Середа, 23. Листопада 2016

Жертви незаконних обшуків оцінили реформу поліції

На вулиці українських міст повертається реальність безпідставних обшуків громадян поліцейськими, це зокрема з’ясовується в обговоренні допису в мережі Фейсбук про обставини спілкування з патрульними поліцейськими, які зупинили автора допису для перевірки документів.  Як зазначає користувач з ніком Юра Утюг, це трапилось з ним вже вдруге протягом місяця і, якщо першого разу причиною перевірки було названо зашвидкий темп руху (“ходил слишком быстро”), то наступного підозру правоохоронців викликало просто перебування на вулиці у пізній час.  Як стає зрозуміло далі з розповіді, поліцейські не обмежились перевіркою документів, але без пояснення причин намагались обшукати особисті речі випадкового перехожого. За його словами, наполягаючи на проведенні незаконного обшуку, патрульні викликали підкріплення із чотирьох автоматників.  Це історія якнайкраще ілюструє, як на допомогу громадянам стає знання законів і готовність надати проблемі розголосу.

s61123-010222 s61123-010244

Як зазначає користувач Фейсбук, з шести поліцейських, з якими йому довелось спілкуватися під час нічної пригоди, п’ятеро своєю поведінкою видавалися старими міліцейськими кадрами (і саме вони були ініціаторами перевищення повноважень). І лише один із шести правоохоронців був представником “нової” поліції, що пройшов відбір у патрульні після реформи МВС.  Він же, за словами дописувача, і вибачився за поведінку своїх “колег”.  “Реформа поліції вдалася на одну шосту, тобто на 16,6%, що можна спокійно прирівняти до провалу”, – іронізує Юра Утюг.

s61123-010252

Допис  викликав бурхливу реакцію в соціальній мережі, в коментарях користувачі щиро обурюються “поверненням старих розкладів” та розповідають власні історії з подібним сценарієм, які сталися протягом осені 2016 року. “Як у старі добрі часи. Приємного мало. Як же вони за..бали”, – пишуть коментатори.
0000s61123-245936

На “нові віяння” у практиці київських патрульних вже звертали увагу правозахисники. Так, зокрема, 1 листопада увагу небайдужих громадян привернула незвична активність поліцейських у Подільському районі столиці. Патрульні зупиняли без розбору всіх перехожих чоловіків, вимагали викладати на капот всі речі з кишень і погрожували затриманням “за непокору” в разі відмови. Погрози від поліцейських отримала і юристка громадської організації “Восток-SOS” Олена Луньова, яка фіксувала перевищення повноважень правоохоронців. За її словами ініціатори незаконних обшуків пояснили їй свої дії “особистими переконаннями” поліцейського у підозрілості перехожого та “наказом 1046” невідомого змісту.  В результаті втручання правозахисників трьох чоловіків, яких зупинили патрульні протягом 15 хвилин, було відпущено.  “Здається, патрульні щиро не розуміють, де кордони їхніх повноважень і того, що форма та жетон ще не означають, що вони апріорі праві. Так що дискусію про “презумцію правоти” та збільшення повноважень поліції можливо починати лише після того, як вже прописані норми будуть використовуватись належним чином”, – написала Ольга Луньова у соціальній мережі, підсумовуючи пригоду.

Редакція “Конопляної правди” закликає всіх, хто протягом останнього часу став жертвою чи свідком незаконного обшуку чи інших неправомірних дій поліцейських, повідомляти про це на редакційну пошту drugpolicy.ua@gmail.com або приватним повідомленням у Фейсбук.

Гліб Давидов

 

 

 

 

 

5 Відповіді на «Жертви незаконних обшуків оцінили реформу поліції»

  1. Олександр

    Уже декілька днів біля сайту ЗПТ в Івано-Франківську поліція нагло обшукує перехожих,не виключаю учасників програми,хтось з них приносив показати залишки,хтось отримав з сайту(дозволено),а менти забирають.

  2. Рудя

    взв’язку з останнімм подіями,прошу редакцію КП,провести лікбез для тих хто неможе себе захистити від копчиків.Які права повинен знати кожен пішохід-швидкобіг

  3. Noname

    25.06.18 на вул. Осиповського для проведення “поверхневого огляду” мене зупинив працівник поліції Лушняк Руслан Васильович, екіпаж державний номер 5039.

    Він і його напарник поводили себе фамільярно, силою намагалися відібрати, прочитати та сфотографувати на камеру мою конфіденційну переписку з адвокатом, чим порушили ст. 28, 29, 31, 32 Конституції України.

    Жодного відношення до наркотичної субкультури я не маю, тому проблема незаконних обшуків стосується всіх без виключення громадян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *