Понеділок, 2. Липня 2018

Канабіс у подарунок. Як живе конопляна економіка у Вашингтоні (ФОТО)

У Вашингтоні ви можете вирощувати канабіс вдома, можете зберігати до двох унцій і вживати не на людях. Продавати канабіс протизаконно, інша справа – дарувати. Це будь-ласка.

2014 року мешканці американської столиці проголосували за декриміналізацію споживання марихуани. Було узаконено домашнє вирощування до шести рослин канабісу та персональне зберігання до двух унцій (приблизно 56 грамів). І навіть “дарування” до унції трави (28 грамів). Пригостити канабісом у Вашингтоні з точки зору закону не вважається злочином. Це звісно стосується лише повнолітніх осіб, на федеральному рівні канабіс і надалі поза законом, а його продаж в окрузі так само переслідується. Але оскільки безоплатна передача в найгіршому випадку карається штрафом, у Вашингтоні виникла ціла система обміну і подарунків.
“Безкоштовний зразок” у захисному контейнері в тематичниму магазині CannaMania у Вашингтоні. Продавці на вечірках продають сувеніри і льодяники, а марихуану “дарують” (Matt Kwong/CBC)
“Подарункова” сіра економіка функціонує за рахунок напів-прихованого обміну, коли клієнти купують будь-який товар і платять за нього сумму, приблизно рівну вартості трави, яку отримують з цим товаром у подарунок.

ЧИТАТИ: Гашиш Гібралтару: човнами та гелікоптерами (ВІДЕО)

За звичайний льодяник у сувенірному магазині з вас попросять 50 доларів, ви радо платите, тиснете руку продавцю, забираєте свій товар і разом з ним “безкоштовні зразки” – 3,5 грами пахучих суцвіть канабісу, надійно запечатаних у пластик.
За 50$ – звичайний льодяник. Канабіс – у подарунок. Це Вашингтон, округ Колумбія, 2018 рік (Matt Kwong/CBC)
Деякі заклади дозволяють клієнтам споживати “подарунки” на місці. Чи законно це? Відповідь правоохоронців однозначна – ні. Але і рук на те, щоб взяти під контроль “сірий” ринок, не вистачає. Навіть після численних рейдів, індустрія “подарункового” канабісу продовжує існувати.

ЧИТАТИ: “Свій до свого по своє”. Як працюють соціальні канабіс-клуби в Іспанії.

Кейт Строуп, юридична радниця Національної організації з реформування законів про марихуану (NORML) бачить в цьому не більше, ніж дуже наївну спробу обійти закон. 
“Смішно подумати, що люди вірять, що можуть так просто обійти закони. Звісно ж ні. У поліції просто є більш важлива робота, тому вони і не фокусувались на  людях, які по суті займаються нелегальною торгівлею марихуаною”, говорить Кейт.
Метт Квонг для CBC News цитує думку місцевого знавця сірої канабіс-індустрії: поліція закриває очі на такий “товарообіг” допоки закон не порушується … надто нахабно та гучно. До декриміналізації споживання арешти за зберігання без мети збуту становили більшість (до 80%) арештів. З тих пір поліція перенаправила ресурси на боротьбу з серйознішою злочинністю. 
В CannaMania можна купити покемонів, стікери та інші дрібнички. У пластикових контейнерах – канабіс, це “безкоштовні зразки” (Matt Kwong/CBC)
Це не означає що рейдів не буває, але “заслужити” увагу правоохоронців досі змогли лише справді гучні вечірки. Наприклад влітку минулого року масові веселощі в квартирі Унейди Ніколс увінчались конфіскацією більше 22 тисяч доларів готівкою, близько 3,5 кілограм канабісу та 43 кущі конопель. Власниця квартири при цьому запевняла, що не причетна до того, що там відбувалось. Мовляв, не має уяви, чому її адресу було вказано на флаєрах на приватну вечірку, яку за 10 доларів відвідало більше сотні чоловік.

ЧИТАТИ: Чому Франція декриміналізує споживачів канабісу?

За словами прес-секретарки департаменту поліції Вашингтону Рейчел Рейд подібні рейди в барах, квартирах та інших місцях зібрань проводяться у відповідь на “скарги від місцевих жителів”. Кевін Махмальджи, координатор Національної організації з реформування законів про марихуану пояснює, що навіть коли мова йде про приватні вечірки, якщо на подію збирається 50-100 людей, це безсумнівно може дати підстави поліції увійти в будинок.
Покупець отримує “безкоштовний зразок” після покупки скляної трубки за $15 у магазині FunkyPiece (Matt Kwong/CBC)
Є чимало інших бізнесів, що користуються “сірою зоною” декриміналізації, не привертаючи стільки уваги. Класичний приклад такого бізнесу – Joint Delivery, магазин атрибутики та пристро]в для куріння з доставкою. Власник  Конор Пеннінгтон займається доставкою товарів, разом з якими покупці отримують невеличкий подарунок, від щирого серця. Замовлення клієнт отримує протягом години.

ЧИТАТИ: Фейкова “легалізація”. Що насправді відбулось з коноплею у Грузії?

В ідеалі, вважають власники таких підприємств, Вашингтон і округ Колумбія могли би зрештою і врегулювати продаж канабісу повнолітнім, вивести ринок з сірої зони та оподаткувати його. Але коли це станеться невідомо, тому підприємці продовжують свою не-нелегальну діяльність, намагаючись не надто привертати увагу поліції.

3 Відповіді на «Канабіс у подарунок. Як живе конопляна економіка у Вашингтоні (ФОТО)»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *