Вівторок, 5. Березня 2019

Чому все більше літніх людей вживає марихуану – The Guardian

Люди похилого віку –  унікальна вікова категорія споживачів канабісу, що зростає у світі найшвидше. Чому вони так чинять?

Хтось надолужує молодість. А дехто шукає альтернативу лікам, що відпускаються за рецептом – пише The Guardian. У будь-якому разі популяція курців канабісу, старших за 50 років, у США стрімко збільшується і популярність марихуани серед літніх американців поволі змінює американські стандарти старості.
Покоління, що розважалося у Вудстоку, зараз має 70 років (Ілюстрація: George Wylesol for the Guardian)
Чому літні люди курять? Можливо, більше сенсу – у запитання «Чому ні?». Зрозуміло, що коли дорослі виходять на пенсію, вони більше не мають справи з антинаркотичними тестами, а натомість мають багато вільного часу.  І це звільнення від довготривалих щоденних зобов’язань виглядає майже, як звільнення від рабства.

ЧИТАТИ: США: стало відомо, в яких штатах марихуана легальна (ІНФОГРАФІКА)

Елегантні ручки-вапоризатори та інші привабливі продукти по суті вже допомогли де-стигматизувати вживання канабісу серед літніх американців. “Легалізація, здається, змушує тих, хто не вживає, менше бояться цього, відтак, менше засуджувати”, говорить Джо, 56-річний споживач конопель, який воліє не називати своє справжнє ім’я.
Пенсіонери, що курять канабіс, це зовсім не дідусі і бабусі ваших батьків.  Покоління Вудстоку зараз має в середньому сімдесят років. Вони надто багато стикались із травою, щоб усвідомлювати, що канабіс аж ніяк не вбиває, натомість має великий терапевтичний потенціал.  Більше того, схильність літніх людей до вживання канабісу починає проявлятись у статистиці системи охорони здоров’я США. Дослідження 2016 року показало, що у штатах, де врегульовано законом доступ до медичної марихуани, пацієнти (насамперед – похилого віку) отримали менше рецептів на традиційні препарати для лікування депресії, тривоги, болю та інших хронічних проблем.
Здебільшого, ефективне лікування таких станів ще не підтверджено науковими дослідженнями. Але попри це багато людей похилого віку, очевидно, віддають перевагу канабісу, а не лікам, які використовували раніше. Дослідження, опубліковане минулого року в журналі Американської медичної асоціації, виявило, що і кількість рецептів на опіоїдні препарати знизилася на 14% після легалізації медичної марихуани у ряді штатів.
Літня жінка палить марихуану на багатотисячному фестивалі Hempfest 21 серпня 2004 року в Сієтлі, штат Вашингтон. За часів війни з наркотиками Рональда Рейгана їй було 30 років (Photo by Ron Wurzer/Getty Images)

ЧИТАТИ: Канабіс проти хвороби Паркінсона. Як це працює?

І хоча деякі лікарі висловлюють занепокоєння щодо самолікування літніх людей за допомогою марихуани, практично кожен погоджується, що наслідки від вживання опіоїдів для здоров’я є набагато гіршими.
Як ми вже писали, у США рекорди споживання канабісу б’ють громадяни віком від 50 років, на цей феномен звернули увагу соціологи. В той час, як серед молоді такі показники суттєво не зростають, а серед підлітків взагалі падають.
Результати дослідження вперше опублікували у  Washington Post. Там йдеться загалом про те, що американці вживають значно більше канабісу, ніж 30 років тому. Але цю динаміку створює … старше покоління, споживання у молодших вікових групах такого зростання не показує, а в деяких навпаки йде на спад. Дослідники виявили, що натомість шалено збільшили споживання канабісу вікові групи “50-59” та “60+”.

ЧИТАТИ: Йокубас Жібуркас: “Канабіс рятує життя! Чого чекаєш, Україно?” (ВІДЕО)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *