Субота, 17. Березня 2018

Литва. Коноплі знову під Сеймом (ФОТО)

18 березня понад 5000 демонстрантів вийшли на мітинг під стінами литовського парламенту у Вільнюсі.  Конопляні активісти приєдналися до масових протестів, щоб нагадати про свої претензії до уряду та провладної більшості: закони про заборону канабісу теж суперечать Конституції Литви.

Про це “Конопляній Правді” повідомив один із учасників руху “Співдружність Зеленої Квітки” (“Žaliojo Žiedo Draugija“)  Неріюс Віткаускас.  Головною причиною приєднатись до акції протесту було показати, що є громадяни, які не підтримують радикальні і непрозорі дії провладного політичного блоку (“Селяни та Зелені”).

ЧИТАТИ:  Едгар Бабанов. Литовський конопляний прорив

Останньою краплею стало таємне голосування у Сеймі, яке зберегло мандат для одного з членів більшості Міндаугаса Бастіса.  Тож Бастіс, проти якого є докази співпраці з КДБ, залишився членом парламенту всупереч рішенню Конституційного суду.  І навіть добровільна відставка Бастіса не зупинила обурених громадян. Вони зібралися під Сеймом, щоб “така ганьба не повторилася ніколи знову”.
Транспарант з конопляним листком під стінами парламенту Литви під час масових протестів 16 березня 2018 року (FB Viktoras Kanape)

“Оскільки ця акція на захист Конституції Литви вимагала чіткої відповіді від уряду та лідерів політичних партій, наша група активістів побачила непогану можливість нагадати литовцям, що ув”язнення за зберігання чи вживання є також антиконституційним”, говорить Віткаускас.

“Громадяни, заборонимо селянина” – алюзія на назву провладного блоку “Селяни та Зелені” , який вже двічі провалював голосування за декриміналізацію вживання канабісу.
“Ми взяли прапор з конопляним листком, плакат “Немає жертв – немає злочину”, пару конопляних листків з фанери. Ще в нас був плакат “Кидати за грати за джойнт – теж неконституційно!”, а зі зворотнього боку – промо нашої традиційної акції “4/20″, день конопляної культури”, – розповідає активіст Пабло Тамобар.  “На акції ми зустріли ще людей з конопляним листком на плакатах, я був здивований, скільки звичайних громадян підходило до нас зі щирою зацікавленістю тим, що ми робимо. Дехто був не задоволений нашою присутністю, але інші підбадьорювали нас, що ми все робимо правильно”.
“Немає жертв – немає злочину”, плакат активістів “Співдружності Зеленої Квітки”
“За джойнт – ув’язнення, за зраду – не винен?”
Активісти конопляного руху серед учасників акції протесту у Вільнюсі, 18 березня 2018 року (Karolina Pansevic/Delfi)
Маленька конопляна ініціатива мала великий резонанс. Фото та відео з конопляними транспарантами обійшли всі інтернет-сайти та телеканали Литви. Виступи активістів “Співдружності Зеленої Квітки” показали провідні телеканали. 
“Ув’язнення за джойнт – теж антиконституційні” (sputniknews.lt)
“Все завершилось добре, і великий спільний мітинг, і наш маленький конопляний протест усередині великого”, – говорить Пабло. “Ми успішно донесли нашу думку, її почули
і політики, і громадяни. Мітинг закінчився вимогами до політиків. Одна з них була вимогою позачергових виборів, але я не дуже второпав, які були ще вимоги…”

ЧИТАТИ: До 25 грамів канабісу. Україна обговорює декриміналізацію

Рамунас Карбаускіс, лідер партійного блоку “Селяни та Зелені” був одним із політиків, які вийшли до учасників протесту. Люди кричали “Ганьба”, депутатів освистували. Але Карбаускіс тримався невимушено і схоже навіть отримував задоволення від процесу, не вдаючись особливо в суть питань, які йому задавались.
Рамунас Карбаускіс, лідер провладної партії “Селяни та Зелені” відповідає на запитання журналістів після завершення опозиційного мітингу 18 березня 2018 року (Edvard Blazevic / Alfa)
“Це фото було зроблено, коли мітинг вже завершувався. Карбаускіс зійшов зі сцени до журналістів. Він давав інтерв’ю телеканалам, а ми просто стояли позаду нього, мовчки. Я хотів поговорити з ним наодинці, але… ех… думаю, день і так був насичений. Досить того, що він бачив нас, читав наші плакати і знав, що ми чекаємо на нього”, – каже Пабло Тамобар.

3 Відповіді на «Литва. Коноплі знову під Сеймом (ФОТО)»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *