Четвер, 6. Червня 2019

Під Радою вимагали закон про медичний канабіс (ФОТО, ВІДЕО)

Активісти провели під парламентом акцію на підтримку законопроекту 10313, за який 6 червня мали голосувати депутати. Але черга до медичного канабісу цього дня у Верховної Ради так і не дійшла.

6 червня згідно порядку денного Верховної Ради України там мали розглянути законопроект “Про забезпечення фундаментального права людини на життя”, який має законодавчо врегулювати обіг канабісу для потреб медицини і науки. Це вже третє засідання, на якому парламент має розглянути законопроект. 28 і 30 травня розгляду не було через відсутність кворуму.

Активістки ГО “Афіна. Жінки проти раку” тримають фото померлих товаришок

ЧИТАТИ: “Афіна. Жінки проти раку”: Депутати, просто зробіть свою роботу! (ВІДЕО)

Учасники акції під Верховною Радою тримали плакати “Зупини Біль!”, “Голосуй за канабіс!”. Активістки спільноти взаємодопомоги онкопацієнток “Афіна. Жінки проти раку” принесли фотографії учасниць кампанії на підтримку легалізації медичного канабісу, які пішли з життя.

“Минулого літа більше 40 онкопацієнток сфотографувались із закликом легалізувати в Україні медичний канабіс, як дієвий засіб від болю для онкохворих”, – розповіла керівниця ГО “Афіна. Жінки проти раку” Ніна Резніченко. “Восьмеро із нас уже померли”.

Гігантська “пігулка від болю” закликала депутатів ухвалити закон (Фото Конопляна Правда)

“Конопля викликають звикання навіть менше, ніж звичайна кава. У медицині це хороший природній засіб для знеболення, наприклад у хворих на рак. У людей, що страждають на епілепсію, канабіс зменшує кількість судом. Ми повинні приєднатися до розвинутих країн світу і дозволити медичну марихуану”, – повідомив Громадському один із учасників акції.

ЧИТАТИ: “Депутати можуть врятувати мою дитину вже сьогодні”

Народний депутат України Олександр Опанасенко – один із авторів законопроекту

Перед засіданням парламенту до учасників акції приєднався один із авторів законопроекту “Про забезпечення фундаментального права людини на життя” народний депутат України Олександр Опанасенко.

“Я вважаю, що здоровий глузд і досвід 44 країн світу підказують нам, що нам потрібно це питання врегулювати. Щоб люди, які потребують канабіс для лікування, не порушували українське законодавство”, – заявив Опанасенко журналістам. Депутат також висловив щире сподівання, що Верховна Рада не відкладатиме у довгий ящик законопроект, який під час реєстрації підтримали більше 100 його колег.

ЧИТАТИ: Яніна Соколова: “Застосовую медичний канабіс нелегально…”

Однак із перебігом голосування в сесійній залі дуже скоро стало зрозуміло, що законопроект 10313 цього дня не виноситимуть на голосування. Про це написав на своїй сторінці у Facebook журналіст і громадський діяч Тарас Ратушний.

“Від самого початку ця історія із законопроектом про право людини на життя виглядала, як красива і благородна спроба зробити під кінець каденціі щось насправді корисне для людей. Але 10313 вже другий тиждень у порядку денному і щоразу до голосування справа не доходить”, – написав активіст. “Медичний канабіс застряг у черзі? Тоді попросимо за нами не займати. “

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *