голосування також відтермінують.
Голова комітету Елі Елалуф (Elie Elalouf) висловив занепокоєння, що новий закон підриватиме повноваження судів. “І боюся, що з огляду на штраф і відсутність можливості здійснення дискрецій (винесення рішення на власний розсуд – ред.), судді вирішать не засуджувати відповідачів взагалі”, – коментував долю законопроекту Елалуф, але в результаті документ потрапив до сесійної зали без жодних змін.
Ізраїльтянин курить гігантський джойнт під час святкування “420” у парку біля Кнессету (фото THOMAS COEX/AFP/Getty Images )
У законі зазначено, що його дія завершиться через три роки. Згідно розрахунків на основі повідомлень поліції, які зробило видання Cannabis Magazine, результатом декриміналізації стане до 20 000 штрафів щороку.

ЧИТАТИ:  Хіхус Джа і його медична марихуана

У будь-якому разі цей закон – крок у правильному напрямку, а Ізраїль вкотре захистив титул держави з найпрогресивнішою політикою щодо канабісу на Середньому Сході.
“Це хороша новина, щонайменше деякі ізраїльтяни зможуть уникнути кримінальних вироків”, – заявив Лебовіч, який також є головою Але Ярок (Ale Yarok), політичної партії, що підтримує легалізацію канабісу в Ізраїлі. “Ці зміни дозволять нам вперше звернутися до Верховного Суду проти криміналізації споживачів канабісу в Ізраїлі”
Згідно нещодавніх опитувань, 70 відсотків громадян Ізраїлю виступають проти кримінального переслідування споживачів канабісу, а 30 відсотків заявили, що вживали канабіс протягом минулого року.

Відповідь на «Майже одностайно. Ізраїль декриміналізував зберігання канабісу»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *