Середа, 21. Лютого 2018

Каліфорнія. Чому конопляні фермери залишаються в тіні?

Через майже два місяці після легалізації канабісу в Каліфорнії, десятки тисяч постачальників досі залишаються за бортом законного обігу. Отримати ліцензії погодилось менше 1 відсотка фермерів. Це загрожує планам штату на мільярд доларів податків. Прогнозованих, але не сплачених.

З 68,120 приватних господарств, які вирощують канабіс у Каліфорнії, ліцензії за перший місяць нової політики отримали … 0,78%.  Станом на 7 лютого законних ферм у штаті налічувалось 534. Такі дані надала California Growers Association , найбільше у штаті об’єднання конопляного бізнесу.  Згідно зі звітом асоціації, найчастіше гровери стикаються з великими витратами, яких вимагає ліцензія. Або ж вирощування унеможливлює місцева політика землекористування, пише The Cannifornian.
“Без широкої участі легалізація виглядатиме не краще від заборони”,  з великим числом незаконних виробників, – підсумовує звіт. “Існуюча політика не зможе досягти своїх цілей без фундаментальних та структурних змін, які дозволять малим та незалежним підприємствам дотримуватися введених правил”.

ЧИТАТИ: Каліфорнія для людей! Що означає “легалізація”?

Переведення незаконного ринку в законний і регульований означає більше продукції, більше клієнтів і більше грошей.  Розрахунки, представлені у 2017 Центром сільськогосподарських наук Університету Каліфорнії обіцяли штату продажі на $5 мільярдів щороку. Але якщо уряд не отримає обіцяних податків, він зокрема буде не взмозі оплачувати боротьбу з екологічними збитками від незаконної “стихійної” культивації. А в Каліфорнії це було частиною плану легалізації рекреаційного канабісу.
Олівер Бейтс на своїй конопляній фермі поблизу долини Кармель 23 січня 2018.  Багато подібних стихійних плантацій досі не беруть участі в законному ринку канабісу, бо влада ліцензує лише великі закриті виробництва (Patrick Tehan/Bay Area News Group)
Більшість канабісу в Каліфорнії  вирощується дрібними фермерами на ділянках площею 2500 квадратних футів або на одну двадцяту акра. Ці гровери стикаються із найжорсткішими перешкодами в дотриманні регуляторних правил.
Наприклад, округ Монтерей не видає ліцензії дрібним  фермерам, які ростять на відкритому грунті у віддалених районах Біг-сюр і Долини Кармель. Зате радо видає ліцензії власникам високотехнологічних теплиць, це переважно не місцеві і з великими грошима.

ЧИТАТИ: Чи зупинить Ізраїль експорт коноплі через Трампа?

Рік оренди такої теплиці-“грінхауса” в середьому коштує $750,000, а ще треба сплатити податки і додатково інвестувати у процес вирощування, говорить колишній фермер, який зараз працює консультантом у великій легальній компанії Verdant Valley Solutions і воліє зберегти анонімність.
“Я би прогорів ще до першого урожаю”, – каже гровер, який намагається знайти себе в новій якості після 20 років конопляного фермерства. “Я не думаю, що це реально,  якщо вони не дозволять вирощувати просто неба на власній землі і оподатковувати це у більш дружній спосіб. Якщо би це міг кожен – як відкрити свій ресторан – це було б більш чесно”.
“Це виключно питання доступу до капіталу,” – говорить Кайя Берков з компанії  Utopia Cannabis, що базується у окрузі Санта Круз і отримала ліцензію на вирощування та виробництво.
“Якщо ваш бізнес пов’язаний з канабісом, ви маєте обмежений доступ до банківської сфери. Ваш бізнес має найменші шанси отримати зовнішнє фінансування”, – говорить він. “Інвестори не наважуються на такі юридичні та фінансові ризики”.
Шон Ашмен працівник Utopia Farms перевіряє визрівання рослин. Канабіс реалізують диспенсаріям за готівку, бо банки не хочуть мати справу з конопляним бізнесом. (Karl Mondon/Bay Area News Group)
Щоб відповідати умовам ліцензії штату ця компанія інвестувала сотні тисяч доларів за останні 18 місяців.
“Це те, що слід очікувати сьогодні, коли хочеш розпочати бізнес у Каліфорнії”, – каже Берков. “Однак більшість, якщо не всі, конопляні фермери у Каліфорнії починали без ніяких ліцензій. Вони не мали необхідності подавати заявку. Вони ніколи не будували команди, вони не мають таких навичок. Тому зараз вони повинні або наймати нових співробітників, щоб отримати цей новий досвід, або ж платити дорогим консультантам”.
Лише 13 з 58 округів штату Каліфорнія впровадили порядок ліцензіювання комерційної діяльності, пов’язаної з канабісом. Ще шість округів, швидше за все, закінчать процедурні моменти найближчим часом, а 14 досі вивчають проблему і сподіваються знайти рішення до кінця року. Опитування виявило, що 25 округів мають заборону на комерційну діяльність щодо марихуани та не мають чітких намірів переглядати цю проблему.

ЧИТАТИ: Чи куритимуть діти більше трави, якщо її легалізувати?

Але такі обмеження можуть заблокувати законне вирощування. У окрузі Сонома, наприклад, заборона на вирощування у житлових районах виключила з регульованого ринку понад 3000 виробників.
Механізм процедури узаконення, за який у Каліфорнії проголосували на референдумі в 2016 році,  встановив правила для законного вирощування та продажу. А покарання за незаконне вирощування або зберігання навіть  великої кількості марихуани з кримінального злочину стало незначним правопорушенням і карається лише штрафом. Але цей штраф може сягати і сотень тисяч доларів.
Передбачений законом ліміт індивідуального вирощування – 6 рослин. Все, що більше, є незаконним обігом і може стати підставою для переслідування.
Покарання за незначне правопорушення. Штраф за незаконне вирощування 504 рослин складає $249 000. Каліфорнія, 3 лютого 2018 року. (konopravda.com)
Тім Блейк, засновник каліфорнійського конкурсу The Emerald Cup,  переконаний: настав час для конопляних нелегалів рухатись до світу регульованого обігу.
“Якщо ми втратимо когось із “старої школи” фермерів, це сумно, але таке життя. Вони –  вид, що зникає”, – сказав Блейк у інтерв’ю. “Настав час позбутися нелегального ринку. Люди кажуть “ще один рік, ще один рік, ще один рік”… і так протягом 30 років. Ось він, цей рік, він вже тут. “

ЧИТАТИ: Бюджетна криза у США. Яке майбутнє в канабісу?

Але округи та муніципалітети не зробили достатньо, щоб полегшити процес, заявив Дейв Поттер з Асоціації конопляної промисловості округу Монтерей. За його словами, замість того, щоб просто збирати податки, як це надто часто робиться, громади мали б орієнтуватись на приведення бізнесу у відповідність до вимог законодавства.
“Найбільшого успіху досягнуть ті юрисдикції, які створюють окремі департаменти, де передбачено все – планування, громадська безпека, сільське господарство, охорона здоров’я. Це не великі зусилля, але вони допоможуть привести бізнес-плани у відповідність”, говорить Поттер, колишній керівник округу. А зараз його компанія Potter Consulting спеціалізується на дозволах, необхідних для розвитку бізнесу. Монтерей Каунті зараз саме створює таку команду, сказав він.
“Ці підприємства хочуть бути законними, але вони потребують допомоги”, запевняє Поттер.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *