Четвер, 7. Листопада 2019

Надто багато канабісу. Канада пожинає плоди перевиробництва

Канадські виробники марихуани сидять на горі складських запасів, це змушує інвесторів хвилюватися. Гора трави зростає швидше за темпи споживання. І це проблема.

Канадські кампанії з вирощування та екстракції канабісу стикнулися з проблемою різкого зростання запасів канабісу “незавершеного виробництва”. Про це повідомляє Financial Post. Ці запаси зростають настільки швидко, що деякі аналітики стурбовані можливістю обвалу цін на ринку.


З січня 2019 року обсяг незавершених запасів висушеного канабісу практично потроївся, сягнувши сенсаційних 328 тисяч кілограм у серпні. За даними державної агенції Health Canada, у січні цей показник складав приблизно 118 тисяч кілограмів.

Упакований канабіс на складі Canopy Growth Corp. (Фото Mark Yuen/Postmedia)

Health Canada визначають обсяги “незавершеного виробництва”, як канабіс, що зберігається на складах культиватора або переробника, який “не маркований, не упакований і не готовий до продажу”. Готових до продажу форм канабісу в серпні цього року в Канаді обліковувалось лише 60 872 кілограми. Повідомлялось, що ці запаси знаходились на складах оптових продавців та ліцензованих виробників.


У серпні продажі канабісу в Канаді склали близько 13 000 кілограмів, а це означає, що загальна кількість запасів сировини, які відстежує державний орган охорони здоров’я, майже в 30 разів перевищує щомісячну норму реалізації у цій галузі.


За оцінками експертів це накопичення невдовзі може увінчатись обвалом ринку. “Я підозрюю, що відбудеться падіння цін, оскільки зараз пропощиція для всіїх є більше, ніж достатньою”, – говорить Мет Ботомлі, аналітик Canaccord Genuity Corp.

З січня по серпень 2019 року запаси необробленого канабісу в Канаді потроїлись і склали 328 тон (фото Blair Gable/Reuters)

Виробники вже почали знижувати ціни, що також має позначитись на маржі роздрібної торгівлі. Нещодавно корпорація Hexo оголосила про запуск нового продукту Original Stash за ціною лише 4,49 долара за грам, що приблизно удвічі нижче середньої ціни на легальному ринку.

Компанія Hexo також повідомила, що закриває свою теплицю в Ніагарі площею 200 000 квадратних футів, а також скоротить 200 працівників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *