Понеділок, 25. Червня 2018

ВОЗ ставить під сумнів доцільність заборони канабісу?

ВОЗ ООН переглядає уявлення про коноплі, як “особливо небезпечний наркотик”. Стало відомо про попередні висновки експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я.

У Женеві експертний комітет Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВОЗ) ООН з питань залежності від наркотиків презентував поточні висновки досліджень щодо канабісу.  Експерти ВОЗ узагальнили світові наукові дослідження щодо безпечності компонентів конопель та потенціал використання канабісу в медицині. Подальші висновки можуть спричинити перегляд статусу канабісу, який згідно міжнародних конвенцій досі вважається особливо небезпечним наркотичним засобом

ЧИТАТИ: Коноплі лікують: лікарі, вчені та хворі вперше в Україні публічно торкнулись цієї теми (ФОТО)

Поки що відомі лише попередні висновки експертів, на основі яких будуть робитись рекомендації для комітету ООН з питань протидії наркозлочинності. Ось лише кілька з основних тез:
  • Попередні висновки комітету визнають канабідіол (CBD) речовиною, яка практично не має потенціалу для зловживання.
  • Канабіс є “відносно безпечним препаратом”. Суцвіття та витяжки з канабісу (із вмістом ТГК) можуть викликати залежність у приблизно 1 з 10 осіб.
  • Серед симптомів відміни спостерігаються зміни настрою, дратівливість, тривога, порушення сну, біль у шлунку, зниження апетиту.
  • Взаємозв’язок між розвитком шизофренії та споживанням канабісу не підтверджено.
  • Згідно з попередніми висновками експертної групи існує підтвердження ефективності канабісу в полегшенні симптомів при артриті, ВІЛ, невропатії, психозах, депресії, розсіяному склерозі, головних болях, раку, та деменції.
  • Ефект канабісу знижує здатність керування автомобілем підвищуючи ризик аварії на 20-30%.
Також відзначається необхідність у майбутній розширеній доповіді порівняти зловживання ним і пов’язані розлади з аналогічними ефектами від синтетичних канабіноїдів.

ЧИТАТИ: Йокубас Жібуркас: “Канабіс рятує життя! Чого чекаєш, Україно?” (ВІДЕО)

“Таке порівняння було б інформативним для отримання більш цілісного бачення можливостей, як слід контролювати канабіс”, – йдеться у звіті експертної групи ВОЗ.
Штаб-квартира Всесвітньої організації охорони здоров’я ООН у Женеві, Швейцарія.
Для звіту було використано дані від близько тисячі пацієнтів з більш ніж тридцяти країн світу.

ЧИТАТИ: “Медичний канабіс – наше право”, українські пацієнти звернулись до суспільства (ФОТО)

ВОЗ ООН вперше з 1961 року ставить під сумнів доцільність внесення канабісу в Єдину конвенцію з наркотичних речовин, що більш ніж на півсторіччя сформувало політику тотальної заборони рослини, зупинило наукові дослідження її терапевтичної цінності спричинило . Втім наголошується, що для винесення безпосередніх рекомендацій ООН з цього приводу необхідно більше даних для додаткового аналізу.  

Відповідь на «ВОЗ ставить під сумнів доцільність заборони канабісу?»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *