П’ятниця, 1. Березня 2019

Швейцарія готова до експерименту з рекреаційним канабісом (ФОТО)

Швейцарський уряд готовий зробити перший крок до законної торгівлі марихуаною. Плюси та мінуси вивчать під час пілотних проектів.

Федеральна рада у четвер надіслала до парламенту пропозицію, що після схвалення дозволить муніципалітетам розпочати пілотні проекти.  Під час контрольованого експерименту вивчатимуть “переваги та недоліки альтернативних форм регулювання”, зокрема регульованого продажу канабісу в аптеках. Про це повідомляє AP.
Зазначається, що суворо регламентовані пілотні проекти триватимуть максимум 10 років, після чого регулятор зробить відповідні висновки.
Конопляний магазин Green Passion у Цюриху, тут продають канабіс із вмістом ТГК меншим за 1 % (Фото TripAdvisor)

ЧИТАТИ:  Чому Франція декриміналізує споживачів канабісу?

Уряд заявив, що у країні з 8 мільйонним населенням 200 тис. осіб регулярно споживають канабіс попри  заборону. Це призводить до розквіту чорного ринку та високих витрат на забезпечення виконання закону.
За іншими даними споживачів канабісу в Швейцарії понад 500 тисяч. Зберігання до 10 грамів без мети збуту в Швейцарії декриміналізовано на федеральному рівні, з 2012 року за це передбачено лише штраф. У окремих кантонах мізерні кількості взагалі депеналізовано, тобто не переслідуються навіть штрафом попри юридичну наявність такої відповідальності. Публічне вживання також вважається незначним правопорушенням, за яке передбачено штраф 100 швейцарських франків.
“Кофі-шопів” у Швейцарії вже чимало, цей ринок сьогодні оцінюється у 100 мільйонів швейцарських франків. Вони продають канабіс із високим вмістом канабідіолу (КБД / CBD), оскільки сорти з вмістом тетрагідроканабінолу (ТГК / THC) до 1%, не класифікуються, як “наркотичні”.  Будь-які коноплі, де рівень ТГК менше одного відсотка, згідно федерального закону, вважаються промисловими. Такий поріг для тетрагідроканабінолу в 5 разів вищий, ніж в інших країнах Європи (0,2%), це тому, що Швейцарія не є членом Євросоюзу і має змогу встановлювати власні закони щодо конопель.
Коноплі з вмістом ТГК меншим за 1% вважаються промисловими. Вони продаються в більш ніж 1000 тютюнових крамниць у Швецарії (Фото: CBD 420) 
Поліція у Швейцарії використовує експрес-тести і портативні прилади, щоб визначати на місці рівень тетрагідроканабінолу в тому, що продається чи вживається.

ЧИТАТИ: Медичний канабіс у Австралії: вирощуй своє!

Як ми вже писали,  пілотні проекти щодо рекреаційного канабісу стали можливими в Швейцарії завдяки поправкам до законодавства, ухваленим минулої весни. У квітні 2018 у Федеральний закон щодо наркотиків додали статтю, яка дозволить запустити проекти грунтовних наукових досліджень канабісу.
Нижня палата парламенту Швейцарії (Рада Штатів) ухвалила закон, який дає зелене світло дослідженням вчених, а також пілотним програмам  “кофі-шопів”, за аналогією до моделі Нідерландів.
Суцвіття канабісу з вмістом ТГК меншим за 1% у магазині Green Passion. Цюрих, Швейцарія (Фото TripAdvisor)
П’ять швейцарських міст вже зголосилися до участі у експерименті. Досі Міністерство охорони здоров’я відкидало подібні заявки муніціпалітетів, аргументуючи відсутністю правового регулювання. Але нова “експериментальна” стаття у законі про наркотики тепер дозволяє офіційному Берну переглянути свою позицію.

Відповідь на «Швейцарія готова до експерименту з рекреаційним канабісом (ФОТО)»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *