Вівторок, 17. Квітня 2018

Канабіноїди проти ВІЛ/СНІД. Наука відкриває нові можливості

Медичний канабіс, як відомо, призначають при хронічних болях, втраті ваги та апетиту – традиційних симптомах розвитку ВІЛ/СНІД.  Але також канабіноїди здатні боротися з вірусом імунодефіціту людини, це показують новітні дослідження.

Раніше вважалося, що канабіс має негативний вплив на перебіг ВІЛ-інфекції, зокрема його переростання в СНІД, пише у Hanf Journal доктор медичних наук Франго Гронтерермен. Це ґрунтувалось на припущенні, що імуносупресивні властивості тетрагідроканабінолу (THC / ТГК) та канабідіолу (CBD / КБД) пригнічують і без того слабку імунну систему в людей з ВІЛ. Проте новітні дослідження показують, що компоненти канабісу, зокрема ТГК, сприятливо впливає на імунну систему ВІЛ-позитивних пацієнтів. А також лікує запалення, пов’язані з хворобою. 

ЧИТАТИ: Канабіс проти болю. Як це працює?

Гіпотезу підтвердило новітнє дослідження, проведене цього року науковцями з кількох університетів США.  У дослідах було задіяно 198 пацієнтів, які мали вірус імунодефіциту та лікувались класичними антиретровірусними препаратами (АРТ). Експерименти показали зменшення запальних процесів у всьому тілі та активацією імунітету, що поєднувалось із високим рівнем  споживання продуктів канабісу.
Окремо досліджувався вплив споживання канабісу на активність та концентрацію імунних клітин в крові. Виявилось, що ВІЛ-пацієнти, які споживали канабіс, мали нижчі показники порушень роботи імунної системи, ніж пацієнти, які канабісу не споживали.  “Хоча клінічне значення залишається незрозумілим, наші результати дозволяють припустити, що споживання канабісу пов’язане з корисним зменшенням систематичного запалення та імунної активації в контексті антиретровірусної терапії при ВІЛ”, – роблять висновок дослідники. 
У 2016 році науковці з Національного центру дослідження приматів в Конвінгтоні (США) виявили, що ТГК має корисні властивості для мавп з вірусом імунодефіциту (прим. – з якого виник вірус імунодефіциту людини). Зокрема було встановлено, що тетрагідроканабінол блокує активацію та розмноження клітин CD8-T, які також називають цитотоксичними Т-клітинами. Автори пишуть, що при дослідженні було виявлено “потенціал для цільової імуномодуляції при ВІЛ-інфекції”.
Наприкінці 2017 року науковці Університету штату Мічіган описали в дослідженні,  як канабіс уповільнює запальний процес, при якому падіння розумових здібностей зазвичай спостерігається у половини пацієнтів ВІЛ.

ЧИТАТИ:  Німецький пацієнт. Як починався медичний канабіс у ФРН

“У багатьох хворих на ВІЛ спостерігається послабшання когнітивних здібностей через хронічне запалення у мозку”, – пояснює співавтор дослідження Норберт Камінскі. “Це стається тому, що імунна система перманентно стимулюється, щоб боротись проти хвороби”.
Команда дослідників виявила, що компоненти коноплі пригнічують запалення, зменшуючи кількість певних білих кров’яних тілець, CD16 моноцитів та приводять до зменшення кількості прозапальних білків (інтерферон-гамма-індуцибельний білок 10), які вивільняють ці клітини крові в людському організмі. Науковці зібрали проби крові у 40 пацієнтів з ВІЛ, частина з яких споживала канабіс, а частина – ні. Після цього вчені ізолювали білі кров’яні тільця кожного з піддослідних та вивчили кількість запальних клітин і вплив на них канабіноїдів. Дослідники дійшли до висновку, що “компоненти канабісу, включаючи ТГК, уповільнюють процес запалення нервової системи, в якому беруть участь периферійні моноцити”.
Уваги варті також показники, згідно з якими ТГК за певних умов пригнічує процес розмноження вірусів. Так, дослідники з Mount Sinai School of Medicine (Нью-Йорк, США) у 2012 році виявили, що каннабіноїди, які впливають на СВ2-рецептори, також мають властивість активувати інші рецептори. Зокрема рецептори в імунних клітинах, які пригнічують безпосередньо сам вірус на пізніх стадіях захворювання СНІД. 
“Ми знали що каннабіноідні речовини, такі як марихуана, можуть мати терапевтичний ефект у хворих на СНІД, але не розуміли, як саме вони впливають на поширення вірусу”, – пояснила авторка дослідження Крісніта Костантіно. “Ми хотіли дослідити канабіноїдні рецептори, як можливі цілі для фармацевтичного лікування, лікувати симптоми СНІД на пізніх стадіях та запобігати подальшому розповсюдженню хвороби без негативних побічних дій медичної марихуани”.

ЧИТАТИ: В Україні презентували фільм про канабіс, ліки від епілепсії (ВІДЕО)

У 2015 році експерименти Маунт Сінай були підтримані дослідженнями на тваринах Інституту мікробіології та молекулярної генетики університету Мічіган в Іст Лансінг. Там дослідження на мишах показали, що ТГК за певних умов підсилює імунну реакцію організму на вірус. Цей ефект також досягається через канабіноїдні рецептори. 

Відповідь на «Канабіноїди проти ВІЛ/СНІД. Наука відкриває нові можливості»

  1. Олег

    люди очень любят бросаться из крайности в крайность и склонны к преувеличению)..еще не так давно марихуана была в групе А, вместе с герой и коксом..а теперь уже лекарство от всего-всего, если верить публикациям за последние годы )..скажу из личного опыта, что особых чудес относительно ВИЧ нету..и без АРВТ трава сама по себе ничем не поможет..но качество жизни, безусловно, улучшается значительно..

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *