Вівторок, 13. Березня 2018

До 25 грамів канабісу – невелика кількість. Україна обговорює декриміналізацію

Збільшити поріг, що розмежовує адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконне зберігання канабісу без мети збуту, з 5 до 25 грамів передбачає проект наказу, опублікований на урядовому сайті.  Стверджується, що надмірна криміналізація незначних правопорушень не скоротила  масштаби нелегального ринку, а навпаки розширила їх.

Міністерство охорони здоров’я України винесло на громадське обговорення проект змін до наказу МОЗ №188 “Про затвердження невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин, що знаходяться у незаконному обігу”. Пропозиції та зауваження щодо проекту наказу прийматимуть протягом місяця, зазначено на сайті міністерства.
Новим порогом кримінальної відповідальності за незаконне зберігання без мети збуту канабісу (рослини коноплі) проектом наказу пропонується встановити 25 грамів сухої речовини. Сьогодні таким порогом для канабісу є 5 грамів. Також переглянуто в напрямку збільшення невеликі розміри інших речовин, обіг яких заборонено.

ЧИТАТИ: В Україні відбудеться перша наукова конференція з медичного канабісу

Відповідно до повідомлення на офіційному сайті міністерства, метою є “приведення вказаних розмірів у відповідність до рекомендацій міжнародних інституцій, зокрема Міжнародного комітету з контролю за наркотиками ООН”.
Експертне обговорення проекту змін до наказу МОЗ №188. За основу взято міжнародний досвід та рекомендації Міжнародного комітету з контролю за наркотиками ООН. Березень 2018 року.
Основною проблемою, яка змушує вносити зміни до підзаконного акту, названо те, що затверджені станом на сьогодні розміри наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які знаходяться у незаконному обігу, в десятки разів занижені, порівняно із даними Міжнародного комітету контролю за наркотиками ООН, розмірами, визначеними іншими країнами, а також за результатами визначення середніх добових доз споживання наркотичних засобів та психотропних речовин в Україні.
“Так, пониження невеликих розмірів окремих наркотичних засобів ще у 2010 році сприяло притягненню до кримінальної відповідальності не стільки дилерів та організаторів наркобізнесу, скільки наркоспоживачів, тобто хворих, які потребували медичної, психологічної та соціальної допомоги”, – йдеться в пояснювальній записці до документа. “Все це приводить до невиправданого збільшення чисельності засуджених за злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотиків, зокрема без мети збуту, які на сьогоднішній день за кількістю поступаються лише злочинам проти власності. Тобто, занижені пороги кримінальної відповідальності зв’язують руки поліції вимушеною боротьбою з дрібними проступками, в той час, як наркобізнес має комфортні умови для свого процвітання.”
Інформаційна листівка Маршу Свободи – 2017. Негативна динаміка засуджень за збут наркотиків на тлі неадекватного зростання числа засуджених за індивідуальне зберігання. (Marshsvobody.in.ua)
Зазначається, що такий підхід (невиправданого заниження порогу кримінальної відповідальності за незначні правопорушення) фактично криміналізував сферу обігу наркотичних засобів, посилив її латентність, у той час як масштаби нелегального ринку таких засобів не скоротилися, а навпаки розширилися. Так, на фоні зростання кримінальних вироків за зберігання невеликих кількостей заборонених речовин без мети збуту (5000 вироків у 2016 році), відбулось системне зниження кількості засуджених за збут наркотиків (721 у 2016 році).

ЧИТАТИ: Кваснєвський: “Ні – марнотратним законам про наркотики!”

Перегляд змісту наказу №188 МОЗ України, який регламентує застосування адміністративного та кримінального законодавства щодо правопорушень, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків, був однією з вимог Маршу Свободи за реформи державної наркополітики у 2017 році.
“Зокрема, учасники маршу очікують змін до Наказу № 188 МОЗ України, який зараз визначає 5 грамів канабісу, як поріг кримінального переслідування за зберігання без мети збуту. Це найнижчий показник серед країн Європи і він призводить до кричущої ситуації, коли левова частка судових вироків за наркозлочини стосується зберігання для особистих потреб, а організована наркозлочинність має найнижчі шанси бути переслідуваною”,  – йшлося у заяві учасників Маршу Свободи.
Учасниця Маршу Свободи за декриміналізацію ст. 309.1 ККУ перед будівлею уряду 20 травня 2017 року (marshsvobody.in.ua)

2 Відповіді на «До 25 грамів канабісу – невелика кількість. Україна обговорює декриміналізацію»

  1. Алекс

    Ну наконец-то.. не надо обговаривать, надо делать!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *