П’ятниця, 26. Січня 2018

Побічні ефекти канабідіолу (СBD). Що кажуть дослідження?

Канабідіол має лише декілька побічних ефектів і не впливає на основні функції організму. ВОЗ визнала за цим компонент коноплі відсутність ризиків для громадського здоров’я. Грунтовніший звіт про терапевтичну цінність рослини світ очікує навесні цього року. 

У грудні минулого року після тривалого обговорення і грунтовних досліжень Всесвітня організація здоров’я (ВОЗ) опублікувала звіт, де визнала, що канабідіол не несе ризиків залежності. Натомість має позитивний ефект при епілепсії та у паліативній допомозі. Разом з тим ВОЗ не готова рекомендувати канабідіол у медицині через брак досліджень.
18% екстракт канабідіолу (CBD).
У висновку звіту ВОЗ йдеться: “Останні докази досліджень тварин і людини показують, що його використання може мати певну терапевтичну цінність при нападах, пов’язаних з епілепсією та пов’язаними з епілептичною хворобою станами”.
Один із найбільш досліджених на сьогодні активних компонентів канабісу, каннабідіол (КБД,CBD) стає популярним медичним засобом. Застосовується в різних ситуаціях, таких як тривога, біль чи розсіяний склероз. ВОЗ визнає терапевтичний ефект медичного канабісу проти раку, хвороб Альцгеймера та Паркінсона тощо. Доведена ефективність цього канабіноїда у лікуванні епілептичної хвороби, зокрема 
ЧИТАТИ: Канабіс рятує маленького хлопчика від епілепсії
КБД(CBD) – це непсихоактивна речовина, що була виявлена у коноплі серед інших канабіноїдів. На відміну від тетрогідроканабінолу, канабідіол (CBD) не викликає ейфорічних ефектів або зміни стану свідомості.

Встановлено, що канабідіол взаємодіє з ендоканабіноїдною системою, яка має вплив на весь організм людини. Серед багатьох інших він має протиблювотні, протисудомні, антипсихотичні та анальгетичні властивості.

Оскільки світовий інтерес до переваг КБД(CBD) суттєво виріс, постало питання потенційних побічних ефектів. Переважно, дослідження показують, що канабідіол має лише кілька м’яких побічних ефектів. Це стомлюваність, зміни апетиту, діарея та зміни метаболізму інших препаратів. У порівнянні з іншими препаратами, список побічних ефектів КБД(CBD) досить короткий і переважно пов’язаний з перевищенням дозування, пише LeafScience.
Ризики та побічні ефекти КБД(CBD)
В цілому, КБД(CBD) вважається таким, що добре переноситься людьми, навіть у великих дозах та при тривалому вживанні.. На відміну від тетрагідроканабінолу (ТHC), канабідіол не має психоактивного ефекту.
Більшість людей не відчувають побічних ефектів від використання КБД(CBD). Кілька досліджень, проведених на тваринах і людях, не виявили побічних ефектів при лікуванні канабідіолом. Проте в інших дослідженнях виявлено кілька незначних побічних ефектів, які можуть впливати на окремих людей.
Такими побічними ефектами канабідіолу є втома, зміни апетиту, діарея та зміни сприйняття печінки до метаболізму медикаментів. В поодиноких випадках фіксувались погіршення симптомів при ВІЛ та зниження фертильності.
Натомість визнається, що канабідіол можна безпечно застосовувати у високих дозах без негативних ефектів. Безпечними науковці визначають дози до 1500 мг на добу, в реальності терапевтичного ефекту пацієнти досягають з дозами від 15 міліграм на добу.
Дослідження показують, що летальна доза КБД(CBD) дуже висока. Вчені не знають точну смертельну дозу КБД(CBD) для людини, оскільки немає зареєстрованих повідомлень про смерть від цієї речовини. Дослідження 1981 року показало, що смерть макаки резус спричинила доза 200 мг на кілограм маси тіла тварини.
Що говорять дослідження?
Огляд 132 наукових досліджень лише за 2011 рік показав, що КБД (CBD)  має дуже мало побічних ефектів і не впливає на тілесні функції.
Виявлено зокрема, що канабідіол  не впливає на важливі тілесні функції, такі як частота серцевих скорочень, температура тіла, артеріальний тиск, рухові та психологічні функції та роботу шлунку.
ЧИТАТИ: Українські науковці на конопляній хвилі (ФОТО, ВІДЕО)
Інша група дослідників розглянула безпечність та побічні ефекти КБД(CBD)  в 2017 році. Багато досліджень з використанням канабідіолу  були проведені в період з 2011 по 2017 роки, тому дослідникам були доступні 74 наукових робіт на цю тему. Саме ця група дослідників виявила легкі побічні ефекти КБД (CBD) , включаючи втому, діарею та зміни апетиту.
Канабідіол може впливати на засвоювання окремих медичних препаратів. Запитайте у свого лікаря
Вплив на метаболізм ліків
В огляді 2011 року вчені встановили, що канабідіол є “потужним інгібітором” ферментів печінки, які беруть участь у метаболізмі лікарських препаратів.
Клас ферментів печінки, що називається цитохром P450, бере участь у метаболізмі багатьох лікарських засобів. КБД(CBD) інактивує специфічні форми цього ферменту, що робить печінку менш ефективною при метаболізі певних ліків. Це дуже схоже на спосіб, яким з деявими медикаментами взаємодіють грейпфрути.
Це означає, що, якщо ви приймаєте будь-які ліки за рецептом – важливо проконсультуватись зі своїм лікарем, перш ніж долучати нові призначення до тепарії канабідіолом.
Втома
Дослідження, проведене в 2014 році серед учасників програми медичного канабісу, показало, що пацієнти, які отримували високі дози КБД(CBD), почувалися втомленими.
 Проте коноплі, використані в цьому експерименті, містили сліди тетрогідолканабінолу, тому незрозуміло, наскільки сонливість може бути віднесена саме до дії  КБД(CBD). Як відомо, тетрагідроканабінол викликає сонливість.
 Дослідження, проведене в 2015 році щодо ефективності КБД(CBD) при лікуванні епілепсії, показало, що втома – це найпоширеніший побічний ефект препарату.
Діарея
Діарея була зареєстрована як поширений побічний ефект від лікування КБД(CBD) в 2015 році при лікуванні епілепсії.
 Однак незрозуміло, чи цей побічний ефект характерний для тих, хто страждає на епілепсію, так як в інших дослідженнях було встановлено, що КБД(CBD) не впливає на час транзиту шлунково-кишкового тракту (скоротиться у випадку діареї). Важливо також зазначити, що дози, використані в дослідженні, були надзвичайно високими.
Зміна апетиту
Кілька досліджень повідомляють про зміни апетиту в результаті використання КБД(CBD).
 У голландському дослідженні, починаючи з 2014 року, люди, які використовували сорти канабісу з високим вмістом КБД(CBD), повідомляли про незначні зміни апетиту. Однак такі зміни  були сильнішими у тих, хто використовував сорти з високим вмістом тетрагідроканабінолу.
Оскільки при високому вмісті КБД(CBD) так само все ще бул присутній ТГК, важко визначити, чи це наслідки впливу виключно канабудіолу.
Вплив на ВІЛ-пацієнтів
В огляді 2011 року дослідники дійшли висновку, що КБД(CBD) може погіршити прогресування хвороби ВІЛ. Вони також виявили результати, які дозволяють спростити інфікування ВІЛ під впливом вірусу.
Дослідники відзначають, що деякі дослідження виявили двофазний ефект: благотворний ефект при низьких дозах і негативний ефект при високих дозах.
Проте ці побічні ефекти впливають лише на тих, хто є носієм вірусу ВІЛ.
Народжуваність
Дослідження 1986 р. показало, що самці щурів, які зазнали впливу КБД(CBD) виробляли на 20% менше сперми, ніж контрольна група. Вони також виробляли значно менше рухомих сперматозоїдів.
Ще більш цікаво, самці-потомки самиць щурів, яким вводили канабідіол, також виробляли на 20% менше сперми, навіть якщо вони зазнали його впливу лише в утробі матері.
Інші дослідження показали, що КБД(CBD) може впливати на рівень статевих гормонів, таких як прогестерон, тестостерон та естрадіол.
Як зменшити побічні ефекти
Якщо ви хочете мінімізувати побічні ефекти від канабідіолу важливо використовувати правильну дозу та переконатися, що будь-які ліки, які ви приймаєте, не взаємодіють з КБД(CBD).
При спробі визначити правильне дозування для пацієнтів, лікарі часто використовують процес, який називається титруванням. Титрування передбачає повільне збільшення дози, поки пацієнт не досягне найбільшого полегшення симптомів з мінімальними побічними ефектами.
Вапоризація – безпечніша за паління.
Якщо у вас виникають побічні ефекти, можливо ви використовуєте надто високу дозу. Ви можете скористатися титруванням, щоб знайти дозу, яка працює для вас, але не викликає побічних ефектів.
Коли справа доходить до будь-яких ліків, завжди краще використовувати найменшу дозу, яка працює. Оскільки побічні ефекти збільшуються з дозуванням, менша доза означає, що у вас буде менше шансів відчути негативні побічні ефекти.

Відповідь на «Побічні ефекти канабідіолу (СBD). Що кажуть дослідження?»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *