П’ятниця, 19. Липня 2019

Ізраїль спростить доступ пацієнтів до медичного канабісу

Уряд збирається змінити правила доступу ізраїльтян до медичних конопель, контролювати ціни на канабіс, а також – дозволити його купувати у різних аптеках.

Заступник міністра охорони здоров’я Ізраїлю Яаков Літцман представив деталі реформи програми медичного канабісу в країні. Про це повідомляє The Jerusalem Post.

“Ми уважні до критики та вдосконалення, щоб полегшити страждання пацієнтів”, – сказав Яаков Літцман.

Прилади для вживання медичного канабісу у будинку догляду за літніми людьми Hadarim у місті Реховот, Ізраїль (Фото 123rf.com )

План реформи, зокрема, полягає у створенні міжвідомчого комітету, який наглядатиме за цінами на медичний канабіс і обмежуватиме їх у разі потреби. Передбачається, що до комітету увійдуть також представники міністерств економіки та фінансів.

Також уряд частково покриватиме витрати на медичний канабіс для окремих категорій пацієнтів.


“Значна частка пацієнтів платитиме менше, ніж платять за старою системою”, – говориться в заяві міністерства. Фіксований платіж для педіатричних та онкологічних пацієнтів буде встановлено приблизно в 500 шекелів (близько 130 євро), що покриватиме їхні препарати з конопель, незалежно від кількості, яку вони вживають.

Міністерство також сподівається встановити максимальну ціну для відвідувань лікаря, які проводяться з метою отримання ліцензії на використання лікарського канабісу, встановивши її між 279 та 283 шекелів. Ця зміна підлягає затвердженню міністерств фінансів та економіки.


Попри те, що міністерство випустило нові правила ліцензування у квітні, було заявлено, що пацієнти, які мають старі ліцензії, все одно зможуть скористатися новою системою. До січня 2020 року педіатричні пацієнти та хворі на аутизм зможуть обирати, чи слід дотримуватися старої системи чи нової.


Згідно з новою системою, дозволено розділити рецепт, тобто пацієнти зможуть придбати частину рецепту в одній аптеці, а частину в іншій.

Сигарети з канабісом на заводі компанії Pharmocann, що виробляє медичний канабіс у Північному Ізраїлі 24 січня 2019 р. (photo credit: AMIR COHEN/REUTERS)

Втім, споживачі медичного канабісу скептично ставляться до того, що нова система фактично полегшить доступ пацієнтів до медичного коноплі.


Jerusalem Post цитує медичного пацієнта Гаррі Рубінштейна, який має рецепт на медичний канабіс через хворобу Бєхтєрєва.


За його словами, приватні лікарі стягують непомірні суми. Коли Рубінштейн вперше зустрівся зі своїм лікарем, він зіткнувся з платою в розмірі близько 2000 шекелів (525 євро). Рубінштейн також не вважає вірним рішення продавати канабіс хворим без урядової субсидії.

“Вони повинні класифікувати медичний канабіс, як лікарський засіб, і він повинен бути у тому, що вони називають “кошиком здоров’я”. А це означає, що він надається Міністерством охорони здоров’я, як і всі інші ліки”, – сказав він. Його щомісячні витрати на канабіс зазвичай сягають близько 700 шекелів.

На думку Рубінштейна, політика Міністерства охорони здоров’я спрямована на менш важливі сфери, тоді як основну увагу треба звернути на розширення доступу до медичного канабісу та забезпечення його якості.


У доповіді, яку Рубінштейн склав про BOL Pharma, свого постачальника канабісу, зазначено, що 50 пацієнтів скаржилися, що канабіс було “забруднено цвіллю”. а запах “схожий на свіжо пострижену газонну траву”.


Шей Арад, бізнес-радник для компаній, що займаються лікарськими коноплями, заявив, що Міністерству охорони здоров’я дуже важливо вислухати те, що говорять пацієнти та користувачі медичної коноплі.


“Незважаючи на весь біль пацієнтів, влада повинна їх вислухати”, – сказав він.


Шарад зазначив, що процес зміни системи медичної канабісу відбувається поетапно, а не великими стрибками за один раз. Тому міністерство продовжить адаптувати правила, оскільки там фіксують наслідки кожної зміни.


“Ми говоримо про складний процес”, – сказав Шарад. “І ми крок за кроком зробимо необхідні зміни, отримавши відгуки пацієнтів. Це дуже важливо”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *