Неділя, 6. Жовтня 2019

У столиці побито правозахисника. Поліція імітує обшук і підкидає “траву”?

Після викриття тортур у місцях позбавлення волі правозахисника грубо затримують поліцейські, буцімто у рамках обшуку в справі про наркоторгівлю. Вилучено носії інформації і “речовину зеленого кольору”.

4 жовтня на керівника громадської організації «Альянс української єдності» Олега Цвілого та його дружину працівниками поліції було скоєно напад, коли подружжя підходили до будинку. Про це у неділю написав у Facebook сам Олег Цвілий. Фрагменти відео затримання того ж вечора опублікувала адвокатка Лариса Криворучко. “Обшук почався біля під’їзду, коли люди просто вертались додому. Їх зразу завалили на підлогу, надягли наручники, побили, дістали із сумки ключі від квартири і потягли силою в наручникам на восьмий поверх без ліфту ногами вперед. Били по ниркам, колінам, голові, побої вже знято”, – написала Криворучко, окремо підкресливши сумнівність винесеної судової ухвали про обшук, а також те, що Олег Цвілий не чинив спротиву представникам поліції Печерського району столиці.

Про напад на свого підзахисного повідомив також адвокат Віктор Колбанцев. За інформацією Колбанцева, Цвілий днями раніше дав розгорнутий коментар про тортури і корупцію у місцях позбавлення волі, а також надав для публікації у ЗМІ фотодокази знущань у виправних закладах. За словами адвоката правозахисника по-звірячому побили, а також підкинули “невідомі речовини.


“Всю техніку, на якій зберігались фото- та відеодокази беззаконня у в’язницях, у Олега відібрали”, – повідомив його адвокат.


«Повертаючись із дружиною з лікарні, підходячи до під’їзду, з припаркованого тонованого мікроавтобуса вибігли люди з криками “лежати”, і, поваливши мене на асфальт, застібнули кайданки ззаду та забрали телефон», — написав Цвілий. 

Напад на правозахисника Олега Цвілого. Скріншот з відео

Дружина Цвілого, за його словами, спробувала увімкнути камеру на телефоні, проте її теж повалили на землю та одягли кайданки, обшукавши та забравши телефон і ключі від квартири.


«Мене потягнули до під’їзду, де стали бити, обзиваючи нецензурними словами. На восьмий поверх мене тягнули сходинками за ноги, водночас б’ючи по ниркам та впускаючи головою об сходинки. Їх не бентежили навіть сусіди, які вийшли на шум», — пише Олег.

За словами Цвілого, “обшук” почали саме у тій кімнаті, де знаходились його речі.


“Вилучили ноутбук, планшет, два жорстких диски, біля 15 різних флеш-накоплювачів із доказовою базою на оборотнів у погонах, які збирались нами кілька років, журнал записів звернень до нашої організації, два блокноти”, – описує події правозахисник. “Потім вони вийшли на балкон, звідки винесли кілька поліетиленових пакетів з речовиною зеленого кольору”.

Олег Цвілий, керівник ГО “Альянс української єдності”

За словами адвоката Віктора Колбанцева, після поліцейської акції Цвілого дост авили до лікарні, де діагностували струс мозку.


Олег Цвілий та ГО «Альянс української єдності» займаються допомогою ув’язненим та розслідуванням зловживань з боку працівників пенітенціарної системи. Обшуки в нього він пов’язує з колишнім головою Державної пенітенціарної служби України Сергієм Стареньким.


Як повідомляє сайт Права Людини в Україні. Інформаційний портал Харківської правозахисної групи, у день обшуку Сергій Старенький опублікував у своєму Фейсбуці відео, на якому Цвілого заводять у кайданках до під’їзду, назвавши його та інших правозахисників «тваринами» та стверджуючи, що Олег Цвілий «буде сидіти в тюрмі» за торгівлю наркотиками. На відео присутня нецензурна лайка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *