Вівторок, 13. Березня 2018

Легалізація канабісу в Нью-Йорку. Краще пізно, ніж ніколи

Губернатор Нью-Йорку офіційно доручив міністерству охорони здоров’я вивчити перспективи легалізації рекреаційного канабісу. У ситуації, коли сусідні штати ось-ось оголосять своїх повнолітніх громадян законними покупцями трави, Нью-Йорк ризикує опинитися у справжній облозі. Якщо пастиме задніх.

Поки всі навколишні штати – це Нью-Джерсі, Масачусетс, Род Айленд і Вермонт – розширювали свої медичні програми і рухались до законного обігу для всіх повнолітніх, Нью-Йорк нікуди особливо не рухався. Губернатор Ендрю Куомо ще рік тому публічно називав канабіс “стартовим наркотиком”, але сьогодні його рідна Демократична партія ополчилась проти нього. І канабіс цілком може стати однією з причин, чому Куомо не залишиться на третій термін.
Конопляна дилема Ендрю Куомо. Карикатура Rolling Stone
“Якщо канабіс узаконять у Джерсі, і якщо він стане легальним у Масачусетс, а федеральний уряд і надалі дозволятиме цьому тривати, то як це позначиться на Нью-Йорку, який розташований між цими двома штатами?”  – у голосі Куомо ніхто не помітив особливого оптимізму. Всі розуміють, що у замовленому дослідженні про плюси і мінуси легалізації губернатора цікавитимуть радше мінуси, тобто аргументи, чому ні. Але прибічники реформ вбачають навіть у такій незначній зміні риторики – готовність до діалогу, якої раніше Куомо не демонстрував.

ЧИТАТИ: Україна вивчить потреби пацієнтів у медичному канабісі (ВІДЕО)

Коли Ендрю Куомо вперше балотувався на посаду губернатора у 2010, журналісти змусили його визнати, що в молодості він теж курив марихуану.  В 2014  під його керівництвом Нью-Йорк запровадив пілотну програму медичного канабісу, якою мало хто зміг скористатись. Громадське здоров”я та громадська безпека – понад усе, твердив обережний губернатор. Ніяких джойнтів, лише вапорайзери і тінктури. Багаторівневі перевірки та перестраховки. Медична марихуана від демократа Куомо виявилась настільки зарегульованою, що доступ до неї змогли отримати заледве 10% від тих, хто мав таку потребу.
Діти з синдромом Драве: Аманда Хаузер і Морган Джонс (у візочку), під час голосування законопроекту про медичний канабіс у штаті Нью-Йорк. Червень 2014 року (nytimes.com)
Програму медичного канабісу довелось переглядати вже через півтора роки під тиском пацієнтів та правозахисників. Якщо у січні 2016 року реєстр рецептів на медичний канабіс налічував 481 пацієнта, то вже через рік їх було 11 989.
Слід відзначити, що губернатор послідовно виступав за декриміналізацію зберігання невеликих кількостей конопель, а у листопаді 2017 підписав закон, згідно якого доступ до медичного канабісу отримали ветерани з пост-травматичним стресовим розладом (ПТСР).

ЧИТАТИ: Чи допомагає канабіс при лікуванні ПТСР?

“Чимало наших ветеранів страждають від ПТСР, а медична спільнота відзначає, що марихуана може бути корисною у певних сферах”, – заявив тоді Куомо, виступаючи на параді у День ветеранів. “Наш обов’язок – робити все, що в наших силах. Якщо є ветерани, які страждають, і ми можемо зробити лікування доступним для них, ми хочемо цього”.
Сьогодні у штаті Нью-Йорк зареєстровано 46,971 пацієнтів медичного канабісу. Але з доступом і надалі існують проблеми. По-перше, 7 мільйонне місто має лише 5 медичних диспенсаріїв, ще чотири обіцяють відкрити вже цього року. По-друге, ціна на продукцію і отримання рецепта в Нью-Йорку є значно вищою, ніж в навколишніх штатах. Значні затрати, що не покриваються медичною страховкою, часто стають перешкодою для громадян, які потребують законного лікування.
Аманда Хаузер з синдромом Драве допомагає губернатору підписати закон про медичний канабіс.
А якщо ти не офіційно зареєстрований медичний пацієнт, зберігання канабісу для персональних потреб у Ньо-Йорку поза законом. Хоча і декриміналізовано. За кількості до 25 грамів конопель  порушника може бути покарано штрафом $100 (подібно до порушень правил дорожнього руху), але це лише на перший раз. Повторне порушення коштуватиме $200, при третьому штраф буде  $250 або і арешт на 15 діб. Публічне вживання – теж незначне правопорушення, від $250 штрафу до 90 днів за гратами.
В 2017 році поліція Нью-Йорку здійснила 18,525 арештів за правопорушення, пов’язані з канабісом. У 2016 таких арештів було більше 23 000.  Боротися з кожним, хто запалить самокрутку в парку, поліція не має наснаги. Хоча за законом цілком має право відправляти таких до суду.  Депеналізація курців конопель у штаті відбувається всупереч відсутності реформ, але бажанням поліцейських офіцерів адекватно розподіляти наявні ресурси для боротьби з реальною злочинністю. Як це зокрема знаходить відображення в популярному серіалі CSI:NY (“Місце злочину: Нью Йорк”).

ЧИТАТИ: Ізраїль: “Не спізнитись на конопляний поїзд!”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *