Неділя, 3. Листопада 2019

“Ніхто не помер!” – у Мінську пом’янули “загиблих від марихуани”

Учасники ходи пронесли містом порожні фоторамки з чорними стрічками та траурний вінок, який поклали на площі ООН в столиці Білорусі.

У Мінску пройшла жартівлива акція “Канапляныя дзяды” (Конопляні Діди) – присвята “всім померлим від канабісу”. Про це повідомляє Euroradio. Під тужливу музику учасники пронесли вулицями порожні рамки з траурними стрічками і плакати з написами “Ми не пам’ятаємо”, “Пам’яті всіх загиблих від канабісу”, “Палили діди – не знали біди”. “Дзяди” – у Білорусі традиційний поминальний день, коли прийнято згадувати померлих.

“Ми не пам’ятаємо” – учасники акції нагадують, що від марихуани ніхто не помер (фото Hale O’Perkens)

Повідомляється, що ходу було організовано рухом Legalize Belarus спільно з групою молодих кандидатів у депутати парламенту. «Молодіжний блок» заявляє, що використовує парламентські вибори виключно для просування актуального порядку денного. Вибори в Білорусі міжнародні організації не визнають з 1994 року, однак в умовах несвободи слова, саме під час виборів громадські організації отримують унікальний шанс для інформаційних кампаній.

«Ми не агітируємо за себе, бо знаємо, що виборів в Білорусі немає. Натомість використовуємо всі переваги, які дає статус кандидата, щоб взаємодіяти з людьми та з владою», — говорить кандидатка від об’єднання білоруських студентів Алана Гебремаріам.

“Ми не сумуємо” – акція “Конопляні Діди” у Мінську 2 листопада 2019 року (фото Hale O’Perkens)


Організатори акції запевняють, що державна політика щодо наркотиків у Білорусі є найбільш жорсткою у Європі. Згідно зі статистикою, тисячі молодих людей перебувають у трудових колоніях за ненасильницькі дії, пов’язані з наркотиками. Активісти виступають за ухвалення законопроекту, який декриміналізує вживання та незаконне зберігання контрольованих речовин для особистого використання.

Стас Шашок із громадянського руху Legalize Belarus: “Палили діди – не знали біди!” (Фото Hale O’Perkens)

«80% ринку наркотиків у Білорусі — це продукти канабісу. Наш марш був зроблений для того, щоб показати, наскільки абсурдна і неефективна білоруська наркополітика. Ми вимагаємо, щоб уряд прийняв запропоновані нами поправки. Молоді люди не повинні відправлятися до в’язниці через те, що вони курили травичку», – заявив Стас Шашок із громадянського руху Legalize Belarus.

“Пам’яті всіх, хто загинув від канабісу” – жартівлива хода у Мінську 2 листопада 2019 року (Фото Hale O’Perkens )


Як повідомляється, акція “Канапляныя дзяды” 2 листопада минулася без затримань та каральних санкцій щодо організаторів. Траурний вінок та плакати учасники ходи урочисто поклали на площі ООН в столиці Білорусі.

Акція “пам’яті всіх померлих від канабісу” завершилась на площі ООН у Мінську (фото Hale O’Perkens)

Відповідь на «“Ніхто не помер!” – у Мінську пом’янули “загиблих від марихуани”»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *