Середа, 25. Липня 2018

У коноплярство хочуть повернути поліцейський рекет?

Нова бюрократична ініціатива може повернути українське коноплярство в реальність ненаситного поліцейського диктату 2010-х років, який свого часу привів до практичного занепаду галузі?

У держустанові уточнили: норма стосується лише господарств, які вирощують коноплі на насіння.
“Самодіяльність окремих державних чиновників відкриває моєливість іншим “слугам народу” в погонах носитися по коноплярським господарствам і вимагати “дотримання законності”, залучаючи силовиків не до відбору зразків, а до перевірки підприємств”, – йдеться у заяві, опублікованій на сторінці проекту “Технічні коноплі в Україні та інших країнах”.

ЧИТАТИ: Навіщо українським вченим доступ до коноплі?

Публікацію спричинила поява на офіційному сайті Інституту луб’яних культур оголошення про необхідність “подачі листів до Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками щодо проведення відбору зразків на насінневих посівах для визначення вмісту тетрагідроканабінолу”.
Дана ініціатива, на думку голови Асоціації українських коноплярів Олександра Ігнатюка, містить ризик її довільного трактування представниками силових структур, які замість передбаченого ліцензійними умовами відбору зразків, воліють влаштовувати перевірки підприємств. “На таких перевірках ініціатори заробляють, і не лише увагу до своїх скромних персон у погонах”,  говориться у публікації.
Оголошення на сайті Інституту луб’яних культур, яке занепокоїло українських конопляних фермерів (ibc-uaas.at.ua)
В Україні вирощування промислових сортів конопель із вмістом тетрагідроканабінолу меншим за 0,08% допускається за умови дотримання умов державної ліцензії.

ЧИТАТИ:  Поліція похвалилась рішучим затриманням … крихти конопель (ФОТО)

Ліцензійні умови щодо вирощування промислових конопель справді містять норму про відбір зразків на вміст тетрагідроканабінолу. Але такий відбір цього року в українських господарствах вже проведено, або ж заяви перебувають на розгляді у відповідній державній установі, пояснює голова асоціації.
Натомість зазначений в оголошенні пункт 37 ліцензійних умов чітко зазначає, що дана норма стосується не всіх підряд, а виключно насінневих господарств.
Ліцензійні умови для коноплярів було спрощено після того, як міліцейський терор у 2012 році зробив їх дотримання економічно невиправданим (konopravda.com)
На цей момент в оголошенні на сайті Інституту луб’яних культур з’явилось уточнення: “тільки для господарств, що здійснюють насінництво промислових конопель!”. Офіційних коментарів установою не публікувалося.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *