Неділя, 7. Січня 2018

Конопляні війни у США: нова загроза

Менше тижня громадяни штату Каліфорнія насолоджувались новими чудовими правилами продажу рекреаційного канабісу, як з адміністрації Трампа нагадали, що такого надалі не потерплять.

Генеральний прокурор США Джеф Сешнз 5 січня зробив заяву: “еру Обами” вважати завершеною, він починає наступ на коноплю і скасовує директиву, яка досі забороняла федеральним прокурорам втручатися у конопляні справи штатів. Для 22 штатів, де врегулювано законний обіг канабісу, це оголошення війни. “Конопляна правда” розбирається, хто за цим стоїть і чим воно пахне.
Генеральний прокурор США Джеф Сешнз (AP Photo/Andrew Harnik)

Що таке “Меморандум Коула”?

Директива, що її 4 січня 2018 року скасував генпрокурор США, відома під назвою “Меморандум Коула” і належить перу Джеймса Коула, який з 2010 по 2015 був заступником генерального прокурора США. Документ опубліковано на сайті Департаменту юстиції США у серпні 2013 року і досі він визначав пріоритети, за якими федеральний уряд діє щодо коноплі у штатах, де її обіг врегульовано місцевими законами.
Переслідувався продаж марихуани неповнолітнім, перевезення коноплі до інших штатів, використання прибутків для кримінальної активності. Також федеральні прокурори мали повноваження проти ліцензійованих точок продажу, якщо їх використовували у якості ширми для продажу інших нелегальних субстанцій, а ще проти насильницьких злочинів (в тому числі з використанням вогнепальної зброї), пов’язаних із конопляним обігом. Пріоритетом залишалось “нетверезе” водіння та “інші загрози громадському здоров’ю, пов’язані із вживанням коноплі”. Федеральні прокурори мали також зелене світло втручатися, якщо коноплю хтось вирощував в публічному просторі або ж вживав чи зберігав на території федеральної власності.
Так на чотири роки встановився баланс між бажанням штатів регулювати законний обіг канабісу та федеральними законами (і міжнародними зобов’язаннями) США, які ніякого законного обігу, як відомо, не передбачають.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Трамп і конопля. Хто кого?
А потім американці обрали президентом Дональда Трампа і той призначив Генеральним прокурором Джефа “Хороші-люди-коноплю-не-курять” Сешнза, відомого противника легалізації. Весь минулий рік над конопляною індустрією штатів відчутно пахло грозою, однак далі гучних заяв справа не заходила. І ось, власне, чому.
Заступник Генерального прокурора США (2010-2015) Джеймс Коул (J. Scott Applewhite/AP)
Генеральному прокурору США нічого не заважало скасувати ненависну директиву відразу ж після свого призначення навесні 2017 і, розв’язавши руки федеральним агентам, розвинути бурхливу активність у волелюбних штатах. Спустити собак з ланцюга і погуляти на всі … кошти, виділені урядом. Але в бюджеті США на минулий рік на діяльність департаменту юстиції на переслідування програм медичного канабісу, коштів не передбачалось взагалі. Як і в 2016-му, і у 2015-му теж. Нуль доларів, нуль центів.
“Запобіжник” у бюджеті
Окрім “Меморандуму Коула” з 2014 року в США існує ще і законодавчий акт, що обмежує право департаменту юстиції використовувати федеральні кошти для переслідування за продаж або придбання медичного канабісу в штатах. Це поправка до закону про використання федерального бюджету, відома як “поправка Рорабахера-Фарра”, її дії має продовжувати Конгрес щороку при схваленні чергового річного кошторису. Поправка виникла, як запобіжний захист від небажаних дій уряду щодо програм медичної марихуани у окремих штатах, чиє законодавство входило у конфлікт з федеральним.
Конгресмени-республіканці Дана Рорабахер (Каліфорнія) та Ерл Блюменауер (Орегон), співавтори поправки про захист програм медичного канабісу від федерального втручання ((Getty Images photos)
Скасування саме цієї поправки Генпрокурор Сешнс вимагав від Конгресу в травні цього року. Головним його аргументом була “необхідність боротьби з епідемією наркоманії”, адже канабіс для Сешнза “ненабагато безпечніший від героїна”, втім, як і надалі його класифікує уряд США. Логіка акту проста: так, канабіс поза законом на федеральному рівні, однак незаконно і витрачати федеральний бюджет на перешкоджання окремим штатам встановлювати власні закони щодо вживання, продажу, зберігання та вирощування канабісу для медичних потреб. Востаннє дію бюджетного “запобіжника” було продовжено до 22 грудня 2017 і виходить, що Сешнз просто дочекався свого щасливого часу?
Не зовсім.  
По-перше, перегляд запобіжних заходів захисту законного обігу в окремих штатах назрів давно. Хоча б тому, що від 2013 року в Америці кардинально змінилась реальність. І бюджетна поправка, і меморандум Коула стосувалися виключно медичного канабісу у кількох штатах, а зараз таких штатів більше половини і 4 штати за цей час встигли запровадити в себе канабіс для всіх повнолітніх (без рецепту). Над візією нової поправки весь минулий рік дебатували і республіканці, і демократи. Тому не стоїть питання, чи буде новий “запобіжник”, питання стоїть – наскільки прогресивнішим він стане з 2018 року.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Статистика антинаркотичної пропаганди показала … користь легалізації.

По-друге, в роботі над бюджетом-2018 у США ще триває її кінцевий етап. 12 підкомітетів мають розподілити фінанси у відповідних сферах, приймаючи або відхиляючи регулятивні поправки. Законопроект, що відповідає за баланс у конопляних справах Америки, належить до сфери громадського здоров’я і чекає своєї долі. Статус кво продовжено розпорядженням Президента Дональда Трампа до 19 січня, коли Конгрес остаточно голосуватиме за бюджетні витрати. Доти голосне “скасування” меморандуму Коула – не більше, ніж політична заява. Грошей Сешнзу ще ніхто не дав.
По-третє, і це ключове питання – скільки потрібно коштів у 2018 році департаменту юстиції, щоб реалізувати задуми генпрокурора (а це, на секундочку, зруйнувати джерело податків у  штатах з найбільшою кількістю виборців). І головне – до яких економічних та політичних  наслідків ці витрати можуть призвести? Губернатори та конгресмени Аляски, Каліфорнії, Колорадо, Невади, Нью-Джерсі, Орегона, Вермонта та Вашингтона негайно висловили занепокоєння діями Генерального прокурора Сешнза. І це не дивно, бо через хвилю обурення представникам Республіканської партії (партії діючого президента) доводиться виправдовуватися перед виборцями і навіть робити жорсткі заяви з приводу неадекватних дій призначенця Трампа. І що більше таких заяв, тим більша ймовірність, що конопляне питання стане одним із ключових вже на найближчих виборах.  
“Джеф Сешнз цілком може отримати те, чого він прагне, – пише Washington Post. Але зрештою може виявитись, що цим він зробив колосальну послугу руху за легалізацію”.
Люди стають у чергу на світанку перед відкриттям магазину з рекреаційним канабісом в Окленді, Каліфорнія 1 січня 2018 р. (Jim Wilson/The New York Times)

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *