П’ятниця, 28. Вересня 2018

Малайзія і Тайланд роблять перші кроки до використання канабісу в медицині. 

Дві азійські країни, де за участь у незаконному обігу наркотиків передбачено смертну кару, роблять перші кроки до запровадження законного обігу марихуани – для медичних потреб.

Державна фармацевтична організація Тайланду (The governmental pharmaceutical organisation, GPO) розпочала дослідження медичних засобів з марихуани у пошуках доказів, що заборонена субстанція має лікувальні здатності. У разі позитивних результатів державна агенція пропонуватиме наступного року поправки до законодавства, що дозволятимуть використання канабісу для медичних потреб. На цьому фото Антинаркотичне Бюро передає державній фармацевтичній організації “конфіскат” – перші 100 кілограмів канабісу, як сировину для майбутніх досліджень.
Державна фармацевтична агенція Тайланду (GBO) отримала перші 100 кілограмів марихуани для наукових досліджень (Фото PRATCH RUJIVANAROM/THE NATION)
Офіційно про початок програми досліджень медичної марихуани в Тайланді заявили у травні цього року. Для вирощування канабісу планувалось збудувати ферму на закритій території поблизу Бангкока. Отримання поліцейського конфіскату прискорить роботу дослідницької програми, за оцінкою керівника GPO доктора Сопона Мектона зі 100 кілограмів суцвіть команда науковців зможе отримати від 10 до 15 літрів концентрованого розчину.
Передбачається, що ці дослідження дозволять оцінити можливість використання ліків на основі канабісу та розвонуть фармацевтичні препарати до рівня клінічного випробування та подальшого  комерційного виробництва. Перші результати обіцяють оприлюднити до кінця року.

ЧИТАТИ: Священик про медичний канабіс: “Ставитись до цього погано неможливо!” (ВІДЕО)

“На наступному етапі ми збільшимо масштаби виробництва експериментальних ліків та розширення дослідницьких проектів. У нас буде власна ферма для вирощування марихуани, лабораторії та виробничі потужності,  які забезпечать якість продукту та достатній рівень нагляду для запобігання будь-яким зловживанням” – заявив Сопон Мектон.  За його словами високий рівень безпеки є надзвичайно важливим, оскільки навіть після внесення змін до закону медичне застосування марихуани, що очікується до травня наступного року, немедичне використання канабісу залишиться незаконним.
Поліцейський конфіскат послужить науковим дослідженням канабісу і реформі законодавства у Тайланді (Фото PRATCH RUJIVANAROM/THE NATION)
Тим часом у сусідній Малайзії суспільну дискусію про необхідність реформи законодавства щодо медичного канабісу спричинив незвичайний судовий процес.
29-річного чоловіка засудили до страти через повішання за конопляну олію, яку він роздавав медичним пацієнтам у Малайзії. Вирок Мухаммаду Лукману Мохамаду було винесено 31 серпня, три роки по тому, як поліція вдерлася до його дому і знайшла три літри олії з вмістом тетрогідроканабінолу (THC).
Прем’єр-міністр Малайзії заявив, що суд має переглянути смертну кару Мохаммаду Лукману. Прем’єр-міністра Малайзії підтримала член правлячої коаліції Нурул Ізза Анвар, яка заявила, що звернеться із відповідним листом до офісу генерального прокурора країни.

ЧИТАТИ: “Медичний канабіс – наше право”, українські пацієнти звернулись до суспільства 

Минулого тижня Кабінет міністрів  Малайзії вперше дуже стисло обговорив перспективу легалізації медичного канабісу. Прем’єр-міністр Тун Махатхір Мохамад заявив, що вердикт і відповідний закон має бути переглянуто.  “Знадобиться більше переконливості та заохочення стосовно цієї теми”, – заявив прем’єр.  “На мою особисту думку, якщо це має лікарську цінність, то це може бути контрольованою субстанцією, який Міністерство охорони здоров’я може використовувати за рецептом”.
У країнах Південно-Східної Азії незаконний обіг наркотиків часто карається смертю, при чому законодавство майже ніколи не відділяє канабіс від важких наркотиків, таких як кокаїн чи героїн. В той час як Індонезія стикнулась зі світовим засудженням практики смертної кари за наркотики, президент Філіпін Родріго Дутерте вже розстріляв щонайменше 4000 людей відколи заступив на посаду.
Викликом для Малайзії є не лише переглянути окремі вироки, але створити нові закони, що вирізнятимуть медичне застосування канабісу від незаконного обігу наркотиків.  Тут справа за міністерством охорони здоров’я, де схоже скептично ставляться до терапевтичної цінності канабісу через брак доказів. Принаймні, так змальовує ситуацію в малазійському уряді міністр природніх ресурсів Ксав’є  Джайякумар (Xavier Jayakumar) у інтерв’ю Bloomberg.  На його думку, щоб мати більшу підтримку серед міністрів, слід вивчити громадську думку з цього питання та провести офіційні обговорення у міністерствах, які здійснюють нагляд за громадським здоров’ям, довкіллям та економікою.
Міністр природніх ресурсів Малайзії Ксав’є Джайякумар – ініціатор реформи щодо медичного канабісу (Фото: thestar.com)
“Це вже зроблено у низці країн”, – говорить міністр. “Якщо канабіс може бути використаний у медичних цілях, він має бути використаний. Не для соціальних цілей, у лікувальних цілях – так, його слід дозволити використовувати”.

ЧИТАТИ: Йокубас Жібуркас: “Канабіс рятує життя! Чого чекаєш, Україно?” (ВІДЕО)

Відповідь на «Малайзія і Тайланд роблять перші кроки до використання канабісу в медицині. »

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *