Вівторок, 2. Липня 2019

Ізраїль: Нетаніягу готовий дозволити 1 кущ канабісу

Уряд Ізраїлю має консенсус щодо легалізації рекреаційного канабісу. Але закон ухвалять … вже після виборів.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаніягу підтримає законопроект депутата Шаран Аскель (партія “Лікуд”) про легалізацію вирощування конопель для власного вживання. Про це повідомляє  13 канал ІТВ.

Ізраїльтянин під час зібрання біля Кнессету святкує міжнародний ‘4:20’ день курців марихуани. Єрусалим, 20 квітня 2017 року (Фото Yonatan Sindel/Flash90)


У разі схвалення законопроект дозволятиме ізраїльтянам вирощувати у себе вдома один кущ канабісу. Крім того, вживання марихуани буде дозволятись у тих самих місцях, де дозволену паління тютюну.

ЧИТАТИ: Канабіс проти аутизму. Дослідження тривають


Як повідомляє телеканал, у партії “Лікуд” мали намір почати просування цього законопроекту у Кнесеті до виборів, однак вже очевидно, що ініціативою ніхто не перейматиметься до кінця парламентських канікул.


Питання узаконення, або щонайменше декриміналізації вирощування канабісу для власного вживання раніше піднімались в основному партіями, які не проходили до парламенту (“Але Ярок”, “Зеут”, “МЕРЕЦ”. До речі законопроект Аскель майже ідентичний проваленому раніше законопроекту лідера “МЕРЕЦ” Тамар Зандберг, а у ході попередньої виборчої кампанії активно обговорювався політичними “гігантами” “Авода”, “Кахоль-Лаван”, “Лікуд”, “Кулану”.

ЧИТАТИ: Поліцію України звинуватили у крадіжці грошей з кредитки “голови наркокартеля” – ЗМІ Ізраїля


Зокрема партія “Авода” оголосила про включення питання легалізації марихуани до своєї політичної платформи, а партія “Кулану” пообіцяла внести до коаліційної угоди скасування криминінальних справ за вживання канабісу. У свою чергу голова уряду Ізраїлю Беньямін Нетаніягу пообіцяв виборцям “перевірити можливість легалізації”.

Молоді ізраїльтяни в саду біля Кнессета у Єрусалимі 20 квітня 2017 року ( Фото Hadas Parush/Flash90)


Категорично проти легалізації марихуани для розваги повнолітніх громадян виступають лише релігійні партії.

ЧИТАТИ: Ізраїль: “Не спізнитись на конопляний поїзд!”


Використання канабісу в медицині в Ізраїлі узаконено з 2008 року. 19 липня 2018 року Кнесет Ізраїлю схвалив законопроект, що декриміналізує зберігання канабісу. Психоактивні коноплі в Ізраїлі обмежено доступні з 90-х років минулого століття. Ізраїль продовжує виділяти бюджетні кошти на різного роду дослідження, пов’язані з вивченням психоактивних конопель. За даними Асоціації “Українська технічна конопля” в Ізраїлі існує в цілому тринадцять напрямків науково-дослідної діальності під патронатом міністерств сільського господарства та охорони здоров’я, пов’язаних з вивченням властивостей психоактивних конопель.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *