Середа, 13. Березня 2019

Петицію про медичний канабіс підтримано. Що далі?

Петиція про врегулювання канабісу для медицини і науки зібрала необхідну для розгляду парламентом кількість підписів. Це був лише перший крок, а ми для вас дізнались, якими будуть наступні.

Петиція “Законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини – захистити конституційні права громадян” на сайті Верховної Ради України зібрала 25 000 підписів. Така кількість підписів є достатньою, щоб звернення було розглянуто парламентом. Про це повідомляє Українська асоціація медичного канабісу.
Керівник Української асоціації медичного канабісу адвокат Геннадій Шабас розповів про деталі процедури розгляду електронної петиції, передбачені чинним законодавством. За його словами з реєстрацією петиції про медичний канабіс було запущено незворотній алгоритм, який тепер може завершитись тільки прийняттям відповідного законопроекту.

ЧИТАТИ: Медичний канабіс обговорять на міжнародній конференції у Києві

Згідно статті 23 Закону  України “Про звернення громадян” інформація про початок розгляду електронної петиції, яка в установлений строк набрала необхідну кількість голосів на її підтримку, оприлюднюється на офіційному веб-сайті відповідно Президента України, Верховної Ради України, не пізніш як через три робочі дні після набрання необхідної кількості підписів на підтримку петиції. 
Керівник Української асоціації медичного канабісу, адвокат Геннадій Шабас (Фото Konopravda.com)
“Голова Верховної Ради України не пізніше ніж через три робочі дні після отримання електронної петиції направляє її в комітет, який відповідно до предмета відання визначається головним з підготовки і попереднього розгляду”, – говориться у статті 223 Закону України “Про регламент Верховної Ради України”.
Оскільки необхідну кількість підписів звернення зібрало у вівторок 12 березня, кінцевим терміном для такого повідомлення є 15 березня. З моменту публікації починається підготовка комітету Верховної Ради до засідання, на якому петицію розглянуть, а парламент отримає відповідні висновки щодо змісту петиції згідно регламенту.
Законом передбачено, що “головний комітет розглядає електронну петицію на своєму засіданні, на яке також запрошуються ініціатори звернення, а в разі необхідності – представники Кабінету Міністрів України, міністерств, інших державних органів, об’єднань громадян, а також експерти, фахівці та інші особи.”
Закон прямо вказує, що таке засідання має відбутися не пізніше, ніж протягом 10 днів. За результатами розгляду петиції готується висновок головного комітету, а також проект акту Верховної Ради. Обидва документи вносяться до порядку денного і “обговорюється за процедурою повного обговорення на наступному після дня внесення пленарному засіданні Верховної Ради”.
“Наступними кроками стане опрацювання законопроекту і швидкість прийняття рішення тут напряму залежатиме від того, наскільки продуктивно працюватимуть законотворці,” – зазначив Геннадій Шабас.  “Оскільки мова йде про важкохворих українців, позбавлених доступу до знеболення та лікування, ми сподіваємось на людяність і конструктивну позицію всіх депутатських груп”.
Як повідомлялось, 30 січня на сайті Верховної Ради було зареєстровано петицію з вимогою законодавчо врегулювати доступ пацієнтів до медичного канабісу. Під зверненням підписались 20 громадських організацій.
Петиція вимагає від Верховної Ради України ухвалити закон про медичне застосування препаратів на основі конопель при лікуванні хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, хореї Гетінгтона, герпесу, виразок, втрати ваги під час СНІДу, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу та багатьох інших важких хвороб.
Наступного ж дня підтримати цю петицію закликала виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко заявив у інтерв’ю, що питання легалізації медичного канабісу вимагає “ґрунтовної дискусії на всіх рівнях”. Павло Розенко додав, що це питання лежить виключно в площині дискусій, яку мають провести насамперед фахівці. Також, на його думку, має бути проведено дуже серйозний і ґрунтовний аналіз впливу на здоров’я людей.
“Потрібно врегулювати законодавство, яке заперечує наукову істину. Вимагаємо полегшити страждання пацієнтів і захистити право громадян на гідне життя та доступ до сучасного і ефективного лікування”, – йдеться у зверненні громадських організацій до парламенту.

2 Відповіді на «Петицію про медичний канабіс підтримано. Що далі?»

  1. Олег

    “Також, на його думку, має бути проведено дуже серйозний і ґрунтовний аналіз впливу на здоров’я людей.” …типу хтось насправді вважає, що ми дослідимо краще і грунтовніше, ніж ті ж США, Канада, Ізраїль?..не смішив би мої тапочки..треба казати відверто – “Дослідити не можем і нема за що, тому давайте приймемо те, що вже дослідили розумні і забезпечені люди.” Ось..)

  2. Вован

    Ой всё короче…
    Не могу ждать пока они там кота за яйца будут тянуть…
    Я петицию подписал. Петицию приняли… Всё, досвидания, я пошёл лечиться)))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *