Понеділок, 24. Грудня 2018

Канабіс не руйнує мозок хронічних курців – дослідження

Досі вважалося, що куріння канабісу шкодить корі головного мозку. Але новітні дослідження це заперечують. Назріла переоцінка доказів шкоди від “трави”?

Нещодавнє дослідження, надруковане у журналі European Neuropsychopharmacology, не знайшло морфологічних змін кори головного мозку у хронічних курців канабісу. Такі дані ідуть всупереч з дослідженнями, що публікувались досі. Не зовсім зрозуміло, чому результати цього дослідження відрізняються від попередніх, але науковці стверджують, що вони ретельно дослідили та проаналізували дані.
Психоактивний ефект канабісу людина відчуває завдяки канабіноїдним рецепторам, яких чимало і у мозку.

ЧИТАТИ:Легалізація марихуани не веде до збільшення її вживання – дослідження

Як відомо, психоактивний ефект канабісу людина відчуває завдяки канабіноїдним рецепторам, які широко представлені у кортикальній поверхні мозку. Передбачалось, що вживання канабісу може сприяти структурним змінам по всій поверхні кори. У дослідах брало участь 141 споживачів марихуани, а контрольна група складала 120 осіб.
Дослідників цікавило, чи є відмінності в ключових характеристиках поверхні кори головного мозку, таких як кортикальна товщина, площа поверхні та індекс гірифікації. Враховувались також особливості поведінки, зокрема залежність від канабісу, відмова від вживання та вживання у різному віці.

ЧИТАТИ: Німецький пацієнт. Як починався медичний канабіс у ФРН

Результати показали, що морфологія кори головного мозку не пов’язані з вживанням канабісу, залежністю від канабісу чи віку першого вживання.
“Відсутність ефекту регулярного вживання канабісу, включаючи проблемне вживання, на структуру кортикального матеріалу в нашому дослідженні суперечить попереднім доказом морфологічних змін кори головного мозку у споживачів канабісу.” – говориться у висновках досліження.
“Необхідна ретельна переоцінка доказів щодо шкоди, пов’язаної з канабісом, для вирішення проблем довгострокових наслідків вживання, а також – об’єктивне інформування в умовах зміни регуляторного клімату щодо канабісу”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *