Вівторок, 27. Лютого 2018

Канабіс проти аутизму. Дослідження тривають

Ізраїльська клініка вивчає ефективність медичного канабісу для лікування важких форм аутизму у дітей. Перше в світі дослідження приносить науковцям успіхи, а хворим та їх батькам – довгоочікуване полегшення.

11-тирічний Ейтан сидить на подушках в кутку яскраво прикрашеної кімнати в Медичному Центрі Шааред Зедек в Єрусалимі і тривожно вдивляється у розсувні двері, що ведуть у коридор. Щоразу, коли хтось заходить до кімнати, він кидається повз намальовані на стінах телефони та квіти, аби переконатись, що двері надійно замкнені.
Спеціаліст інспектує рослини конопель у теплиці BOL (Breath Of Life) Pharma поблизу Кфар Пінес у північному Ізраїлі (Jack Guez/AFP)
 Ейтан з батьками прийшов до лікарні, щоб отримати екстракт канабісу, який, як сподіваються дослідники, має допомогти в лікуванні його тяжкого аутизму. Проект, який має випробувати ефект канабіноїдв на дітях та молодих людях з аутизмом, стане першим в світі, говорить Аді Аран, голова відділу нейро-педіатрії.  Дослідження, що стало можливим завдяки прогресивному ставленню Ізраїлю до вивчення канабісу, вже викликало широкий інтерес серед науковців та сімей з дітьми-аутистами.
Про те, що канабіс це не лише наркотик, а й ліки пацієнти та їх близькі часто дізнаються відносно пізно, перебуваючи у відчаї через неефективність інших методів. Саме через це проходять і більшість батьків дітей з важкими проявами аутизму. Раніше вже проводились дослідження, що підтверджували ефективність канабісу для зменшення кількості приступів у дітей з епілепсією, симптоми якої проявляються у третини пацієнтів з аутизмом. Доктор Аран спостерігав полегшення симптомів аутизму у хворих, які страждали також і на епілепсію і через це отримували медичний канабіс.

ЧИТАТИ: Канабіс рятує від епілепсії маленького хлопчика (ВІДЕО)

Через брак досліджень Аран довго вагався. “Ця дилема не лише наша дилема” каже Аран. “Багато лікарів опиняються в ситуації, коли сім’ї хворих просять прописати канабіс, тому що чули чи читали що він ефективно допомагає, але у лікарів немає свідчень, щоб обгрунтувати лікування”, каже Аран. Але зрештою доктор розпочав лікування аутизму канабісом з кількох своїх найважчих пацієнтів.  
“Вражаючий клінічний ефект, що спостерігався в окремих випадках, підштовхнув мене далі досліджувати потенційні переваги та ризики використання каннабіноїдів, зокрема для дітей” – говорить дослідник.  The Algemeiner повідомляє, що Міністерство охорони здоров’я Ізраїлю видало дозвіл на проведення дослідження  Аді Арана за участю 150 хворих віком від 4 до 30 років.
Доктор Аді Аран, завідувач нейропедиатичного відділення Медичного центру Шаар Зедек (Shaare Zedek Medical Center) в Єрусалимі (Luke Tress/Times of Israel)
“Наші списки очікування заповнені. Багато сімей хочуть взяти участь в програмі і приїздять з усього Ізраїлю”, – пояснює доктор Аран. “Вони сповнені надії, оскільки чули від близьких та друзів, що це може допомогти”.
Аутизм – розлад, що характеризується вираженим і всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування, а також обмеженими інтересами і повторюваними діями. Класичними засобами лікування є препарати проти синдрому дефіциту уваги та гіперактивності та посттравматичного синдрому, які у деяких пацієнтів викликають сильні побічні дії або є неефективними. Симптоматика варіюється в кожному окремому випадку від легких порушень до важких відхилень в поведінці, що унеможливлюють нормальну інтеграцію в суспільство. Саме таким пацієнтам зумів допомогти доктор Аран, застосувавши конопляну олію. Головною діючою речовиною в лікуванні є канабідіол (КБД), компонент канабісу відомий своєю антипсихотичною дією. КБД на відміну від іншого діючого компоненту коноплі – тетрагідроканабінолу (ТГК), не має психоактивної дії. Саме вміст КБД робить канабіс ефективним в усуненні таких симптомів, як тривожність, страх, депресії та допомагає зменшити кількість приступів епілепсії.

ЧИТАТИ: В Україні відбудеться перша наукова конференція медичного канабісу

Проте вчені досі не мають чіткої відповіді, як саме компоненти канабісу взаємодіють між собою. Чи не підсилює природний набір канабіноїдів лікувальну дію, на відміну від очищеного екстракту, що містить лише канабідіол? Щоб перевірити це різні групи пацієнтів Арана в новому дослідженні отримують або масло з ізольованим канабідіолом, або масло канабісу із вмістом всіх канабіноїдів.
Доктор Аді Арана тримає дроппер з препаратом, що містить канабіноїди і який використовується в дослідженнях щодо епілепсії та аутизму (Luke Tress/Times of Israel)
Виготовленням екстрактів для дослідження доктора Арана займається компанія Breath of Life Pharma. За словами Генерального Директора компанії, Таміра Гедо, процес ізоляції окремих канабіноїдів можуть виконати лише декілька лабораторій в світі, включно з Breath of Life Pharma. Гедо вважає, що підхід Міністерства Охорони Здоров’я Ізраїлю свідчить про готовність виділяти ресурси на подібні проекти. “Інші міністерства вагались би”. На його думку саме в Ізраїлі є критична маса вчених та лікарів, відритих до наукового вивчення та медичного застосування канабісу, розвинена біотехнологічна галузь.  Велика кількість дослідників в провідних  медичних інститутах та університетах, що працюють у суміжних сферах і підтримують цю роботу.

ЧИТАТИ: Побічні ефекти канабідіолу (CBD). Що кажуть дослідження?

3 Відповіді на «Канабіс проти аутизму. Дослідження тривають»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *