Понеділок, 24. Вересня 2018

Ресторану заборонили давати марихуану лобстерам перед смертю

Рестораторка,  що подавала лобстерів, попередньо “приспавши” їх марихуаною, потрапила під розслідування. Бо “лобстери не люди”. Блюдо тимчасово виключили з меню.

Інспектори штату Мейн проводять розслідування незвичної кулінарної практики в одному з ресторанів міста Саусвест Харбор. Там живих лобстерів перед тим, як зварити, піддавали впливу канабісу. На думку власниці ресторану Шарлоти Гілл це робить смерть лобстера менш болісною, а його м’ясо ніжнішим і смачнішим.  Метод під назвою “щасливий кінець”  (high-end lobsters – англ.) потрапив у міжнародні новини і викликав палку дискусію щодо етики та відповідності законодавству.
Днями Гілл повідомила, що в даний момент її прославлені “копчені” лобстери не доступні клієнтам, але вона впевнена, що невдовзі ресторан знову запропонує приспаних канабісом ракоподібних без порушення законів штату Мейн. Рестораторка вважає, що розслідування не затягнеться надовго, а його результат не може бути негативним для її закладу.
Шарлота Гілл тримає контейнер, в якому “присипляє” лобстерів канабісом (фото Charlotte Gill via Facebook)
“Майте на увазі, що це м’ясо зараз відсутнє у пропозиції через обставини, що склалися, але ми сподіваємось, це ненадовго. Чекайте невдовзі”, – заявила Шарлота Гілл.

ЧИТАТИ: У Каліфорнії вам заплатять за те, що ви курите траву. В інтересах науки.

Головна претензія, яку має до “накурених” лобстерів уряд штату – Гілл використовувала канабіс “недоречним чином”. Так це чи ні – тепер мають встановити у Програмі медичної марихуани штату Мейн (Maine Medical Marijuana Program). Розслідування має перевірити, чи дозволяють правила обігу медичного канабісу його використання на тваринах та чи не порушуються закони штату про охорону здоров’я.
Як повідомив речник департаменту охорони здоров’я та соціальних служб штату Девід Хейндріч, Гілл не порушувала закону, вирощуючи канабіс, бо є зареєстрованим постачальником медичної марихуани. Однак її використання у якості седативного засобу для лобстерів, законом не передбачено а тому “є невідповідним”.
“Медична марихуана може вирощуватись і постачатися пацієнтам за рекомендацією кваліфікованого лікаря”, – повідомив Хейндріч. “Лобстери не люди”.
Шарлота Гілл зазвичай використовує пластиковий контейнер, де лобстери знаходяться у воді. Через воду пропускається дим марихуани. На думку авторки методу це заспокоює лобстерів і робить їхні смерті менш болісними. Гілл стверджує, що лобстери після такої процедури стають спокійнішими і не розчіплюють клешні, коли їх розв’язують, тобто не виказують агресії.
Однак науковці не настільки впевнені у суттєвості седативного ефекту марихуани на лобстерів. Мовляв лобстери не використовують клешні, як зброю, і навряд чи це є доказом, що їхня смерть стає менш травматичною. Нервова система лобстерів примітивна, як у комах, тому ракоподібні не відчувають світ подібно до людини. Вчені стверджують, що нервова система лобстера, що потрапляє в киплячу воду, руйнується настільки швидко, що навряд чи вони щось взагалі встигають відчути.
Лобстерів занурюють у воду, крізь яку подаватимуть дим марихуани.
Але з цим не всі погоджуються. Цього року Швейцарія заборонила варити лобстерів живцем, керуючись припущенням дослідників, що ракоподібні можуть відчувати біль. Вперше у світі таку заборону ввели в Новій Зеландії у 1999.

ЧИТАТИ: В Лас-Вегасі казино відмовляються пускати любителів канабісу?

Активісти організації захисту тварин PETA регулярно проводять акції протесту на фестивалях лобстерів, щоб привернути увагу до антигуманної практики варити живих лобстерів. PETA вже висловились офіційним коментарем, де скептично поставились до ініціативи Шарлоти Гілл.
“Дуже навряд, щоб лобстер під канабісом відчував якусь різницю в агонії від киплячої води чи пари”, – йдеться у заяві PETA з цього приводу. “Є чудовий, ефективний і повністю доведений спосіб не завдавати страждань ракоподібним – не їсти їх.”
Попри те, що пропозиція вилучена з меню, Гілл сподівається, що вже наступного року всі лобстери будуть піддаватись процедурі “заспокоєння” перед приготуванням. Вона також переконує, що через її метод блюдо не стає психоактивним, а клієнти не зазнають впливу тетрогідроканабінолу (THC), бо він руйнується при температурі кипіння.
“Цей процес – для фізичного комфорту лобстера, а не споживача” – написала Шарлота Гілл на своїй сторінці у Facebook.

ЧИТАТИ: Собаки і канабіс. Що кажуть ветеринари? (ВІДЕО)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *