Середа, 20. Березня 2019

Парламент розглядає петицію про канабіс для науки і медицини (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Петиція про законодавче врегулювання канабісу для потреб науки і медицини зібрала необхідні 25000 голосів і тепер її розглядає Верховна Рада України. Як саме це відбувається – читайте у нашому репортажі. Інформація, що оновлюється, знаходиться вгорі тексту.

Українська асоціація медичного канабісу очікує оприлюднення офіційного рішення комітету ВРУ з прав людини та закликає ЗМІ ретельно перевіряти факти і уникати спотворення інформації про хід розгляду електронної петиції.
Верховна Рада має всі шанси ухвалити законопроект про легалізацію медичного канабісу в Україні до парламентських виборів восени 2019 року. Про це заявив народний депутат від фракції БПП, член комітету ВР з питань охорони здоров’я Костянтин Яриніч, котрий повністю підтримує ідею узаконення вживання марихуани у медичних цілях, повідомляє 1News.
“Я за фахом лікар-онколог, тому для мене це дуже важливе рішення, якого насамперед очікує медична галузь, і перш за все онкологія. Тому що це знеболювальний препарат, який вже давно зарекомендував себе на теренах усього світу як досить серйозний засіб для лікування хронічного болю”, — сказав Яриніч.
20 березня комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин у неповному складі розглянув електронну петицію про законодавче врегулювання канабісу в медичних та наукових цілях.

ЧИТАТИ: Віце-прем’єр Павло Розенко “не виключає” експертної дискусії про медичний канабіс

Відкриваючи засідання, голова Комітету Григорій Немиря наголосив на відсутності кворуму, через що Комітет не зміг розглянути перше питання порядку денного, а саме законопроект 9264 «про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони екстрадиції та посилення правового захисту іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканості України». Таким чином, на розгляд одразу поставили друге питання – про електронну петицію «Законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини – захистити конституційні права громадян», яка з’явилася на сайті Верховної Ради України 30 січня.
Засідання парламентського комітету з прав людини 20 березня 2019 року (фото Українська асоціація медичного канабісу)
З огляду на резонанс та присутність автора петиції Генадія Шабаса, який приїхав на засідання з Харкова, за підсумком обговорення було запропоновано створити робочу групу за участі народних депутатів-членів різних профільних комітетів ВРУ та експертів для розробки відповідного законопроекту, провести круглий стіл або комітетські/міжкомітетські слухання з цього питання.
Також було запропоновано звернутися до Кабміну з проханням долучитися до розробки проекту закону, повідомляє кореспондент видання Заборона, який був присутній на засіданні.

ЧИТАТИ: У міністерстві зі справ ветеранів готові дискутувати щодо медичного канабісу

«Ця петиція, напевно, одна з перших, що набрала необхідну кількість підписів за такий короткий термін. Це відповідає на питання «чи готова Україна до таких змін». Проблема використання канабісу в медичних та наукових цілях вже врегульовано в країнах ЄС, а також у США, Канаді, Австралії та інших країнах. Це питання доступу до медикаментів. Ідеться про право наших громадян на лікування, яке наразі не виконується. Сьогодні українські пацієнти просто не можуть отримати необхідної допомоги, яка передбачена в інших державах», – заявив під час засідання Комітету голова «Української асоціації медичного канабісу» та автор петиції Генадій Шабас
Ольга Фещенко — засновниця благодійного фонду «Рожева стрічка України», що займається інформаційною допомогою з лікування, реабілітації та діагностики раку, адвокацією та захистом прав інвалідів із пухлинами, збором коштів для дорослих із діагнозом «онкологія». Жінка розповіла про великий спротив із боку Комітету ВР з питань охорони здоров’я і припустила, що Комітет лобіює інтереси великих «фармакомпаній і науковців, яким уже під 85 років, і вони кажуть “давайте виробляти таргетні препарати десь на фабриці в Харкові”, не знаючи, що це високі технології». З огляду на відсутність на засіданні членів очолюваного Ольгою Богомолець Комітету, які могли б заперечити здогадки Ольги Фещенко, Григорій Немиря закликав оминути цю тему.
Ніна Резніченко, керівниця ГО “Афіна. Жінки проти раку” під час розгляду петиції на засіданні комітету ВРУ з прав людини 20 березня 2019 року (фото Заборона)
Ніна Резніченко, голова громадської організації «Афіна. Жінки проти раку», зазначила, що канабіс може полегшити біль для онкохворих пацієнтів.
«У нашій спільноті за останні 2 роки померли понад 55 жінок. З них щонайменше 8 вживали нелегально препарати з медичного канабісу, щоби полегшити біль. Можна сказати, що їх штовхнули у руки незаконного, тіньового бізнесу. Тому ми дуже просимо зробити крок нам на зустріч та підтримати медичне застосування, щоби ліки із канабісу стали доступними за рецептом для пацієнтів».
Віталій Усенко, медичний директор ПАТ «Фармак»,  зазначив, що світова наукова спільнота провела безліч досліджень, які підтвердили користь канабіноїдів у лікуванні різних захворювань.
«Понад 35 тисяч публікацій щодо медичного використання канабісу, не наркотичного, в базі наукових даних ScienceDirect. Це провідна медична база даних. На жаль, сьогодні українська фармацевтична промисловість не може розробляти при існуючому законодавстві ніяких препаратів, навіть подумати про це не може».
Медичний експерт, лікар-анастезіолог Віталій Усенко під час засідання комітету ВРУ з прав людини 20 березня 2019 року (Фото Конопляна Правда)
Члени Комітету Георгій Логвинський та Ірина Суслова висловилися на підтримку цієі петиції. Пізніше до них також приєднався і голова комітету Григорій Немиря. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.
Виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко заявив, що згода Комітету розглядати це питання та готувати відповідний законопроект є знаком, що Україна рухається в правильному цивілізаційному напрямку.
Представник омбудсмена Андрій Мамалига наголосив, що питання легалізації канабісу для використання в медичних цілях є актуальним,  і його можливо врегулювати законодавчо.
За результатами обговорення було запропоновано створити робочу групу за участі народних депутатів-членів різних комітетів ВРУ та експертів для розробки відповідного законопроекту і провести круглий стіл або комітетські/міжкомітетські слухання з цього питання.

ЧИТАТИ: Руслан Кошулинський підтримав легалізацію медичного канабісу (ВІДЕО)

Члени Комітету Георгій Логвинський та Ірина Суслова, яка покинула засідання ще на його початку, висловилися на підтримку петиції. Пізніше до них також приєднався і Григорій Немиря. Це більшість при наявності кворуму. Однак без нього офіційних рішень Комітет ухвалювати не може, пояснили  у секретаріаті виданню Заборона.
«Офіційні рішення можливі при наявності кворуму. Всі присутні члени комітету підтримали петицію. Це і Суслова, і Логвінський, і Немиря. Якби був кворум – це була би більшість. Сьогодні це питання мають знову підняти серед членів Комітету, після чого буде надане офіційне рішення».
19 березня засідання комітету Верховної Ради України у справах охорони здоров’я, де мали обговорюватись висновки щодо петиції, не відбулося. Голова комітету народний депутат Ольга Богомолець повідомила журналістам і представникам громадських організацій, що обговорення петиції не відбудеться “через відсутність кворуму”.
Ольга Богомолець заявляє журналістам, що обговорення електронної петиції не відбудеться через відсутність кворуму (Фото Gennadiy Shabas via Facebook)
18 березня голова Української асоціації медичного канабісу Геннадій Шабас повідомив, що його запрошено на засідання комітету Верховної Ради України з прав людини, де відбудеться розгляд електронної петиції “Законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини – захистити конституційні права громадян”. Повідомляється, що засідання має відбутися 20 березня у примішенні комітету.

ЧИТАТИ: Як світ змінює своє ставлення до медичного канабісу? (ВІДЕО)

16 березня у ефірі телеканалу NEWSONE заступник голови комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я народний депутат України Олег Мусій запевнив, що його комітет підтримає петицію про медичний канабіс і надасть необхідне законодавче забезпечення.
“Ми зобов’язані діяти у спосіб, передбачений законом”, – заявив Мусій. За його словами петиція, що зібрала 25 000 підписів тепер потрапить у комітет з охорони здоров’я, де її розглянуть 13 народних депутатів. “Комітет готовий надати законодавче забезпечення використання, а далі питання до трьох міністерств: охорони здоров’я, внутрішніх справ та юстиції”, – повідомив депутат.
13 березня голова Верховної Ради України Андрій Парубій своїм дорученням визначив головним щодо розгляду петиції парламентський комітет з прав людини, комітету доручено розглянути петицію на своєму засіданні відповідно до закону. Також комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я доручено підготувати свої висновки щодо вимог електронної петиції та направити їх у комітет з прав людини.
Народний депутат Олександр Опанасенко (фракція “Самопоміч”) заявив ТСН, що він з однодумцями готовий зареєструвати законопроект, який би вирішив питання, підняте у електронній петиції. “У нас вже є врегульований під чітким державним контролем обіг таких наркотичних речовин, як морфін, опіатна група, барбітуратна група…” За словами народного депутата мова йде про додавання у перелік контрольованих препаратів нового складника.

ЧИТАТИ: Медичний канабіс допоможе ветеранам АТО – нейрофізіолог Шаропов (ВІДЕО)

Народний депутат Ігор Мосійчук повідомив ТСН, що не виключає голосування “За” своєї фракції “Радикальної партії України”.  “Ми не виключаємо того, що ми підтримаємо цей законопроект. Ми зараз вивчаємо його”, повідомив Мосійчук.
Натомість народний депутат Сергій Власенко вважає, що голосування за медичний канабіс “не на часі”. Я вважаю, що в нинішніх умовах це скоріше зло, ніж добро”, – заявив Власенко кореспонденту ТСН

12 березня електронна петиція “Законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини – захистити конституційні права громадян” на сайті Верховної Ради України зібрала 25 000, необхідні для її розгляду комітетами парламенту.

ЧИТАТИ: Чому все більше літніх людей вживає марихуану – The Guardian

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *