Неділя, 18. Серпня 2019

Хто такий Амос Дов Сільвер і що не так з його видворенням?

Історія видачі Україною громадянина США та Ізраїлю Амоса Дов Сільвера викликала неоднозначну реакцію в соцмережах. Конопляна Правда зібрала до купи всі відомі факти.

У неділю, 18 серпня Служба безпеки України офіційно повідомила про екстрадицію Амоса Дов Сільвера. У Ізраїлі його підозрюють в організації телеграм-платформи Telegrass, за допомогою якої покупці канабісу контактували з продавцями.

Амос Дов Сільвер під час екстрадиції до Ізраїлю, 18 серпня 2019 року (фото Служба безпеки України)

На фото у Facebook іноземця у аеропорту “Бориспіль” невідступно супроводжують співробітники СБУ у масках і бронежилетах.


“Служба безпеки України забезпечила екстрадицію громадянина Ізраїлю Амоса Дов Сільвера, відповідно до чинного законодавства. Він вже знаходиться під пильною увагою правоохоронних органів Ізраїлю”, – йдеться у повідомленні.


Того ж дня в мережі з’явилось відео з камер стеження, де зафіксовано втечу Сільвера під час попередньої спроби екстрадиції двома днями раніше. Під час контролю на авіаційну безпеку іноземець залишає термінал, а його супровід ще деякий час не звертають увагу на його зникнення.

Як повідомлялось, Амоса Дов Сільвера було затримано у Києві 12 березня. На офіційному сайті СБУ опубліковано заяву про “блокування діяльності міжнародного наркосиндикату” та “арешт глави наркокартеля”, відтак засоби масової інформації називали Сільвера “наркобароном” та “очільником мережі збуту наркотиків”.


Ухвалою суду затриманого було поміщено до Лук’янівського слідчого ізолятору в Києві, а невдовзі адвокати Сільвера зробили заяву про нелюдські умови утримання іноземця, а також про зникнення з його кредитної карти значної суми грошей.


Як стало відомо, запит про міжнародну правову допомогу було зроблено державою Ізраїль на підставі ордеру магістратського суду Рішон-Ле-Ціон від 7 лютого 2019 року. В ордері зазначено, що Сільвер розшукується для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення наступних злочинів: схиляння неповнолітніх до використання небезпечних наркотиків; участь у злочинах, вчинених злочинною організацією; експорт, імпорт, торгівля та постачання наркотиків; посередництво (збут/вживання) наркотиків; керівництво злочинною організацією.


З судових рішень вбачається, що Амос Дов Сільвер має громадянство США та держави Ізраїль, працював консультантом у фірмі «Тайгер штрум ЛТД», проживав у м . Покіпсі, Штат Нью-Йорк, США, зі слів раніше судимого на території Держави Ізраїль за злочин пов’язаний із незаконним обігом марихуани.


Після арешту Сільвера в Ізраїлі проходять демонстрації в його підтримку. Активісти вдаються і до пікетів перед посольством України у Тель Авіві з плакатами “Ізраїль наказує, Україна підкорюється”, “В Ізраїлі немає чесного суду для Амоса”, “Амос Сільвер – жертва злочину!”, “Ганьба тобі. Україно!”.

Учасник пікету під посольством України у Тель Авіві, 20 червня 2019 року

Напередодні адвокат Амос Дов Сільвера повідомляв, що той не переховувався і дізнався, що його розшукують тільки в момент затримання. Такі доводи викладено в ухвалі Київського апеляційного суду, який 10 липня змінив чоловікові запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.


Апеляційний суд з’ясував, що Амос Дов Сільвер перебував на території України на законних підставах , має постійне місце проживання, що підтверджується договором про оренду квартири строком до 17 березня 2020 року. Також судді взяли до уваги спосіб життя цього чоловіка, що він є громадським діячем, лідером громадського руху, що свідчить про відповідні моральні якості та соціальні зв’язки. Йдеться про очолювання міжнародного руху, що має на меті реалізацію продажу марихуани в медичних цілях.


10 липня суд продовжив Сільверу екстрадиційний арешт до закінчення фактичної передачі органам Держави Ізраїль до 5 серпня 2019 року включно.


16 серпня в ЗМІ з’явилася інформація про втечу підозрюваного безпосередньо в момент передачі його ізраїльській стороні, коли з нього зняли електронний браслет і мали посадити на літак. Факт втечі підтвердили в СБУ.


“СБ України проводить службове розслідування за фактом втечі із приміщення міжнародного аеропорту «Бориспіль» громадянина Ізраїлю Амоса Дов Сільвера під час проведення екстрадиційних процедур”, – говорилось у повідомленні.

Наступного ранку СБУ повідомила, що впіймала фігуранта в одній із областей України. Крім того, затримані троє співробітників СБУ, які підозрюються у допомозі втечі Сільвера з аеропорту «Бориспіль» під час екстрадиційних заходів.


Користувачі соцмереж відзначили різку зміну риторики СБУ щодо Сільвера. Його більше не називали в офіційних повідомленнях “главою наркокартелю”. Також силові структури, коментуючи затримання уникають повідомляти, що Сільвер має громадянство США, прибув до України із США, а американські дипломати докладали чимало зусиль до його звільнення або ж видворення до США.

Зокрема, як пише журналіст і громадський діяч Тарас Ратушний, така прискорена і утаємничена екстрадиція може бути викликана можливими дипломатичними ускладненнями Офісу президента України напередодні візиту в Україну прем’єр-міністра Ізраїлю Бенджаміна Нетаніяху.


Інформація про візит Бенджаміна Нетаніяху була опублікована на сайті президента України о 15:57 14 серпня 2019 року.

Плакати пікетувальників біля українського посольства в Ізраїлі

За повідомленнями Ізраїльських ЗМІ вранці 18 серпня Амоса Сільвера було передано в руки поліції Ізраїлю, а суд в Рішот-Ле-Ціон продовжив його перебування під вартою до 29 серпня.


Дружина Амоса Галі Сільвер, яка перебуває на території США, вранці 18 серпня повідомила в ефірі радіостанції “Кан Бет”, що її чоловіка у торгівлі наркотиками звинувачено помилково. Мовляв він створив свого роду “дошку оголошень” у месенджері Telegram і не може нести відповідальність за дії тих, хто користувався цим сервісом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *