П’ятниця, 14. Вересня 2018

Малазійця засудили на смерть. За олію канабісу для хворих

Петиція на захист засудженого вже зібрала більше 25 000 підписів. Кампанія на його підтримку набирає обертів по всьому світу.

29-річного чоловіка засудили до страти через повішання за конопляну олію, яку він роздавав медичним пацієнтам у Малайзії. Вирок Мухаммаду Лукману Мохамаду було винесено 31 серпня, три роки по тому, як поліція вдерлася до його дому і знайшла три літри олії з вмістом тетрогідроканабінолу (THC).
Мухаммад Лукман під час судового слухання.
Місцеві медіа повідомляють, що Лукман дарував та продавав свій продукт близько 800 пацієнтам по всій країні, встановлюючи таку ціну, яку клієнт міг собі дозволити.

ЧИТАТИ: Хорватія. За ліки – за грати

Незаконний обіг канабісу в Малайзії жорстоко переслідується. Тут сповідують політику “нульової толерантності” щодо конопель і класифікують рослину, як “небезпечний наркотик” на рівних з кокаїном та героїном. За зберігання, поширення чи навіть вживання канабісу в Малайзії може бути вироком смертна кара.
На додачу до трьох літрів конопляної олії в домі Лукмана було знайдено 279 грамів пресованого канабісу. Його адвокат Фархан Мааруф заявив у суді, що намір Лукмана був допомагати людям, що потребують канабісу, як ліків. Адвокат зазначив, що терапія канабісом набуває популярності і визнання в світі, та привів багато прикладів наукових досліджень, як доказ терапевтичного потенціалу канабісу.  Двоє пацієнтів, серед яких і мати Лукмана, прийшли до суду свідчити на його користь.
Фархан повідомив пресі, що наміри його підзахисного не мають значення, бо канабіс не розглядається малазійськими законами, як лікарський засіб. Вирок це підтвердив. Захист досі сподівається, що суд перегляне свою думку в апеляції через брак доказів. Так поліцейські, що вилучали канабіс під час рейду, не могли згадати де саме його знайшли.

ЧИТАТИ: Заради статистики? Поліція фальсифікує справу проти інваліда (ВІДЕО)

Також в університеті, де готувався експертний висновок, відсутнє необхідне обладнання для визначення відсотка тетрогідроканабінолу в олії, яку вилучили. Судовий експерт заявив, що рівень THC також не має значення, бо в країні під забороною будь-яка кількість.
Випадок Лукмана викликав резонанс і кампанію на його захист. Петицію на сайті change.org вже підписало більше 45 000 людей.  Засуджений до страти очікує апеляції у в’язниці Кайянг.

(оновлено 20.09.18)

Прем’єр-міністр Малайзії заявив, що суд має переглянути смертну кару Мохаммаду Лукману. Прем’єр-міністра Малайзії підтримала член правлячої коаліції Нурул Ізза Анвар, яка заявила, що звернеться із відповідним листом до офісу генерального прокурора країни.

Відповідь на «Малазійця засудили на смерть. За олію канабісу для хворих»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *